EAST MAG
čerešenka
Zdroj: Instagram: pekne.miesta

Tip na výlet – vyhliadková veža Čerešenka

Teplé dni človeka nútia aspoň cez víkend vypadnúť z mesta, zažiť a vidieť niečo nové. Ideálne sú turistické vychádzky, pri ktorých nespálite veľké množstvo benzínu. Myslite preto ekologicky a ekonomicky, aby vám ani malý výlet nespôsobil v peňaženke prievan. 

Tento víkend vás zavedieme na obľúbenú vyhliadkovú vežu neďaleko Košíc. Nachádza sa pri obciach Rozhanovce, Čižatice a Chrastné. Čerešenka má zaujímavú architektúru, ktorá pripomína stredovekú hradnú alebo strážnu vežu. Na potulkách po okolí ju nemôžete minúť.

REKLAMA

Z histórie… 

Rozhľadňa Čerešenka sa týči do výšky 12 metrov. Zdolaním posledného schodu pri výstupe sa vám odhalí jedinečný výhľad na Slanské vrchy, časť Volovských vrchov, Kojšovskú hoľu či údolie rieky Torysy. Samozrejme, za predpokladu výborného počasia a dobrej viditeľnosti. 

Veža stojí na mieste, kde sa v roku 1312 odohrala rozhanovská bitka medzi kráľom Karolom I. Róbertom z Anjou a vojskami Omodejovcov, ktoré boli doplnené o oddiely Matúša Čáka Trenčianskeho. Rozhľadňa tak zároveň pripomína aj tieto nemilé historické časy.

Je dostupná pešo, na bicykli či autom. Ideálne však je, ak sa vyberiete po vlastných alebo na bajku, aby ste si užili krásy tohto regiónu. Tak čo, užijete si výlet spolu s nami?

Simona Ďurkovič

komentár: 1