EAST MAG
brúsenie nožov

Brúsenie nožov: Ako správne naostriť nôž?

Brúsenie nožov patrí v mnohých domácnostiach na čiernu listinu potrebných prác. V mysli máme zakorenenú predstavu, že s ostrým nožom sa jednoducho porežeme. V záujme zachovania všetkých prstov na rukách odkladáme kúpu brusiča na nože. Vedeli ste však, že oveľa nebezpečnejší je tupý nôž a s najväčšou pravdepodobnosťou prídete k úrazu práve s ním? Je pravý čas prestať démonizovať brúsenie nožov. V dnešnom článku vám prezradíme, ako naostriť nôž. Na našich stránkach extrashop.sk máme pripravenú i skvelú brúsku na nože.

Brúste nože ako profesionál

Hlavnou úlohou brúsenia nožov je odstránenie trhlín a zúbkov, ktoré sú voľným okom neviditeľné, ale vznikajú pri každodennom používaní nožov. Pri brúsení sa často môžeme stretnúť s použitím klasickej ocieľky, ktorej cieľom je perfektné brúsenie noža. Na druhej strane však musíme podotknúť, že použitie ocieľky vyžaduje prax a pre začiatočníka môže byť celkom náročné.

REKLAMA

Vtedy prichádzajú na rad obľúbené brúsky na nože, ktoré dokážu zabezpečiť skvelé vybrúsenie noža s minimálnou námahou. Brúsky sú presne nastavené tak, aby bolo do nich možné nôž umiestniť, a potom len niekoľkokrát jednoducho pretiahnuť. Pri použití ocieľky musíte myslieť na to, aby nôž a ocieľka zvierali uhol 20°.

Ani tak však nie je zaručené, že zvládnete naostriť nôž hneď na prvýkrát. Ak chcete skutočne brúsiť nože ako profesionál, je potrebné si naštudovať, aký uhol je vhodný pre konkrétny typ noža. Pod iným uhlom je vhodné ostriť nože určené na hrubé sekanie ako nože určené na vykosťovanie. V mnohých prípadoch budete musieť ostrenie niekoľkokrát zopakovať, kým si zvyknete a osvojíte správny pohyb.

brúsenie nožov

Pre začiatočníkov je vhodnou voľbou mechanická alebo elektrická brúska na nože

Ak chcete dosiahnuť perfektne naostrené nože rýchlo a bez zbytočných starostí, stavte na kvalitnú brúsku na nože. Brúska na nože má už nastavené uhly, ktoré sú vhodné na brúsenie nožov, umožňuje jednoduchú manipuláciu a nože budete mať k dispozícii veľmi rýchlo. Väčšina brúsok na nože sa používa intuitívne, takže si nebudete musieť nacvičiť pohyb. Rovnako umožňuje mať nože nabrúsené veľmi rýchlo, takže ak práve potrebujete mať nôž k dispozícii nemusíte bojovať s brúsnym kameňom alebo ocieľkou.

Je len na vás, akej brúske dáte prednosť. Pre niekoho je vhodnejšou možnosťou mechanická brúska na nože, ktorá zaberá málo miesta a máte ju k dispozícii okamžite. Elektrická brúska na nože má však tiež svoje čaro, a to je dôvod, prečo jej niektoré domácnosti dávajú pri brúsení nožov prednosť. Skvelý výsledok však dosiahnete s oboma typmi brúsok na nože. Podstatné je staviť na správnu a kvalitnú brúsku na nože, ktorá vám pomôže naostriť i beznádejné tupé nože vo vašej kuchyni.

Pridajte komentár