EAST MAG
Zdroj foto: Unsplash.com/ VELOBAR+

Overte si svoje znalosti z Tour de France

Vďaka Tour de France žije v dnešných dňoch športový svet najväčším cyklistickým sviatkom. Pri tejto príležitosti sme si pre vás pripravili kvíz, v ktorom si môžete otestovať svoje vedomosti nielen o najslávnejších pretekoch sveta, ale o jeho pretekároch. Ukážte, čo sa v ovás skrýva a nezabudnite sa s nami podeliť v komentári o svoj výsledok.

V ktorom meste štartovala Tour de France 2022?

Correct! Wrong!

REKLAMA

Ktorý cyklista vyhral Tour de France v rokoch 2020 a 2021?

Correct! Wrong!

Koľko úmrtí sa stalo v histórii Tour de France?

Correct! Wrong!

11. júla 1935 - Španiel Francisco Cepeda nezvládol prudký zjazd v etape z Col de Galiber a polámal si väzy. O tri dni na to zomrel v nemocnici v Grenoble. 13. júla 1967 - Krátko pred cieľom etapy, ktorá sa končila 20 km dlhým stúpaním na Mont Ventoux skolaboval britský cyklista Tom Simpson. Aj napriek poskytnutiu prvej pomoci a okamžitom prevoze do nemocnice sa ho nepodarilo lekárom zachrániť. Pitva preukázala nadmerné požívanie amfetamínu. 18. júla 1995 - Pri hromadnom páde v zjazde z Col de Aspet Talian Fabio Casartelli narazil hlavou do betónového obrubníka. Vážnym poraneniam krku a lebky na mieste podľahol.

Kto má celkovo najviac žltých dresov v histórii Tour de France?

Correct! Wrong!

Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Miguel Indurain vyhrali Tour po päťkrát. Armstrongovi visí doma sedem žltých dresov, no po dopingovom škandále mu tituly odobrali.

V ktorom roku sa uskutočnila prvá Tour de France?

Correct! Wrong!

Premiérový ročník mal šesť etáp a vyhral ho Francúz Maurice Garin.

V roku 1984 štartoval známy cyklista, ktorý neskôr otvorene priznal, že o sebe zmýšľa ako o žene. Ktorý cyklista to bol?

Correct! Wrong!

Robert Millar - jeden z najúspešnejších britských cyklistov a kráľ hôr Tour de France 1984 a štvrtý muž celkovej klasifikácie si po konci kariéry zmenil pohlavie. Dnes je Philippa Yorková.

Ako sa po francúzsky volá žltý dres pre lídra celkového hodnotenia?

Correct! Wrong!

Žlté tričko nosí vedúci jazdec celých pretekov a cení sa zo všetkých najviac. Po skončení pretekov je vedúci jazdec vyhlásený za celkového víťaza. Ocenenie získava jazdec, ktorý má najmenší súčet všetkých časov jednotlivých etáp.

Od ktorého roku sú na Tour de France povinné helmy?

Correct! Wrong!

Povinnosť nosenia heliem na pretekoch zaviedla Medzinárodná cyklistická únia až po tragickej smrti Andreja Kilieva na pretekoch Paríž-Nice.

V ktorom roku si Peter Sagan obliekol po prvý raz žltý dres lídra pretekov?

Correct! Wrong!

Kategória naťažšieho stúpania sa nazýva "HORS"

Correct! Wrong!

Výjazdy sa delia na kategórie od 1 (najnáročnejšia) do 4 (najľahšia) podľa náročnosti (strmosti). Existuje aj piata kategória (Mimo kategórie – Hors categorie), ktorá je ešte náročnejšia.

Tour de France Kvíz
Good job! Získavaš pomyselný žltý dres vo vedomostiach z Tour de France
Nie zlé! Už si ako náš Peter Sagan, stále na druhom mieste...
UF, pohorel si ako Lance Armstrong na dopingových testoch!

Ak sa vám tento kvíz páčil, napíšte nám do komentára na našej FB stránke, koľko bodov ste získali. Viac zaujímavých kvízov nájdete na našom webe v sekcii KVÍZY.

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár