EAST MAG
Foto: Sim Ďurkovič

Prírodné vodné plochy na kúpanie sú cool. Prinášame ich zoznam v okolí Košíc

Pokiaľ sa neradi tlačíte na preplnených kúpaliskách a dávate prednosť otvoreným vodným plochám, pozrite si nasledujúci prehľad možností na kúpanie v okolí Košíc. Pozor však na to, že kúpanie na otvorených vodných plochách je vo väčšine z nich len na vlastné nebezpečenstvo.

Vodná nádrž pod Bukovcom

Bukovec patrí k najobľúbenejším prírodným vodným plochám Košičanov. Nachádza sa asi 5 km od Košíc smerom na západ. Priemerná hĺbka vody je 9 metrov, maximálna hĺbka dosahuje okolo 15 metrov a priemerná teplota vody počas sezóny je 21°C. Monitoring kvality vody vykonáva počas kúpacej sezóny Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach v dvojtýždňových intervaloch. Odbery vzoriek vôd sa vykonávajú v mieste s najvyššou koncentráciou kúpajúcich sa. Aktuálne je voda vyhovujúca na kúpanie.

Foto: slovenskycestovatel.sk

Jazero Izra

Jazero Izra sa nachádza v doline Slanských vrchov. Vzniklo po zosuve pôdy, ktorý prehradil miestny potok. Názov Izra vznikol pravdepodobne pomaďarčením slovanského slova jazero na “jozra”. Najjednoduchší prístup je z obce Slanská Huta po zelenej značke, odkiaľ je to približne 3 km a vedie sem aj značená cyklotrasa a asfaltová cesta, po ktorej je možné prísť autom.

Foto: kamnavylet.sk

Čanianske jazerá

V okolí obce Čaňa sa nachádza dokopy až sedem štrkových jazier. Päť z nich tvorí Čanianske jazerá a ďalšími sú jazerá Geča a Malá Geča. Kúpanie je však vo väčšine z nich zakázané. Turisti využívajú osvieženie hlavne v jazere Geča, ľudovo nazývanom Gečanka. Pri Geči sa nachádza aj neoficiálna nudapláž.

Foto: keturist.sk

Vodná nádrž Jazero

Nachádza sa v mestskej časti Nad jazerom. Je vhodné na kúpanie, ak je kvalita vody v poriadku. Často je však znečistené sinicami. Voda na kúpanie je počas kúpacej sezóny pravidelne monitorovaná na niekoľkých odberných miestach. Z dôvodu častého premnoženia cyanobaktérií sa každoročne pristupuje k ich eliminácii. Aktuálne voda vyhovuje potrebám kúpania.

Foto: jazerokosice.sk

Štrkovisko Krásna

V tesnej blízkosti mestskej časti Košíc Krásna nad Hornádom a sídliska Nad jazerom sa nachádza toto štrkovisko využívané hlavne rybármi, prípadne k nemu v horúcich dňoch majitelia psov chodia osviežiť svojich miláčikov. Kúpanie tu však naozaj radšej neodporúčame.

Foto: youtube.com

Prírodné kúpalisko Delňa

Nachádza sa asi 5 km od centra Prešova. Skvelý je bezbariérový vstup a nezávadná voda. Teší sa veľkej obľube nielen Prešovčanov.  Areál sa rozprestiera na ploche 13 hektárov, pričom vodná plocha má rozmery 3,25 ha a hĺbka vody bola v minulosti tri metre.

Foto: FB/delnapresov

Sigord

V obci Kokošovce sa nachádza vodná nádrž, pôvodne slúžiaca na protipovodňovú ochranu. V súčasnosti sa využíva na chov rýb. Kúpanie je len na vlastné riziko, no keďže hneď vedľa sa nachádza kúpalisko Opalex Sigord, neodporúčame to.

