EAST MAG
knihy

Košická mestská knižnica dá opäť knihám druhú šancu

Knižnica pre mládež mesta Košice podporí Medzinárodný deň darovania kníh (International Book Giving Day) vyhlásením zbierky kníh pre ľudí v núdzi.

Knihy rôznych žánrov určené pre všetky vekové kategórie bude knižnica po dohode s miestnymi organizáciami a občianskymi združeniami umiestňovať do krízových centier, sociálnych domovov alebo priamo do rodín.  

Medzinárodný deň darovania kníh si pripomíname vo februári. Knižnica pre mládež mesta Košice si tento deň opäť uctí tradičnou zbierkou kníh. „Ani tento rok nebude výnimkou. Opäť spúšťame zbierku kníh, ktorými chceme urobiť radosť niekomu, kto by si ich rád prečítal, ale nemôže si ich dovoliť,“ hovorí Kamila Prextová riaditeľka knižnice. „Po prvýkrát sme valentínsku zbierku spustili pred siedmymi rokmi a nemienime sa jej vzdať. Je pekné vidieť, ako sa na jednej strane ľudia chcú podeliť o knihy, ktoré už prečítali a v poličkách ich nahradili iné, novšie a na tej druhej, akú radosť ešte vedia urobiť niekomu inému, napríklad rodinám, ktorým v domácom rozpočte na kúpu kníh nezvýši. A radosť máme aj my ako sprostredkovateľ, že môžeme dať takto knihám druhú šancu a posunúť ich tam, kde sa im potešia. Už teraz je isté, že balíky kníh poputujú rodinám, ktorým pomáha Nadácia DEDO v rámci projektu Housing First,“ dodáva k zbierke Kamila Prextová.  

REKLAMA

Aké knihy potešia

Zbierka bude prebiehať v termíne od 14. februára do 14. marca 2022. Knihy je možné prinášať do všetkých pobočiek Knižnice pre mládež mesta Košice v rámci otváracích hodín. „Na širokú čitateľskú verejnosť sa však obraciame s prosbou, aby sa s nami podelili o knihy novších vydaní a samozrejme v zachovalom stave. Odporúčaný vek knižných darov je do desať rokov Aj keď neodmietame žiadny dar, nakoniec ich musíme aj tak vytriediť. Posúvame ďalej len tie, o ktorých vieme, že splnia svoj účel, ktoré si dokážu získať nového čitateľa. Určite budete so mnou súhlasiť, že špinavé, poškodené, popísané knihy s chýbajúcimi obrázkami alebo dokonca celými stranami jednoducho nemôžeme nikomu ponúknuť. To by malých a aj veľkých príjemcov iba odradilo a deti možno aj rozplakalo.“ Ak teda máte srdce otvorené pre obdarovanie knihou, ktorá niekedy potešila vás, no už dlho stojí nepovšimnutá na vašej poličke, navštívte niektorú z pobočiek tejto knižnice. „Knihy je možné nosiť nielen k nám do knižnice ale rovnako do košických Výmenníkov Štítová, Wuppertalská, Obrody a Jegorovovo. Rovnako odporúčam sledovať stránky jednotlivých mestských častí, niektoré sa pravdepodobne do zbierky zapoja rovnako, napríklad isto viem, že do toho ide s nami Mestská časť Košice Sídlisko KVP. Ak sa zapoja i iné, určite budú svojich obyvateľov o tom informovať na svojich stránkach,“ odporúča Kamila Prextová, ktorá na záver dodáva, že ak do darovaných kníh pridáte nejaké milé venovanie, určite tým potešíte ich nového čitateľa.

tlačová správa

komentár: 1