EAST MAG
Noc múzeí a galérií
Zdroj: Slovenské technické múzeum

Noc múzeí a galérií 2022 v Košiciach

Objaviť dedičstvo našich predkov a spoznať zaujímavé miesta trochu inak – aj to si kladie za cieľ Noc múzeí a galérií, ktorá sa bude konať v sobotu 14. mája. Do tejto akcie európskeho významu sa pravidelne zapájajú aj košické múzeá a galérie. Po dvoch neprajných rokoch poznačených pandémiou osloví návštevníkov v Košiciach desať subjektov, ktoré pripravili bohatý program.

Slovenské technické múzeum sľubuje vskutku nový rozmer zážitkov. V spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach predstaví naozajstnú lahôdku, a to jedinečný Vodíkový midibus známy z EXPO 2020 v Dubaji. „Návštevníci si budú môcť prezrieť exteriér a interiér midibusu, jeho funkcionality a dozvedia sa aj o vodíkovom pohone ako ekologickom zdroji energie pre 21. storočie. Pre najmenších sme pripravili Tajomnú krajinu permoníkov, „Bleskové zážitky“ v sieni elektrických výbojov, či úsvit webovej virtuálnej reality laboratórií Lirkis z Katedry počítačov a informatiky FEI,“ prezradil vedúci oddelenia marketingu a prezentácie STM Ivan Baláž. Slovenské technické múzeum pripravilo pri tejto príležitosti novú expozíciu Elektrovek – 200 rokov elektrotechniky. Na výstave predstavia zbierkové predmety dokumentujúce vývoj rôznych odborov elektrotechniky vytvorené na území Slovenska od druhej polovice 19. storočia po dnešok. Nemenej zaujímavá bude výstava anestetickej a dýchacej techniky Tvoj pokojný spánok patrí inému. Múzeum na nej predstaví anestetiká a lieky používane v minulosti, ale aj inhalátory, masky či monitorovacie prístroje.

REKLAMA
Zdroj: Slovenské technické múzeum

Východoslovenské múzeum po dvoch rokoch nadviaže na mimoriadne príťažlivý program uplynulých ročníkov v Miklušovej väznici – Tajomstvá katovského remesla. V Rodošte si budú môcť návštevníci urobiť selfie s Rákoczim a v Historickej účelovej budove múzejná pedagogička Katarína Sčerbanovská odporúča výstavu Dary adarcovia. K150. výročiu založenia, ktoré pripadá na tento rok, Východoslovenské múzeum v Košiciach ponúkne zaujímavé spomienkové prezentácie a videá, na ktorých sa spoznajú aj samotní návštevníci.

Z iného súdka bude program v Múzeu Vojtecha Lofflera. V spolupráci so Školou umeleckého priemyslu ponúka sprievodné podujatia k výstavám. Ich žiaci odprezentujú svoje študentské animované filmy a predvedú vlastné kolekcie na dvoch módnych prehliadkach. Žiaci Konzervatória Jozefa Adamoviča pripravujú koncert pod názvom Spievajúci herci, kde odznejú obľúbené a známe melódie. Ako prezradila riaditeľka múzea Noémi Ráczová, netradične o 21.30 hod. pripravili pre návštevníkov komentovanú prehliadku k stálej expozícii.

Do Noci múzeí sa zapojila aj Pamätná výstava Sándora Máraia, ktorá pripravila špeciálny program zameraný na históriu SándoraMáraia. Záujemcovia si tu budú môcť zostaviť vlastný rodostrom. Rodiny s deťmi môžu zažiť rodinné prostredie na začiatku 20. storočia.

Bohatý program ponúka Východoslovenská galéria. Návštevníci budú môcť okrem iného nahliadnuť do depozitára, kde galéria uchováva umelecké diela. Vo večerných hodinách zahrá BIOS projekt výtvarníka Borisa Sirku a grafika Jozefa Tušana. Deti sa môžu tešiť na tvorivé aktivity v Kreatívnom labyrinte a na bábkové predstavenie Prečo nekvitneš? naštudovanépodľa knihy Kataríny Macurovej. Netradičný zážitok ponúkne interaktívna výstava Zrekonštruované diela s prítomnosťou reštaurátorky Ľudmily Zozuľákovej.

Na Noc múzeí sa pripravili aj v Regionálnom centre remesiel ÚĽUV Košice. Manažér podujatí Peter Szemanupriamil pozornosť na odvážnych návštevníkov, ktorí si budú môcť otestovať svoje vedomosti v remeselnom kvíze. V rezbárskej dielni bude majster ľudovej výroby Martin Mešša predvádzať výrobu zdobených piestov.

Sieťotlač podľa návrhu Lukáša Karbusa ponúka Šopa Gallery. Výťažok z nej poputuje na podporu neziskovej organizácie Človek v ohrození.

Odevný ateliér Júlie Zelenej podľa autorky, ktorá sa zaradila medzi subjekty Noci múzeí a galérií, sleduje cieľ osloviť ľudí, aby sa nebáli vstúpiť do tvorivého prostredia a aby videli výsledok tvorby aj z inej strany.

Noc múzeí a galérií nezostala nepovšimnutá ani v Eckerdtovom dome a v Tabačkekulturfabrik. Peter Radkoff to vysvetlil slovami: „Tabačkakulturfabrik je miesto, kde to žije celý deň. Preto je prirodzené, že ak naši priatelia zmuzeí a galérií otvoria svoje brány, chceme byť pri tom aj s našou vlastnou galériou a sprostredkovať tak Košičanom svojskú atmosféru nášho výstavného priestoru.“

Návštevu kultúrnych ustanovizní, ktoré sa zapojili do Noci múzeí agalérií vKošiciach, môžu záujemcovia využiť za zvýhodnené vstupné a s jedinou vstupenkou môžu byť bohatší o desiatky neopakovateľných zážitkov. Dospelí zaplatia 4 eurá, deti 2 eurá, deti do 6 rokov, ZŤP a Ukrajinci majú voľný vstup. Program sa začne o 17-tej hodine.

Celý program podujatia nájdete na stránke www.visitkosice.sk

tlačová správa

komentár: 1

  • […] V sobotu 14. mája v rámci osláv Dní Terasy nezabudnite ísť pozrieť basketbal ku OC Galéria. Potom dobrý obed a prehliadka mesta a večer stíhate pred hokejom aj kultúru. V meste Vás čaká Deň múzeí a galérií. Podujatí v rámci akcie, je množstvo, ale najväčšiu lahôdku pre divákov sľubuje Slovenské technické múzeum, ktoré si v spolupráci s Technickou univerzitou pripravilo predstavenie Vodíkového minibusu, ktorý vraj prezentovali aj v Dubaji 2020. Ak Vás zaujímajú alternatívne zdroje energie 21. storočia, určite sa choďte pozrieť. Zážitok sľubujú aj najmenším bádateľom, ktorým pripravili Tajomnú krajinu permoníkov. Za nás si vyberáme túto akciu, ale kompletný program a mapu so vstupným nájdete tu.  […]