Foto: sigordpo.sk

Vinianske jazero

Zaberá plochu 8 hektárov, jeho najväčšia hĺbka je 3,8 metra. Pôvodne vzniklo ako rybník navŕšením hrádze a privedením vody z Vinianskeho potoka. Dnes poskytuje dokonalý priestor k oddychu, relaxu a tráveniu voľného času pri vode. Nachádza sa v katastri obce Vinné, 11 km od Michaloviec a iba 3 km od Zemplínskej šíravy.

Foto: vinne.sk

Rudnícke jazerá

V blízkosti obce Rudník, len niekoľko kilometrov od Moldavy nad Bodvou, sa nachádza malé Chorvátsko. Tyrkysová voda a biely piesok je lákadlom pre turistov, ktorí hľadajú menej vyhľadávané a neznáme miesta. Kúpanie vo vode je na vlastné riziko, keďže lom je stále využívaný na ťažbu suchého kaolínu.

Foto: kosiceregion.com

Vodné diela Ružín

Priehradná nádrž Ružín je zložená z dvoch vodných diel – Ružín I. a Ružín II. Vznikla prehradením rieky Hornád v hlbokom kľukatom údolí Bujanovských vrchov a patrí medzi najkrajšie vodné plochy na Slovensku. Nachádza sa cca 35 km od Košíc. Priehradné jazero je hlboké miestami až 60 m a jeho rozloha je 390 hektárov. Kvalita vody je striedavá, monitoring sa vykonáva počas kúpacej sezóny v dvojtýždňových intervaloch. Aktuálne je voda vhodná na kúpanie.

Foto: beautifulslovakia.sk

Turzovské jazero

Turzovské jazero je začlenené do krásneho podhorského prostredia a nachádza sa len kúsok od Gelnice. Má krištáľovo čistú vodu a v najhlbšom bode dosahuje až 17 metrov. Kúpanie je však len na vlastné nebezpečenstvo.

Foto: kamnavylet.sk

Jazero Úhorná

Nachádza sa štyri kilometre od obce Smolník a dva kilometre od obce Úhorná, vo Volovských vrchoch v doline Smolníckeho potoka. Je 8 metrov hlboké, 4 ha veľké a pod ním je 35 m dlhá štôlňa. Patrí k najstarším vodným stavbám na východnom Slovensku. Pýši sa čistou vodou.

Foto: FB/smolniktour

Vodná nádrž Domaša

Domašu nazývanú aj Slovenské more dobre pozná každý východniar. Vodná nádrž sa budovala v rokoch 1962 až 1967 a je zásobárňou pitnej vody i strediskom slúžiacim na rekreačné účely. Domaša leží v Ondavskej vrchovine v doline Ondavy, pod ňou je malá vyrovnávacia nádrž Malá Domaša. Dvoma tretinami plochy zaberá územie okresu Vranov nad Topľou a severná časť zasahuje do okresu Stropkov. Jej boli zatopené dediny Dobrá nad OndavouKelčaPetejovceTrepecVeľká DomašaValkov a časť obcí Bžany a Turany nad Ondavou.

Foto: regionzemplin.sk

Zemplínska šírava

Je vodná nádrž na východnom Slovensku v povodí Bodrogu pod Vihorlatskými vrchmi. Je druhou najväčšou vodnou priehradou na Slovensku podľa plochy hladiny, a zároveň treťou najväčšou na Slovensku podľa celkového objemu vody (po Liptovskej Mare a Oravskej priehrade). Okrem rekreácie slúži na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy Východoslovenskej nížiny, na ochranu pred povodňami a ako vodný zdroj pre priemysel. Vodná plocha Zemplínskej šíravy zaberá rozlohu 33 km². Jej maximálna dĺžka je 11 km, maximálna šírka 3,5 km, priemerná hĺbka 3,5 m a maximálna hĺbka 14,7 m2.

Foto: sirava.sk

Vodná nádrž Byšta

V minulosti to bolo mimoriadne vyhľadávané miesto letnej rekreácie v obci Byšta v okrese Trebišov, dnes je kúpanie len na vlastné nebezpečenstvo. Opustená priehrada sa využíva na chov rýb a neorganizovanú rekreáciu.

Foto: mapionet.sk

Pridajte komentár