EAST MAG
Zdroj foto: DT ITSO SK

Dávid Čižmárik: Základ celého je komunikovať správne s ľuďmi tak, aby sme prišli na spoločný cieľ

Dávid Čižmárik, Security Engineer Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia je už niekoľko rokov pre túto firmu gamingovou tvárou. Najnovším úspešným projektom jeho tímu bol turnaj DT Legends, pri ktorom nám bol ochotný poskytnúť rozhovor nie len o gamingovej branži.

Ahoj Dávid, ďakujeme, že si prijal naše pozvanie na rozhovor. Na úvod všeobecnejšia otázka, čo je tvoja práca vo firme?

REKLAMA

Starám sa o to, aby všetko v rámci security bolo tak, ako má. Moja špecializácia je life cycle management, tz. end-of life a end-of software, teda reálne nejaký  mate v it sfére hardware, na ktorom pracuje software a toto všetko má nejakú trvanlivosť. Ja som jeden z tých, ktorí to dávajú dokopy, aby sa nestalo to, že sa pracuje na systémoch ktoré už nie sú supportované.

Čo si sa najviac naučil popri svojej práci?

Komunikáciu. To je základ. Základ toho celého je komunikovať správne s ľuďmi tak, aby ste v podstate prišli na spoločný cieľ, aby ste našli tú spoločnú cestu , kedy môžete posunúť ten biznis a to fungovanie ďalej.

Aké sú najčastejšie chyby pri B2B komunikácii?

Uponáhľanosť, že sa hlavne tlačí na to. Veľmi, veľmi, veľmi. Niekto potrebuje čas, niekto nepotrebuje čas a toto treba všetko zobrať v úvahu.

Dnes sme sa tu stretli pri príležitosti turnaja DT Legends, čo je tvoje také dieťatko, tvoje dielo, tak môžeš čitateľom opísať, čo to vlastne je?

Nepovedal by som, že je to moje dielo, keďže pracujem v tíme. To je asi najdôležitejšie, že nie je všetko na jednej hlave, ani ten stres, ani to vybavovanie, ktoré si rozdeľujeme do teamu. Pracujeme najmä počas nášho voľného času, kedy vymýšľame turnaje alebo aktivity pre našich zamestnancov a chceli sme sa posunúť ďalej.

Už minulý rok sme to chceli posunúť do európskeho významu. To sa nám aj  podarilo, prilákali sme Nemecko a Maďarsko a tento rok, keď nám korona situácia povolila robiť lokálne eventy, sme chceli dostať študentov lokálnych univerzít a stredných škôl von z takého všedného dňa, dostať ich na LAN party, porozprávať sa s nimi, zistiť, čo ich trápi a vlastne troška sa priblížiť k nim. To je vlastne celý ten kontext eventu. Ukázať im, že to ide aj inak a ukázať, že firma je zamestnávateľ, ktorý  sa chce posúvať aj týmto smerom.

Ide tu hlavne o to vytiahnuť ľudí z tých počítačov. Áno, je to síce od počítača k počítaču, ale predsa len hranie doma, keď má človek kľud je úplne iné ako hranie v hluku, kde máte ten stres faktor a tieto veci a je dobré, keď si to tí ľudia vyskúšajú aj ináč.

Prečo ste sa rozhodli ísť do takého formátu?

Mali sme v pláne robiť to v inej hre, mali sme v pláne Counter Strike, ale aktuálna situácia nie je správna nato ísť do strieľacej hry, takže sme sa rozhodli ísť do League of Legends, kde vlastne obrovsky rozmýšľate nad tým, kedy sa čo stane, prečo sa to stane, takže je to aj dosť náučná hra sama osebe, kde svoje skilly pílujete.

Prečo sme sa rozhodli ísť do toho? Asi to bola tá najlepšia vec. Je to cool hra, kde v podstate fungujete priamo s ľuďmi, čiže je to tá kooperácia, ten tímový duch tam musí byť, musí tam byť nejaký tréner, nejaký kapitán, čiže tie vlastnosti tých ľudí sa posúvajú vpred.

Už si to tu načrtol, u teba je známe, že v minulosti si sa aktívne venoval hrám, dalo ti to nejaké predpoklady k tomu aby si teraz robil prácu, ktorú robíš?

Ono je to ťažko povedať, asi áno, aj. To aj je tam preto, lebo keď som hrával hry, tak som bol dosť nervózny a v práci som sa zas dosť ukľudnil. Teraz je to asi už aj vekom, že som dospel do toho štádia, že som sa prestal nad tým nerváčiť, ani nad tými hrami. Ale niekedy ešte vystrelí motyka a aj zo mňa to vyjde doma. Už som sa ale dosť ukľudnil, lebo som začal riešiť v podstate aj biznisové veci, aj e-športové veci a dalo mi to hlavne prácu s ľuďmi, keďže som sa venoval hrám troška, tak charakteru, kde musíte rozmýšľať, čo urobí váš súper.

Aké sú tvoje ambície v gamingovej sfére? Čo myslíš, kam sa to posunie do budúcna?

Všetko si myslím,  že má svoj čas, a to je dôležité. A keď máte niekoho silného pri sebe, ako my máme celú spoločnosť DT ITSO, tak netreba ísť do veľkých vecí, ale budovať to postupne. Takže či plánujem niečo dopredu? Sú tam nejaké veci, ktoré by sme chceli, ale myslím, že si ich radšej necháme pre seba a keď budeme prekvapení, tak to pustíme von.

Čo by si na záver odkázal čítateľom Index Mag?

Nech si idú za svojimi snami, to je asi najdôležitejšie. A nech robia, čo ich baví.

Pridajte komentár