EAST MAG
zdroj foto: bart.sk

Zo študentov kolegovia! Živé IT projekty otvárajú dvere príležitostí

Začiatkom februára nás čaká vyhodnotenie 8. ročníka akcie Živé IT projekty. Tento rok sa do finále dostala “naša” aplikácia AjTy Poker, vďaka ktorej je plánovanie úloh v tíme jednoduchšie a zábavnejšie. Okrem toho, že toto riešenie má reálne využitie v praxi, študenti a študentky si pri jeho tvorbe vyskúšali programovať v React-e a naučili sa pracovať agilne.

Bart.sk je súčasťou Živých IT od ich založenia v roku 2016. V tomto unikátnom projekte si tím vysokoškolákov na začiatku semestra vyberá reálny programátorský problém a následne 4 mesiace pracuje na jeho riešení. Pomoc a podporu im pritom poskytujú špecialisti z firiem, vďaka čomu sa prepájajú teoretické znalosti študentov s praxou. Tímy navyše vyvíjajú podľa SCRUM metodológie a učia sa tak efektívne plánovať a správne zoradzovať priority. Na konci semestra svoje riešenie prezentujú prostredníctvom videa a plagátu. Odborná porota v závere projekty hodnotí a 5 najlepších vyhráva aj vecné ceny.

REKLAMA

„Živých IT projektov som ako mentor zúčastnil už tretíkrát. Zakaždým sa s kolegami snažíme pre študentov pripraviť tému, ktorá ich bude baviť, je využiteľná v praxi a navyše na nej majú možnosť vyskúšať si zaujímavé technológie. Minulý ročník to bol napríklad blockchain, v ktorom programovali medicínsku históriu pacientov z aplikácie Crossuite (záverečné video si môžete pozrieť tu). Tentokrát kolegyňa Mirka, moja tohtoročná spolumentorka, vymyslela AjTy Poker (záverečné video tu), aplikáciu na časové odhadovanie náročnosti úloh, vhodnú pre akúkoľvek agilnú spoločnosť. Teší ma, že naše témy študentov každý rok zaujmú. Tentokrát som mal navyše možnosť opäť (mám na to šťastie :)) pracovať s naozaj šikovným a zodpovedným tímom. Verím, že niektorí z jeho členov sa čoskoro stanú mojimi kolegami,” hovorí programátor Martin Čuchta z bart.sk.

To, že študenti, ktorí s nami spolupracovali v rámci projektu, sa nakoniec stávajú barťanmi, nie je prekvapením. Napríklad Dominik vyvíjal ako vysokoškolák v rámci Živých IT projektov riešenie novej aplikácie prehľadu zápasov SFZ (vo finále vyhrala 3-tie miesto!) a o rok neskôr už programoval projekty ako náš kolega. Rozhovor s Dominikom nájdete na našom blogu. Podobným spôsobom sa k nám dostali aj Ady (rozhovor tu) a členky minuloročného blockchain tímu Miška či Katka. 

Zdroj foto: Archív KPI FEI TUKE

Veľmi nás teší, že máme prostredníctvom Živých IT projektov možnosť 4 mesiace sledovať šikovnosť a potenciál študentov a v prípade vzájomných sympatií ich neskôr pozvať aj na pracovný pohovor. Vysokoškoláci si na druhej strane môžu pri riešení programátorských problémov našu firmu “otestovať” a potom sa pri ponuke spolupráce zodpovedne rozhodnúť. Už teraz nedočkavo očakávame finále 8. ročníka projektu a veríme, že usilovnosť účastníkov bude odmenená medailovou pozíciou. A ak aj nie, nevadí. Dôležité je, že si študenti vyskúšali niečo nové, naučili sa množstvo užitočných vecí a zistili, ako pracovať agilne a efektívne.

bart.sk

Už viac ako 25 rokov vytvárame digitálne produkty v oblasti zdravia, športu a e-commerce. Vyvíjame moderné riešenia, ktoré zlepšujú kvalitu nášho života. Objavujeme nekonečné možnosti v online priestore, vychádzame z dlhoročných skúseností a spoločne tvoríme produkty, ktoré reagujú na potreby našich klientov, a to s ohľadom na ich rast a prosperitu. Pôsobíme v Košiciach a s viac ako 50 členným tímom ponúkame služby v oblasti dizajnu, e-commerce implementácie, agilného vývoja a kontinuálnej podpory.

Viac info na bart.sk

Pridajte komentár