EAST MAG
jedovate rastliny pre mačky
Zdroj foto: Shutterstock

10 rastlín, ktoré sú pre vášho domáceho miláčika toxické. Máte ich doma?

Izbové rastliny zažívajú svoj veľkolepý návrat. Obklopujeme a skrášľujeme si nimi príbytky, venujeme im svoju pozornosť a tešíme sa z každého menšieho úspechu. Ak však zdieľate svoj byt naraz s izbovkami a vaším domácim miláčikom, mali by ste pre istotu zbystriť pozornosť. 

Väčšina kvetov je totiž pre mačky alebo psíky jedovatá. Aj také aloe vera, ktoré je pre človeka zdraviu prospešné, môže mačke spôsobiť nepríjemnosti. A mačky radi obhrýzajú – niekedy nábytok, inokedy im prídu pod zúbky vaše izbovky.
Vytvorili sme pre vás zoznam izbových rastlín, ktoré vašim domácim miláčikom môžu uškodiť. 

REKLAMA
  1. Diffenbachia 

Krásna zelená rastlina, ktorej zelené listy sa od žilkovania sfarbujú do biela. Jej listy obsahujú šťavelan vápenatý, ktorý spôsobuje pálenie ústnej dutiny alebo dusenie. Vo väčších dávkach môže spôsobovať vážne tráviace ťažkosti. Deffenbachia sa radí medzi veľmi jedovaté a tak ju radšej od svojich domácich miláčikov a detí držte naozaj veľmi, veľmi ďaleko. Ideálne na chodbe pred vašim bytom. 

toxické rastliny pre mačky
Zdroj foto: Shutterstock.com
  1. Oxalis

Oxalis má lístky pripomínajúce motýle, aj keď sú to v skutočnosti trojlístky. Túto izbovku môžete poznať pod názvom kyslička, pretože jej listy majú vďaka šťavelanu vápenatému kyslú chuť. Práve preto je potrebné túto izbovku držať od vašich miláčikov čo najďalej. 

  1. Alocasia 

Rôzne druhy tejto izbovej rastliny taktiež obsahujú šľavelan vápenatý, a teda môžu spôsobiť veľké nepríjemnosti vašej mačičke či psíkovi. Symptómy, ktoré sprevádzajú vášho miláčika po jej skonzumovaní, sú zvracanie, podráždenie ústnej dutiny či dokonca opuch dýchacích ciest. 

  1. Monstera 

Obľúbená izbová rastlina, ktorá nepotrebuje veľkú starostlivosť a zároveň dotvorí atmosféru každej izby, je pre domácich miláčikov tiež toxická. Rovnako ako predchádzajúce rastliny, aj táto kráska obsahuje šťavelan vápenatý. Síce v menšom množstve v porovnaní s Diffenbachiou, no aj napriek tomu by ste mali zvýšiť svoju pozornosť. Po požití môže mačke alebo psovi spôsobiť podráždenie tráviacej sústavy. 

  1. Svokrin jazyk 

Kto by ho nepoznal? Táto izbová rastlina obsahuje hemolytické saponíny a organické kyseliny. Práve kvôli nim je jedovatá pre psy a mačky. Po jej konzumácií nastávajú bolesti, nevoľnosti, zvracanie, hnačky či rozpad červených krviniek. 

  1. Šeflera 

Túto síce peknú, ale mierne toxickú rastlinu radšej vzdiaľte od detí a domácich miláčikov. Ako inak, aj táto rastlina je plná šťavelanu vápenatého. 

  1. Lopatkovec 

Pozor na šťavelan vápenatý. Ako ste doposiaľ mohli čítať, túto látku obsahuje viacero obľúbených druhov izbových kvetov. Výnimkou nie je ani Lopatkovec. 

Zdroj foto: shutterstock
  1. Zamioculcas

Rastlinu známu pod prezývkou ZZplant nájdete v súčasnosti takmer kdekoľvek. Je obľúbená práve preto, že k svojej existencii nepotrebuje veľa svetla či vody. Nuž, nie je všetko zlato čo sa blyští, všetky jej časti sú totiž jedovaté. Po konzumácií sa môžu objaviť tieto symptómy ako zvýšená tvorba slín, ťažkosti s dýchaním, zvracanie alebo aj hnačka. 

  1. Kalanchoe 

Nenáročná kvetina na pestovanie, ktorá sa vám odvďačí za starostlivosť krásnymi kvietkami. Mačky sú však šikovné potvorky, a preto aj pri tomto kvete radšej zbystrite pozornosť. Kalanchoe totiž tak ako predchádzajúce rastliny môže vašej mačičke spôsobiť nepríjemnosti spojené s tráviacim traktom.  

  1. Aloe vera 

Táto veľmi nenáročná rastlina na pestovanie je obľúbená predovšetkým svojími pozitívnymi účinkami. Pre mačky nie je úplne toxická či nebezpečná, no konzumácia dužiny môže spôsobiť hnačky. Ak sa chcete vyhnúť nepríjemnostiam, dávajte na aloe alebo mačku pozor. 

Ďalšie obľúbené izbové rastliny, ktoré môžu mačkám spôsobiť problémy: 

Dracena, Krotonovec, Zlatý pothos, Fikus či Begónia 

Ak máte skúsenosť alebo vedomosť o ďalších izbových rastlinách, ktoré nie sú vhodné pre domácich miláčikov, napíšte nám do komentára. Článok následne rozšírime o ďalšie rastliny.

Simona Ďurkovič

komentár: 1