EAST MAG

GIRLPOWER 21. storočia

Hoci žijeme v 21. storočí, ženy, nielen v IT, sú stále stereotypizované. Ako žena viem, že je náročné neustále počúvať: Na to nemáš, to je mužská doména. Vieš čo, radšej sa do toho nepúšťaj. Poviem vám, dokáže to poriadne znížiť sebavedomie… A pritom ženy dokážu svoju prácu odvádzať rovnako dobre ako muži. 

Ženy dnes robia skutočne čokoľvek – bojujú v oktagone, opravujú autá a jazdia really, sú pilotkami, pracujú na manažérskych pozíciách, riadia veľké tímy či spoločnosti, vymýšľajú kreatívne aplikácie a tak ďalej… Nájdeme množstvo zaujímavých a inšpiratívnych žien, ktoré sa nebáli vstúpiť do čisto mužského segmentu. Jedným z nich sú napríklad aj informačné technológie. Donedávna boli kódovanie či programovanie čistou mužskou parketou a ženu ste pri PC nevideli. 

V klastri Košice IT Valley rozbehli niekoľko programov, ktoré sú určené ženám. Ide o rôzne vzdelávacie prednášky, workshopy, ktoré dávajú ženám možnosť vstúpiť do tohto sektora. V apríli sa konal workshop s názvom Prvé riadky kódu s Košice IT Valley, ktorého účastníčky si vyskúšali programovanie v jazykoch HTML/ CSS, Python, nahliadli do oblasti SCRUMu. Išlo predovšetkým o oblasti, ktoré sú momentálne na trhu v informačných technológiách najžiadanejšie. Takže ak chcete zmeniť svoju kariéru a láka vás práve tento segment, smelo do toho! 

Ženy v IT či marketingu

Výborným príkladom je aj Lenka Hlinková, ktorá založila občianske združenie Ženský algoritmus. V ňom pomáha ženám zorientovať sa vo svete IT, kde získavajú nové poznatky, vedomosti či skúsenosti pre ich uplatnenie v tomto odbore. Lenka sama pracuje v tejto sfére a vie, aký potenciál doň vedia ženy priniesť. 

Mojou ďalšou hrdinkou vo svete IT je jednoznačne Veronika Hudzíková. Jej kreatívna myseľ je natoľko otvorená, že dokázala prepojiť virtuálnu realitu a pomoc ľuďom so psychickými problémami. To nie je samozrejme jediný projekt, ktorý Veronika spolu so svojím tímom vytvorila. Každopádne, svojimi nápadmi sa dostala do rebríčka Forbes 30 pod 30 a taktiež bola laureátkou Krištáľového krídla v roku 2021. 

Ak sa presunieme zo sveta IT napríklad do marketingu, tak by som rada spomenula Blaženu Ambróz Sedrovičovú, ktorá pracuje v agentúre PS Digital ako managing director. Blažena kedysi spolupracovala aj na projekte EHMK Košice. Je symbolom ženy, ktorá je milujúcou matkou a zároveň úspešnou ženou vo veľmi zaujímavom biznise.

Vďaka sociálnym sieťam sa viete k týmto a k ďalším inšpiratívnym ženám dostať oveľa bližšie. Viete sa od nich učiť a nasávať ich energiu a zápal pre vec. Ak chcete vo svojom živote niečo zmeniť, odhodlajte sa, potom už všetko pôjde tak, ako má.

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár