EAST MAG
Siemens Healthineers

Luboš Iro a Ján Majoroš zo Siemens Healthineers: Sme lídrom vo vývoji softvéru pre zdravotníctvo

Spoločnosť Siemens Healthineers sa etablovala v oblasti vývoja IT softvéru pre zdravotníctvo. Na Slovensku sa už v roku 1996 stala lídrom v oblasti zobrazovacej a diagnostickej techniky. Pobočky tejto spoločnosti sa rozšírili z Bratislavy aj do Košíc a Žiliny. Ľuboš Iro, vedúci vývojového centra v Bratislave, nám spoločne s Jánom Majorošom z košickej pobočky porozprávali o rozvoji a budúcich zámeroch spoločnosti na Slovensku. 

Kedy vznikla spoločnosť Siemens Healthineers a aký je jej príbeh? 

Spoločnosť Siemens Healthineers je vedúcou spoločnosťou v oblasti medicínskych technológií a pomáha poskytovateľom zdravotnej starostlivosti po celom svete v rozvoji presnej medicíny, zvýšeniu pohodlia pacientov a digitalizácii zdravotnej starostlivosti. Na Slovensku túto prémiovú značku reprezentuje spoločnosť Siemens Healthcare s.r.o. a patrí k lídrom v oblasti in vivo aj in vitro diagnostiky na Slovensku. Siemens Healthcare bola založená v roku 2015 s pobočkami v Bratislave, Žiline a Košiciach. Zameriava sa na predaj medicínskej technológie a vybavenia klinických laboratórií. Disponuje najväčším lokálnym tímom servisných a aplikačných špecialistov na trhu.

REKLAMA

Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že spoločnosť Siemens ako taká má na globálnej úrovni veľmi významnú a dlhú históriu. Na Slovensku sa jej príbeh oficiálne začal písať v osemdesiatych rokoch minulého storočia, avšak diagnostické prístroje Siemens boli v niektorých nemocniciach už aj skôr. Časom sa medicínska technika značky Siemens etablovala aj v súkromnom sektore poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na Slovensku. V roku 2001 vznikla v rámci Siemens nová divízia Development Center a v roku 2008 divízia Laboratórnej diagnostiky, ktorá je tiež lídrom vo svojom segmente. Značka Siemens Healthineers spája odbornosti, nasadenia a desiatky rokov dlhej praxe, ktoré sa pretavili do inovatívnej a modernej značky. Zohráva významnú rolu v medicínskych technológiách novej generácie.

Na čo konkrétne sa špecializuje vaša spoločnosť? 

Siemens Healthineers je voľbou číslo jedna na poli zobrazovacej diagnostiky, ako aj v oblasti laboratórnej diagnostiky. Zobrazovacia diagnostika zahŕňa medicínske zariadenia používané na vyšetrenia, ako sú napr. počítačová tomografia, magnetická rezonancia, röntgeny, ultrazvuky, mamografy a pod. Sú to zariadenia, ktoré naša spoločnosť globálne vyrába, ale zároveň pre ich fungovanie vyvíja softvér. Dáta generované pri vývoji prístrojov a aj pri diagnostike umožňujú medicínskym špecialistom precíznejšie určovať diagnózy. Medzi hlavné úlohy Vývojového centra na Slovensku patrí tvorba softvéru pre diagnostické zariadenia. Jedným z nich je napríklad aj softvér, ktorý prevezme obrazové dáta a prostredníctvom fotorealistickej kvality s využitím strojového učenia umožní lekárom náhľad do ľudského tela a označenie miesta nálezu.

Siemens Healthineers
Zdroj foto: Siemens Healthineers

Využívate pri tvorbe riešení aj virtuálnu alebo rozšírenú realitu? 

Takéto nové a moderné technológie určite dokážu pomôcť aj v zdravotníctve a my v Siemens Healthineers sa, samozrejme, snažíme naplno využiť ich potenciál. Väčšinou využívame machine learning, ktorý sa vyskytuje vo viacerých softvérových riešeniach v našich prístrojoch. Rozšírená a virtuálna realita sú nám tiež veľmi blízke. 

Vo fotorealistickom zobrazovaní ide konkrétne o technológiu Cinematic rendering. Preniesli sme ju do virtuálnej reality s využitím Microsoft HoloLens 2, čo umožňuje lekárovi vidieť fotorealisticky obraz vnútra ľudského tela. Pracujeme aj na softvérovom riešení s využitím AR (Augmented reality, rozšírená realita pozn. red.), ktoré umožňuje študentom lekárskych fakúlt cvičiť si obsluhu diagnostických prístrojov ako je počítačový tomograf, a to bez toho, aby ten prístroj mali fyzicky na dosah. 

Ako ovplyvnila pandémie súčasné fungovanie spoločnosti Siemens Healthineers? 

Ako jeden z  popredných dodávateľov diagnostických prístrojov a medicínskej techniky sme počas pandémie v plnom nasadení. Kým na začiatku pandémia dočasne spomalila záujem o nové vybavenie nemocníc vo forme CT či MR prístrojov, akcelerovala dopyt v oblasti online riešení. Vytvorili sme a spolupracovali na softvérových riešeniach, ktoré pomáhajú v pandemickej situácii lekárom na celom svete pri diagnostike a boji s ochorením COVID-19.

Flexibilne sme reagovali aj na dopyt po antigénových testoch. Poskytovateľom zdravotnej starostlivosti  sme ponúkli riešenia v podobe širokej škály testov na odhalenie rôznych variantov tohto ochorenia. Ich portfólio pokrýva potreby na testovanie či stanovenie protilátok v laboratóriu, na mobilných odberových miestach a aj na samotestovanie pre širokú verejnosť. Práve aj antigénové testy CLINITEST prispeli k úspechu pri zdolaní prvej vlny pandémie.

Viete nám o týchto riešeniach povedať viac?

Spomenul by som syngo Virtual Cockpit – riešenie umožňujúce diagnostiku na diaľku, kedy je pacient na reálnom CT alebo MR vyšetrení. Kvalifikovaný medicínsky personál môže vykonať s jeho využitím diagnostické úkony kdekoľvek na celom svete bez toho, aby museli medicínski špecialisti cestovať. Do tzv. kokpitu si napríklad „sadne“ špecialista v USA či Austrálii a na diaľku môže vyšetriť pacienta napríklad v nemocnici na Slovensku.

Unikátne softvérové riešenie umožňuje mať pred sebou viacero obrazov napr. obraz z kamery, obraz priamo z vyšetrovacieho zariadenia a obraz z počítača a podobne. Taktiež umožňuje online diskusiu – napríklad chat medzi odborníkmi pri nastavení parametrov vyšetrenia. Pridanou hodnotou tohto softvérového riešenia je aj ochrana zdravotníkov, vďaka vyšetreniam bez potreby ich fyzickej prítomnosti v nemocnici ich totiž nevystavujeme riziku nákazy.

Ďalej by som spomenul softvérové riešenie špecificky cielené na diagnostiku ochorenia COVID-19, prejavujúce sa aj zápalom pľúc a ich poškodením. Slovenský tím spolupracoval na vývoji riešenia AI-RAD Companion Chest CT, ktoré dokáže analyzovať CT skeny hrudníka, kvantifikovať a segmentovať, kde a aké veľké je poškodenie pľúc v dôsledku ochorenia.

Siemens Healthineers
Zdroj foto: Siemens Healthineers

Čo si najviac ceníte na vašich zamestnancoch? 

Bude to znieť možno ako také klišé alebo nejaká fráza, ale cítime sa byť obdarovaní tým, že pracujem s tak šikovnými ľuďmi a kolegami, akých máme. Sú odborne veľmi zdatní, schopní, nadaní a bystrí. Vzájomným zdieľaním vedomostí podporujeme napredovanie tímov aj celej našej spoločnosti. Najviac oceňujeme nadšenie pri vývoji produktov, ktoré pomáhajú nielen lekárom, ale najmä pacientom. Máme vplyv na záchranu životov a nesieme aj veľkú zodpovednosť. Sme hrdí na to, že toto poslanie naši kolegova vnímajú a že sa nám ho darí plniť.

Spolupracujete s technickými univerzitami a teda aj s TUKE. Akým spôsobom?

Spektrum spoluprác je naozaj široké. Sme súčasťou rôznych labov, v Košiciach je to konkrétne lab zameraný na umelú inteligenciu pre oblasť zdravotníctva. S príslušnými katedrami TUKE sa snažíme zladiť smerovanie výskumu IT v oblasti zdravotníctva. Desiatkam študentov sme k dispozícií a snažíme sa im pomáhať už počas štúdia a teší nás, že sa mnohí z nich stávajú súčasťou Siemens Healthineers.

Vyžívame online podujatia zamerané na študentov vysokých škôl, ako napr. Deň kariéry UNPŠ Košice a tiež organizujeme školiace webináre, ktoré sa tešia záujmu nielen v  komunite IT študentov.

Ste súčasťou Košice IT Valley, aký v ňom vidíte význam?

Klaster Košice IT Valley vnímame veľmi pozitívne. Je to pre nás cesta, ako byť v centre diania, pretože fungovanie a ekosystém regiónu sa nás týka. V klastri vznikajú rôzne synergie a my máme ambíciu byť ich súčasťou. 

V rámci širšieho pohľadu vnímame dôležitú rolu Košice IT Valley pri zabránení odlivu mozgov. Snahu poskytnúť mladým ľuďom priestor na ich realizáciu, či už v košickom regióne, alebo inde na Slovensku, považujeme za poslanie s vysokou prioritou.

Simona Ďurkovič

komentár: 1

  • […] Minulý mesiac klaster Košice IT Valley predstavil svojho ďalšieho člena, ktorým je Siemens Healthineers – líder vo vývoji softvéru pre zdravotníctvo a je voľbou číslo jedna na poli zobrazovacej a laboratórnej diagnostiky. Na Slovensku má pobočky v troch mestách: v Bratislave, v Žiline a v Košiciach. V metropole východu pracujú napríklad na softvérovom riešení s využitím Augmented reality, ktoré umožňuje študentom lekárskych fakúlt cvičiť si obsluhu diagnostických prístrojov bez toho, aby ich mali fyzicky na dosah. Viac sa dočítate v rozhovore s Lubošom Irom a Jánom Majorošom z košickej pobočky.  […]