EAST MAG
Objav TUKE

Vesmír TUKE čaká na objavenie

Technická univerzita v Košiciach už druhým rokom búra stereotypnú komunikáciu s mladými ľuďmi a otvára sa im moderne, hravo, tentokrát v atraktívnej vesmírnej metafore.

Objav TUKE

Len dve veci sú nekonečné. Vesmír a ľudská hlúposť. Pri tej prvej si však nie som istý.“ Tak zvykol hovoriť už starý dobrý Einstein. Kto by sa však zdržiaval hlúposťami. Práve naopak, Technická univerzita v Košiciach pozýva objaviť nekonečný vesmír možností a príležitostí spojených s vysokoškolským vzdelaním pod jej strechou prostredníctvom svojej najnovšej výzvy Objav TUKE vesmír, ktorá je akousi variáciou a voľným pokračovaním vlaňajšej kampane Objav TUKE za minútu.

Napriek tomu, že TUKE oslávi  v tomto roku 70 rokov od svojho založenia, vo svojej DNA je stále mladá, progresívna a nechýba jej ani odhodlanie k zmenám. V roku 2021 sa univerzita po prvý krát rozhodla uchopiť svoju komunikáciu s verejnosťou a záujemcami o štúdium  inovatívne a celú ju prispôsobiť obsahom, formou i jazykom čo najviac svojej cieľovej skupine. O tom, že sa jej to podarilo svedčia aj tieto dva fakty:

  • V akademickom roku 2021/2022 bola TUKE jednou z troch slovenských univerzít, ktorým sa podarilo zaznamenať medziročný nárast študentov.
  • Kumulatívny dosah všetkých online výstupov tejto komunikácie bol viac než 1 200 000 vzhliadnutí, zásahov a reakcií.

Vesmír TUKE

Vymenovať všetky dôvody a fakty, ktoré dokážu podporiť rozhodnutie naštartovať svoju budúcnosť s medzipristátím na jednej z fakúlt chce svoj čas, ale za pokus to iste stojí.

  • Sedemdesiat rokov tradície, silné väzby doma i v zahraničí a pevné zázemie.
  • Deväť autonómnych fakúlt s rozdielnym zameraním a tým pádom aj s obrovskými možnosťami na interdisciplinárne štúdium, projekty, či výskum.
  • Narastajúci potenciál technického vzdelania v dobe, ktorej dominujú informačné technológie, inovácie, hospodárske a ekologické otázky, vývoj nových materiálov a zdrojov energií.
  • Štúdium v prostredí, ktoré sa adaptuje na koncept Industry 5.0, kde sa dá dotknúť Smart a IoT riešení, umelej inteligencie, virtuálnej reality, nanotechnológií, kybernetickej bezpečnosti atď.
  • Silné investície do moderných laboratórií novej generácie, vízia vzniku prvého slovenského Centra vodíkových technológií, Univerzitný vedecký park TECHNICOM a centrá excelentnosti.
  • Funkčné a veľmi pestré programy medzinárodnej študentskej mobility, reálne a dostupné možnosti pre štúdium v zahraničí.
  • Kvalitní pedagógovia, oceňované osobnosti vedy, špičkoví odborníci z praxe.
  • Miera uplatnenia absolventov vo svojom obore je pri väčšine fakúlt vyššia než 95%.
  • Študentské roky v multikultúrnych, univerzitných a finančne dostupných Košiciach, ktoré sú plné mladých ľudí, kultúry, športu, podujatí i zábavy, situované súčasne na dosah úžasnej prírody.

I keď je proces podávania prihlášok na vysokoškolské štúdium v ďalšom akademickom roku v plnom prúde, je tu ešte stále priestor na rozhodovanie. Pre tých, ktorí uvažujú zakotviť pod strechou jednej z najlepších domácich univerzít, i pre tých ešte nerozhodnutých, prináša doména www.objavTUKE.sk veľmi rýchly, inšpiratívny a faktografický pohľad na všetko, čo vesmír TUKE ponúka.

Pohľad z riadiacej veže

V súvislosti s prípravou aktuálnej komunikačnej línie nám prorektor pre vzdelávanie TUKE profesor Ervin Lumnitzer povedal:

Vlaňajšie rozhodnutie zásadným spôsobom zmeniť našu komunikáciu smerom k budúcim študentom sme neoľutovali, práve naopak. Priniesla nám želané odozvy, medziročný nárast v počte záujemcov o štúdium a rozhodne aj mladší a dynamickejší imidž. Pokračovať v tomto duchu aj tento rok bolo preto viac-menej samozrejmosťou.“

So zadaním sa tak ako v roku 2021 popasovali tvorcovia a produkčný tím pracujúci na pôde komunikačnej a marketingovej agentúry Progress Promotion Košice. Jej projektová manažérka Michala Koniarová k spolupráci s TUKE dodala:

„Technická univerzita v Košiciach je pre nás z pohľadu agentúry ideálny partner. Ľudia tu majú víziu a zároveň sú všetci otvorení novým nápadom. V kreatívnej fáze sme necítili obmedzenia a naše pôvodné koncepty sa pretavili do reality takmer na 100%. Už vlani sme cítili veľkú dôveru, keď sme spoločne dospeli k rozhodnutiu vybočiť z koľají, po ktorých TUKE jazdila celú dekádu, možno i dlhšie. To je pre nás obrovské zadosťučinenie,  ktoré však prináša aj veľkú zodpovednosť. Gro tvorivej práce je v tomto čase za nami, teraz netrpezlivo čakáme na výsledky, čísla a spätné väzby celej kampane Objav TUKE vesmír.“

komentár: 1

  • Dobrý den, děkuji za zajímavý článek. Byl ke mně doručen v rámci pravidelné kontroly rozvoje INDUSTRY 5.0. Jmenuji se Michael Rada a jsem zakladatel INDUSTRY 5.0 a její principy implementuji ve firmách a průmyslu od roku 2013.
    Dovolím si sdílet svou prezentaci k tématu https://www.youtube.com/watch?v=NVmaFt-DUxU
    Věřím, že TUKE využije možnosti vzájemné spolupráce i přítomnosti INDUSTRY 5.0 AMBASADORA na Slovensku