EAST MAG
Foto: kamnavylety.sk

Tip na výlet – Rastlinný kostol sv. Ladislava

Ak patríte k typom turistov, ktorý radi svoje výlety okoreňujú atrakciou, ktorú môžu okrem samotných prírodných krás obdivovať, máme pre vás skvelý tip. Čo takto vybrať sa krásnou dvojhodinovou prechádzkou ku drevenému kostolíku, uprostred ktorého rastie strom? Nájdete ho v katastri obce Debraď na Jasovskej planine.

Príjemná 6-kilometrová túra, ktorú zvládnu aj väčšie deti, štartuje v Drienovských kúpeľoch. Auto odstavíte na miestnom parkovisku a hurá kráčať po žltej značke. Približne po dvoch hodinkách by ste mali doraziť do cieľa, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 420 m n.m. Pred vami sa objaví kostol so stromom uprostred. Jeho pôvod siaha ešte do 15. storočia, keď na jeho mieste stál jeho pôvodca patriaci Premonštrátskemu rádu v Jasove, no zničili ho Turci a neskôr príslušníci ŠtB.

REKLAMA
Foto: slovensky-kras.eu

Snahy o jeho obnovu sa začali objavovať až koncom 20. storočia. Nakoľko však ide o areál Národného parku Slovenský kras, výstavba bola povolená len s využitím prírodných a ekologických materiálov. Na stredovekých základoch kostola postupne vyrástol najprv kamenný múrik a na ňom symbolická drevená konštrukcia z trámov z červenej borovice. Keďže však uprostred miesta, na ktorom nová stavba vznikla, stál strom, nik ho nechcel vyrúbať a stal sa tak prirodzenou súčasťou kostola a prečnieva nad postavené trámy. Podľa neho dostal nový „chrám“ názov Rastlinný. Je v ňom umiestnený kamenný oltár a ruženec a vysvätený bol 15. septembra 2007.

Foto: kamnavylety.sk

Ak už budete pri ňom, nezabudnite si počas výletu všimnúť ani vyvieračku sv. Ladislava. Legenda hovorí, že zbožný uhorský kráľ Ladislav si počas návratu z ťažkého boja vymodlil vytrysknutie prameňa pre vysmädnuté vojsko. Prameň dodnes nevysychá ani počas najväčších horúčav.

K obom atrakciám sa viete dostať aj z obcí Debraď a Drienovec, ale i z Jasova či Moldavy nad Bodvou.

komentáre 2