EAST MAG
vychodoslovensky region
Zdroj:Shutterstock

Odborník na reality: Trendom je bývať v byte s pocitom domu

Kde v Košiciach sa najviac oplatí bývať? Do čoho odporúča realitný maklér aktuálne investovať? Na čo pri výbere bývania nesmieme zabudnúť? Daniel Bilý, CEO siete realitných kancelárií CENTURY 21 Slovakia, otvorene porovnáva nielen developerské projekty v metropole východu.

Kto býval v bývalom režime na Podhradovej, patril medzi smotánku. V súčasnosti sa však podľa D. Bilého záujem verejnosti sústreďuje inam. Pozornosť si podľa jeho slov zaslúži týchto 5 vyhľadávaných košických lokalít:

REKLAMA

1.     Projekt Popradská – pôvodnú radovú zástavbu nahradil developerský projekt, lokalita prešla kompletným vývojom

2.     Staré Mesto a projekty v rámci neho ako Rezidencia pri Radnici či Rezidencia Baštová

3.     Čermeľ – pôvodne vyslovene rekreačná lokalita prechádza aktuálne zmenami, čiastočne sa začína budovať infraštruktúra a pripravuje sa projekt Na Baránku

4.     Červený Breh – podľa D. Bilého skvelá lokalita z hľadiska dostupnosti aj kvality bývania.Problémom je len jeho kompletná zastavanosť.

5.     Projekt Park Anička – „Mesto pripravuje zmenu územného plánu a v momente, keď to schváli, stane sa to top lokalitou. Vzniknú športoviská, parky, vytvorí sa nový bulvár, prepojením s Ťahanovcami sa dorieši dopravná dostupnosť. Ide o veľkolepé investície, no výhľadovo sa bavíme aj o 15-ich rokoch,“ konštatuje odborník. Pre rodiny s malými deťmi to bude rozhodne skvelá voľba.

Z ďalších veľmi lukratívnych oblastí v Košiciach spomína D. Bilý Kuzmányho sídlisko, projekt Cassovar i Šafránovú záhradu. „Kuzmányho sídlisko je skvelé, no keď túžite zmeniť kvalitu bývania, potrebujete tiež na úrovni parkovať. Dnes je už úplne iný štandard. Na sídlisku sa výťahom nevyveziem až priamo do bytu, nebudem mať veľa odkladacích priestorov ani rozľahlú terasu na grilovanie.“ Šafránová záhrada je kompletne vypredaná a projekt Cassovar Komplex so skvelou infraštruktúrou  a super mikrolokalitou ocenia najmä mestské typy ľudí túžiacich po večernom živote.

Daniel Bílý.
CEO siete realitných kancelárií CENTURY 21 Slovakia

Zdroj: CENTURY 21 Slovakia

Ceny v top lokalitách

Je nevyhnutné rozlišovať cenu za meter štvorcový a úroveň použitých materiálov v danej nehnuteľnosti.

„Top lokality však vo všeobecnosti začínajú na 3 500 eur za meter štvorcový. Ak sa však klientovi páči Šafránová záhrada, kde sú všetky byty predané, musí prípadného predajcu zlomiť na cenu a priplatiť si možno aj 4 500 eur/m2. Rovnako v Parku Anička. Ak si byt nestihnete kúpiť počas výstavby, keď sú ceny relatívne nízke, už to bude zákonite vždy len drahšie.“ Byty v projekte Baštová sa pohybujú okolo 3 800 eur/m2.

V Košiciach navyše ešte nebadať diferenciáciu – veľké cenové rozdiely medzi bývaním na jednotlivých sídliskách a v centre. Na chvoste cien sú jedine Ťahanovce. Podľa odborníka sa rozdiel čoskoro vyšplhá na dvojnásobok, rovnako ako porastie rozdiel medzi starým a novým bývaním.

„Dnes sa staršie nehnuteľnosti pohybujú v rovine plus-mínus 3000/m2, čo je len o 500 menej ako novostavba, pričom vám však auto stojí na parkovisku, využívané sú staré materiály, stále sa niečo rekonštruuje, máte vyššie náklady na prevádzku. To sa čoskoro zmení.“

Čoho sa ako záujemca o kúpu vystríhať?

Každý prirodzene inklinuje k niečomu inému a subjektívny záujem sa podľa slov D. Bilého odstraňuje len ťažko. Pokiaľ to berieme z pohľadu stavebného a konštrukčného, je nevyhnutné pozerať sa na dispozičné riešenie a vopred si premyslieť, či nám všetko vyhovuje. Pri prvopočiatku projektu sa ešte dá – po dohode s developerom – mnoho vecí zmeniť. Zabúdať netreba na parkovanie či dostatok odkladacích priestorov mimo samotného bytu.

„Dnes je trendom bývať v byte, no mať pritom pocit domu. Nemám síce záhradu, ale výhodou je les okolo. Preto sú projekty s podobnou charakteristikou úspešné. Rozľahlá terasa, na ktorej sa dá grilovať, milí susedia podobného zamerania, pekné výhľady,“ naznačuje D. Bilý a zdôrazňuje, že myslieť treba i na detaily, ako a kde si budem nabíjať svoje elektroauto a akých budem mať susedov.

Zdroj: CENTURY 21 Slovakia

Kompromisom sa, žiaľ, nevyhneme

Pri kúpe nehnuteľnosti ide vždy o boj s lokalitou. Ak ustúpime od svojej vysnívanej, môžeme mať všetko.

„Najdôležitejší je asi štýl života, ktorý sa však mení. Mladý človek hľadá malý byt, potom s príchodom detí väčší, postupne sníva o dome, tak ide bývať za mesto, deti rastú a potrebujú sa socializovať, tak sa vráti z domu do bytu v centre… Je to o uvedomení si. Snívať za každú cenu o dome možno nie je to pravé. Postavíte si ho totiž 20 km za Košicami a máte problém predať ho, lebo ste doňho priveľa investovali. Kým cena bytu v meste bude vždy len rásť a kedykoľvek ho budete vedieť vymeniť.“

V centre pozornosti komunita

Staré sídliská kedysi mali svoje komunity, no generačnými výmenami a rôznym sťahovaním zanikli. Aktuálne developerské projekty majú túto problematiku v centre pozornosti a pomerne intenzívne ju riešia.

„Komunitné bývanie z pohľadu, že mám okolo seba mne podobných ľudí, je dôležité. Človeku totiž všade najviac prekáža anonymita. V paneláku je mix rôznych vekových a príjmových skupín. Nerozumejú si vzájomne, čo vytvára komunikačné bariéry. V nových projektoch tento problém odpadá.“

Pridajte komentár