EAST MAG

IT Valley v kocke #11-12

Minulý rok sa niesol v duchu dobre známych, ale tiež nových projektov, stretnutí a osláv. Vyvrcholením aktivít Košice IT Valley bola vlani jednoznačne konferencia Región budúcnosti – budúcnosť regiónu, ktorú klaster zorganizoval spoločne s partnermi pri príležitosti osláv 15 rokov klastra. 

Workshopy Košice IT Valley v číslach

Určite je však dôležité spomenúť aj sériu 40 workshopov určených študentom stredných škôl a druhý ročník úspešného projektu Lab IT Kreativity, do ktorého sa zapojilo 7 gymnázií, 6 firiem a 180 študentov z Technickej univerzity v Košiciach. Klaster minulý rok vytvoril napríklad aj niekoľko projektov, do ktorých sa mohla zapojiť široká verejnosť a taktiež sa podieľal na komunitných stretnutiach. 

REKLAMA
Zdroj foto: Košice IT Valley

Poďte sa teda s nami v rýchlosti pozrieť na udalosti pod taktovkou Košice IT Valley, ktoré sa udiali na sklonku roka 2022. 

Dasato Academy 

Začiatkom novembra si klaster pripravil workshop pre ambicióznych stredoškolákov, ktorý niesol názov Práca s dátami. Študenti sa dozvedeli, čo sú otvorené dáta, ako môžu prispieť k zlepšeniu života ľudí v našom meste. Okrem iného si študenti vyskúšali aj to, ako rozumejú prezentovaným dátam a na čo by si mali dávať pozor pri publikovaných grafoch a podobne. 

Košice IT Valley súčasťou ProEduco 

Na prelome mesiaca november a december sa v košickom Kulturparku konalo podujatie ProEduco, na ktorom získali účastníci odpovede na otázky: Prečo sa vzdelávať v oblasti IT? Aké vzdelávacie príležitosti sú k dispozícii? Kde ich môžete nájsť? Nielen na tieto otázky odpovedal študentom Viktor Mitruk z Košice IT Valley na 14. medzinárodnom vzdelávacom veľtrhu. V rámci prezentácie “IT ťa potrebuje” sa účastníci dozvedeli informácie o rôznych IT kurzoch, akadémiách či vzdelávacích programoch, ktoré sú prepojené s praxou. 

Viktor Mirtuk ako spíker na podujatí ProEduco
Zdroj foto: Košice IT Valley

Medzinárodný vesmírny Hackathon 

Slovenská vesmírna kancelária priniesla koncom novembra do Košíc hackathon s názvom Act in Space. Účastníci si mohli vybrať jednu z výziev, na ktorú počas 24 hodín vytvorili svoje projekty. Podujatia sa zúčastnilo takmer 70 súťažiacich. Hackathon organizujú Francúzska vesmírna agentúra a Európska vesmírna agentúra, pričom združenie Košice IT Valley sa stalo partnerom tohto podujatia. 

Zdroj: Act in Space

Vianočná IT trilógia 

Predvianočné obdobie malo vďaka trilógií aj IT nádych. Počas troch decembrových štvrtkov sa uskutočnila trilógia prednášok pre IT nadšencov a záujemcov, ktorí sa chcú zorientovať v košickom IT sektore. Prednášok sa zúčastnilo dokopy 70 nadšencov informačných technológií. Odborníci a špecialisti zo spoločností bart.sk, Siemens Healthineers a GlobalLogic Slovakia sa venovali témam Cybersecurity, Scrum a Python. 

Kam na vysokú školu? 

Túto otázku si určite dáva väčšina študentov stredných škôl a gymnázií. Odpovede mohli hľadať na Veľtrhu vysokých škôl, ktorý sa v novembri uskutočnil na michalovskom gymnáziu Pavla Horova. Veľtrhu sa zúčastnilo viac ako tisíc návštevníkov a 30 vystavovateľov. 

Cieľom podujatia bolo poskytnúť študentom čo najviac informácií o možnostiach štúdia na vysokých školách či konkrétnych fakultách a o možnostiach ďalšieho uplatnenia na trhu práce. Súčasťou bol aj Klaster Košice IT Valley s informáciami o rôznych školách či vzdelávacích príležitostiach v oblasti informačných technológií. 

Vianočné Data & Security Day 

Predvianočný čas si osviežili aj študenti michalovského gymnázia Ľudovíta Štúra. Vianočný Data & Security Day, ktorý organizoval klaster Košice IT Valley v spolupráci s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika, pozostával z jednej prednášky a štyroch workshopov. Workshopy vychádzali zo skúseností pri riešení reálnych úloh z dátovej analýzy a riešení počítačových bezpečnostných indicentov. Študenti sa okrem iného mohli porozprávať s ľuďmi, ktorí sa profesionálne venujú dátovej analýze, informačnej a kybernetickej bezpečnosti a taktiež si zasúťažiť o hodnotné ceny.  

Košice IT Valley pripravuje

HACK Košice 2023

Hackathon svetovej úrovne sa uskutoční v Košiciach už po tretíkrát. 200 študentov sa stretne začiatkom apríla, aby v skupinách riešili vývzy z oblastí programovania, dát, či dizajnu. SAVE THE DATE a nezabudnite HACK Košice 2023 sa tento rok uskutoční už začiatkom apríla.

Zdroj foto: Hack Košice

Interreg Cyber Europe

Po takmer 5 rokoch projektu Interreg Europe CYBER prichádza v máji 2023 jeho veľké finále. Prezentáciu úspechov, vypracovaných akčných plánov, výmeny osvedčených postupov a oveľa viac môžete zažiť aj vy v rámci záverečného podujatia Interreg Europe CYBER dňa 2. februára 2023 v srdci Európy, v Bruseli.

Zastúpenie v panelových diskusiách bude mať aj spíker klastra Košice IT Valley, ktorým je Robert Lipovský, Principal Threat Intelligence Researcher v spoločnosti ESET s 15-ročnými skúsenosťami s výskumom škodlivého kódu a širokým spektrom odborných znalostí, ktoré zahŕňajú cielené útoky typu APT, kyberzločin, ako aj výskum zraniteľností.

Viac informácií o podujatí nájdete na: https://projects2014-2020.interregeurope.eu/cyber/events/event/5477/interreg-europe-cyber-final-event/

Zdroj foto: CYBER Interreg Europe

Zaujímavý tip na čítanie: Ako EDIH Cassovium pomôže košickému regiónu?

Pre viac informácií zo sveta IT sledujte náš Facebook a web IndexMag.sk.

Košice IT Valley

Klaster Košice IT Valley zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia v košickom regióne. Združenie bolo založené v roku 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, štátnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa združenie pretransformovalo na klaster. V roku 2015 bol klaster certifikovaný na “Cluster Management Excellence Label GOLD” ako prvý v strednej Európe a je jedným z troch certifikovaných klastrov v oblasti informačných a komunikačných technológií. V súčasnosti má 83 členov.

Pridajte komentár