EAST MAG
e-sports

Vojna ovplyvnila aj ešport. Ako podporujú organizácie Ukrajincov?

Vojnový konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou je nepríjemnou udalosťou, ktorá zasiahla každého z nás. Reakcie na ňu na seba nenechali dlho čakať od viacerých firiem po celom svete a výnimkou nebolo ani gamingové a ešportové odvetvie. Ako konkrétne pristúpili jednotlivé organizácie k podpore Ukrajiny?

Hneď v prvý deň tohto vojnového konfliktu vyjadrilo mnoho ešportových organizácií i tímov podporu Ukrajincom úpravou svojich tímových lôg do ukrajinských farieb. V spojitosti s tým prišli samozrejme aj slová odsudzujúce útok ruských vojakov na Ukrajinu.

REKLAMA

Za zmienku stojí napríklad vyjadrenie majstrov sveta v CS:GO, NAVI s ukrajinsko-ruskou zostavou:

,,Rusko napadlo Ukrajinu. A teraz je tu vojna, ktorá ničí ľudské životy a osudy na území našej krajiny. Nie je možné, aby sme sa počas vojny tvárili, že je všetko v poriadku. Nie je. Sme zdrvení. Našim hlavným cieľom je teraz zachovať pokoj a postarať sa o seba, našich milovaných a tých, ktorí potrebujú pomoc. Sme v tom spolu. A spolu si tým prejdeme.”

Po prvotnom šoku z napadnutia nášho východného suseda prišli od herných organizácií aj reakcie, ako konkrétne môžu pomôcť Ukrajincom. Viaceré organizácie v gamingovom priemysle darovali nemalé finančné prostriedky na pomoc Ukrajine.

Niektoré firmy v hernom priemysle takisto vyhlásili, že obmedzia alebo zakážu prístup ruským obyvateľom k ich službám. Podobne ako v ostatných odvetviach, aj tu sa firmy musia vysporiadať s pomocou svojim zamestnancom žijúcim na Ukrajine.

Organizácia BLAST zakázalka ruským hráčom účastniť sa ich turnajov. Ďalšia organizácia, ESL ju povolila hráčom ruských tímov iba pod neutrálnou vlajkou, bez záštity svojej organizácie. Podobné rozhodnutie môžeme sledovať i v klasickom športe, ako napríklad od IIHF či FIFA.

V česko-slovenskej komunite sa takisto zomkli azda všetci predstavitelia vrcholovej ešportovej scény, aj tí, ktorí sú známi vzájomnou rivalitou. Príkladom je iniciatíva Esports for Ukraine, cez ktorú sa v priebehu dvoch týždňov podarilo vyzbierať viac ako 360 000 Kč, čo predstavuje viac ako 14 000 eur.

Dúfajme, že predstavitelia videoherného priemyslu svojimi krokmi prispejú k tomu, aby sa situácia na Ukrajine upokojila a aby sa herná komunita po dlhých rokoch pandemickej skúšky opäť zjednotila ku skvelým eventom, ako za starých čias.

komentár: 1