EAST MAG

Voňajme človečinou, nie hlúposťou

Rok 2021 sa začal, nie až tak radostne, ako by sme chceli. V mojom prípade sa nezačal ani cinknutím pohárov so šampanským. Frustrovaná som šla spať už asi o desiatej a pýtala som sa, kedy konečne táto nočná mora skončí.

Pamätám si, že v podvečer posledného dňa v roku mal premiér tlačovku, na ktorej obyvateľom Slovenska odprezentoval, že prvé sekundy nového roka budú patriť lockdownu. Žiaľ, ten netrval ani týždeň, ani dva. Doma sme sedeli do polovice apríla s veľkými stratami na ľudských životoch.  

Musím sa priznať, že tento editoriál sa mi písal skutočne ťažko. Myslela som si, že budem písať skôr o vtipnejších a príjemnejších momentoch tohto roku. No keď som tak premýšľala, (síce pozitívnych momentov bolo pomenej a som za ne veľmi vďačná), tak tento rok si skutočne zaslúži prirovnanie pandemický. 

Okrem ochorenia covid sa nám v spoločnosti rozšírili oveľa ničivejšie choroby, ktorých sa zbaviť tak jednoducho nedá. Hádky, urážky, nenávisť, hnev, roztržky, hoaxy, klamstvá. Človek ako keby prišiel o to, čo ho robí človekom – dôstojnosť a pokoru. Stali sa z nás digitální ľudia skrývajúci sa za nelichotivé komentáre na sociálnych sieťach. Táto nálada v spoločnosti je naozaj hrozná a je mi ľúto, že sa jej nemôžeme len prizerať ako v kine, ale musíme byť jej súčasťou. 

Každý z nás niekedy nevládze. Nevládzeme počúvať nekonečné tlačové brífingy našich politikov, nevládzeme sa orientovať v nových opatreniach, nevládzeme stále sedieť za PC a pracovať, nevládzeme, keď deti nevládzu učiť sa online. Ale to je v poriadku. Stále sa nájde niekto, kto vám nezištne dokáže podať ruku bez toho, aby ste o to prosili. Stačí sa len opýtať, usmiať sa, zaujímať sa o iných, nezištne pomôcť tam, kde je to potrebné. Pretože to je ľudské a my predsa voniame človečinou a nie nenávisťou či hlúposťou. 

Snažme sa, aby priania, ktoré si hovoríme pred Vianocami a Novým rokom neboli len prázdne slová. Buďme k sebe milší, viac sa počúvajme, viac dbajme jeden o druhého a nemyslime len na seba. Vtedy tento svet a spoločnosť v nej bude mať väčší zmysel… 

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár