EAST MAG

Pripravenosť našej verejnej správy na využívanie umelej inteligencie je v porovnaní s inými krajinami EÚ nízka

Schopnosť verejnej správy na Slovensku využívať umelú inteligenciu pri poskytovaní služieb občanom je v porovnaní s inými európskymi krajinami podpriemerná. Vyplýva to z rebríčka Oxford Insight s názvom The Government AI Readiness Index, ktorý už po štvrtýkrát posudzoval pripravenosť verejných správ z celého sveta na využívanie technológií umelej inteligencie (AI).

V aktuálnom rebríčku 160 krajín zostaveným za rok 2021 si Slovensko medziročne pohoršilo o štyri priečky a skončilo na 39. mieste. Najlepšie hodnotenie získali za uplynulý rok Spojené štáty americké. Na druhom mieste skončil Singapur, po ktorom nasledujú Veľká Británia, Fínsko a Holandsko. Z krajín V4 sa Poľsko umiestnilo o štyri miesta vyššie ako Slovensko, Maďarsko naopak o štyri miesta nižšie a Česká republika skončila na 29. pozícii.

REKLAMA

Umelá inteligencia má vo verejnej správe široké možnosti uplatnenia. Vďaka analýzam dát a strojovému učeniu dnes možno napríklad predpovedať dopravné zápchy, zefektívniť výber daní a identifikáciu daňových či dotačných podvodov, spresniť a zrýchliť diagnostiku v zdravotníctve, alebo zlepšiť poskytovanie služieb občanom pomocou chatbotov,“ približuje Richard Kraus, country manažér firmy SAS, ktorá poskytuje poradenstvo a vyvíja softvér pre využitie AI.

R. Kraus vidí u nás potenciál pre umelú inteligenciu napríklad pri odhaľovaní daňových podvodov a znižovaní daňovej medzery v oblasti DPH, ktorú má Slovensko jednu z najvyšších v EÚ. Inštitút finančnej politiky nedávno vyrátal, že pri rovnakej úspešnosti výberu DPH ako je priemer únie, by si rozpočtová kasa prilepšila každoročne o vyše pol miliardy eur.

Veľké možnosti majú v rukách aj samosprávy, ktoré začínajú intenzívnejšie zbierať dáta z rôznych senzorov. Problémy im však robí následné spracovanie, analyzovanie a vyhodnocovanie dát,“ dodáva R. Kraus.

Pre zlepšenie predpokladov na využitie umelej inteligencie vo verejnej správe musí podľa neho Slovensko dosiahnuť pokrok vo viacerých oblastiach, na základe ktorých vzniká aj rebríček štúdie The Government AI Readiness Index.

Pre využitie potenciálu umelej inteligencie musí v prvom rade existovať vôľa a vízia na strane vlády a interné kapacity, ktoré dokážu takéto projekty naplánovať a zaviesť do praxe. Druhý predpoklad je schopnosť technologického sektora takéto projekty uskutočniť a mať k tomu kvalifikovaných ľudí. V neposlednom rade je nevyhnutná dostupnosť kvalitných dát,“ uzatvára R. Kraus.

tlačová správa

Pridajte komentár