EAST MAG
ilustračka kalkulačka
Zdroj foto: Shutterstock/ OPOP

Ako bez starostí vykúriť dom? S peletami sa nespálite

Teplo domova – presne to hlavne v zimných mesiacoch potrebujeme a máme radi. Nie každý však má v obývačke plápolajúci krb a ani naukladané kláty dreva sa nenasekajú sami. Realita vykurovania rodinného domu nie je taká romantická a často obnáša mnoho manuálnej práce. Zjednodušenie obsluhy prinášajú moderné kotly na pelety.

Kúrenie v kotli na tuhé palivo je tradičný spôsob vykurovania rodinných domov, hlavne tam, kde nie je plynová prípojka. Drevo a uhlie sú ako palivá cenovo výhodné. Ich nevýhody sa prejavia pri manipulácii a skladovaní. Drevo dobre horí, treba ho však pripraviť, dobre uskladniť a nechať vyschnúť. Pri kúrení v kotli musíte oheň najskôr založiť a pravidelne prikladať. Dosť práce, vravíte si…

Dá sa to jednoduchšie

Výrazné uľahčenie ponúkajú peletové kotly, ktoré majú automatickú a čistú prevádzku. Ako palivo sa používajú malé drevené valčeky lisované z pilín, s ktorými si kotol na pelety ľahko poradí. Jednoducho povedané, sám zapáli oheň, sám palivo prikladá, a keď treba, dokáže oheň aj uhasiť. V závislosti od veľkosti zásobníka peliet sa nemusíte o vykúrenie starať aj niekoľko dní. Pelety majú vysokú výhrevnosť, sú ekologické a zostáva z nich len minimum popola.

Zdroj foto: Shutterstock/ OPOP

Priložte do kotla z pohovky

Skontrolovať e-mail, Facebook a potom teplotu doma – to nie je sci-fi, ale využitie moderných technológií na sto percent. Peletový kotol môžete vďaka aplikácii a pripojeniu na internet ovládať vzdialene,“ potvrdzuje Ing. Roman Boczek zo spoločnosti OPOP, ktorá vyrába kotly na tuhé palivo už celé desaťročia. A dodáva: „Stačí v mobile alebo na počítači nastaviť teplotu alebo zmeniť čas, kedy má kotol začať kúriť.“ Už nikdy sa tak nevrátite do premrznutého domu.

Užitoční pomocníci na dosah

Automatickú prevádzku môžete ešte podporiť vhodným príslušenstvom. Môžete si tak uľahčiť prácu s čistením kotla a vynášaním popola. Na rozkúrenie, udržiavanie ohňa ani obsluhu nepotrebujete veľkú fyzickú silu, čo ocenia hlavne ženy a starší ľudia.

Šetrí miesto aj peniaze

Kotly na pelety nie sú už zadymené monštrá, ale elegantné zariadenia s malými rozmermi. Priestor potrebujete hlavne na uskladnenie vriec s peletami. Celoročná spotreba rodinného domu býva priemerne 4 až 5 ton. Aj tu si môžete zjednodušiť život. Keď si zadovážite takzvané peletové silo, odpadnú vám starosti s manipuláciou a dopĺňaním zásobníka. Voľne uložené pelety nafúka priamo do sila cisterna od dodávateľa. 

Na Slovensku si môžete vybrať z mnohých predajcov, radšej však vyberajte pelety s certifikátom. Najvýhodnejšie ich kúpite na jar, kedy môžete ušetriť aj 20 % ceny. Oproti aktuálnym cenám za plyn alebo elektrinu to môže urobiť výrazný rozdiel.

Pridajte komentár