EAST MAG
Zdroj foto: Innovlab - Startup center Kosice

Vo vesmíre už nemusí dochádzať ku kolíziám satelitov. Vďaka trom developerom z Košíc

Trojici mladých developerov z Košíc sa podaril historický úspech. Na svetovom Grand finále súťaže ActInSpace Hackathon v Cannes sa umiestnili v konkurencii účastníkov z 34 krajín v TOP 5-ke. Ich aplikácia zabraňuje kolíziám satelitov s rôznymi objektmi vo vesmíre.

Súťaže sa zúčastnilo vyše 500 účastníkov z piatich kontinentov. Tím z Košíc na tejto súťaži prezentoval svoje riešenie SCP – Predchádzanie kolízií satelitov s odpadom vo vesmíre. Tá vznikla z aplikácie Kozmický strážca, ktorej úlohou bolo monitorovanie kozmického odpadu. 

REKLAMA

Kozmický strážca bola pôvodne vyvinutá pre podujatie Noc výskumníkov 2022 v spolupráci so Slovenskou Akadémiou Vied, SPACE:LABom a Univerzitou Komenského v Bratislave. Monitorovala kozmický odpad v blízkom vesmíre, ktorý vznikol v priebehu ostatných desaťročí o nárast počtu satelitov na obežnej dráhe Zeme. Aktuálne sa už s touto funkčnou a edukatívnou aplikáciou oboznámili žiaci v 631 triedach na Slovensku. Tím Space Wardens tento nápad posunul na vyšší level, čo im prinieslo prvé miesto v ActInSpace Hackatone v Košiciach a tiež účasť na Grand finále v Cannes.   

Unikátne riešenie

Mladí developeri objavili riešenie, ako zabrániť stratám plynúcim z kolízií satelitu s vesmírnymi objektmi. Aplikácia je výnimočná tým, že pre svoje kalkulácie využíva TLE dáta objektov orbitujúcich okolo našej planéty, namiesto sledovania vesmírnych objektov pomocou senzorov a iných prvkov zo Zeme. 

Samotný tím tvoria Ádám Tamás, Gabriel Urban a Štefan Hadbavný. Ako prezradili, do Cannes cestovali s ambíciou postúpiť minimálne do finále. 

„Veril som, že máme na to dostať sa tam, keďže som vedel, že náš projekt dokáže porotcov zaujať okrem originálneho nápadu aj jeho zrealizovateľnosťou oproti iným projektom, ktoré boli, ako som predpokladal, vysoko závislé od finančnej investície,“ konštatuje Gabriel a z výsledného umiestnenia v top päťke má, samozrejme, radosť. S aplikáciou rozhodne nekončí, spolu s kolegami na nej budú ďalej pracovať. „V spolupráci so Slovenským Space Office-om je náš projekt aktuálne v startup „inkubátore“, kde sa ho počas nasledujúcich mesiacov budeme snažiť zdokonaľovať a dotiahnuť až do konca pod dozorom odborníkov.“

Satelit či vesmírny odpad už nebudú hrozbou

A ako presne aplikácia podľa jeho slov funguje? „Je to na princípe predplatného. Ak si spoločnosť vlastniaca satelit zakúpi predplatné, ich operátor dostane prístup k tejto aplikácii, kde bude dostávať hlásenia o potenciálnych zrážkach ich satelitu s iným vesmírnym objektom – či už satelitom alebo vesmírnym odpadom. Následne bude môcť tento operátor premiestniť svoj satelit na inú orbitu a tým zabrániť zrážke a strate či už hmotnej, v podobe investovaných financií do tohto satelitu, alebo nehmotnej, v podobe vyradenia servisu, ktorý daný satelit zabezpečoval,“ dodáva G. Urban, ktorého úlohou v projekte bol zber údajov, research konkurencie, tvorba obsahu prezentácie a následná prezentácia vo všetkých kolách súťaže. 

Hlavný nápad skrsol na novembrovom Hackathone ActInSpace organizovaného Slovenskou vesmírnou kanceláriou Sario v hlave Á. Tamása, ktorý mal súčasne pod palcom samotné dáta, ktoré aplikácia využíva. Následnú vizualizáciu týchto výpočtov a údajov o potenciálnych zrážkach, vesmírnom odpade a satelitoch vykonal Š. Hadbavný, ktorý sa staral o vizuálnu stránku aplikácie. „Potrápilo ma celkové vizuálne prostredie, s ktorým používateľ pracuje. Vykresľovanie satelitov na ich presnú pozíciu, vytvárania tabuľky s jednotlivými kolíziami, rôznymi filtrami, taktiež animáciami. Najväčším orieškom bolo pre mňa vykresľovanie orbitálov jednotlivých satelitov. A ako posledné, čo som spravil bolo video, ktoré asi najviac zaujalo porotu,” prezrádza Štefan. Dizajn celej aplikácie mala na starosti Dagmar Vendráková. 

Zdroj foto: Innovlab – startup center DT ITSO SK

V InnovLabe sú nadšení

„Historický úspech nášho InnovLab tímu spoločnosti DT ITSO SK v tak vysokom konkurenčnom prostredí, aké bolo v Grand finále v Cannes, je len dôkazom, že kvalitne rozpracovaná téma s reálnym prototypom dokáže aj malú krajinu ako Slovensko posunúť do TOP 5. Náš developerský tím je praktickou ukážkou toho, že ak sa študenti chytia zaujímavej témy, sú schopní a kompetentní dodávať vysoko kvalitné výsledky, hodné medzinárodných ocenení,“ netají radosť Alica Nárožná Gold, Projekt manažérka InnovLabu.

tlačová správa

Pridajte komentár