EAST MAG

Nestačí nám len jedno univerzum?

Novembrovú tému začnem výlevom o tom, ako veľmi milujem seriál The Simpsons. Všetky časti dokonale reflektujú spoločnosť, v ktorej žijeme. Dokonca, tvorcom seriálu vyšlo aj pár predikcií napríklad o prezidentovi Trumpovi či globálnej pandémii. 

Každopádne, v jednej časti, v ktorej sa dcéra Lisy a Milhousa prostredníctvom svojho mapplebooku a konektoru, ktorý mala umiestnený na krku, vytráca do svojho virtuálneho sveta. Znie to úžasne vedieť sa skryť pred otravnou rodinou či priateľmi vo svete nekonečného kybernetického universa. Lenže… 

Čo je metaverzum?

Ide o virtuálny svet, do ktorého sa môžete zapojiť a robiť takmer čokoľvek. Určite ste videli film Matrix, ktorý zobrazoval skorumpovaný systém v spoločnosti a ľudia sa utiekali práve do tohto kyber sveta. V podstate, takto si asi všetci (aspoň tí, čo videli film Matrix) predstavujú metaverzum, ktoré máme na dosah.

Virtuálne metaverzá začnú byť realitou 

Svetoví giganti začiatkom novembra ohlásili vytvorenie metaverse. Napríklad zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg oznámil, že firma Facebook už nebude Facebook, ale Meta. Táto zmena je súčasťou veľkého plánu globálnej spoločnosti na rozvoj virtuálneho sveta. 

Microsoft Teams sa vyjadril, žes vývojom metaverza začnú čo najskôr, aby bolo používateľom dostupné už v roku 2022. Zjednodušene povedané, vytvoríte si svojho vlastného virtuálneho avatara (zatiaľ to pripomína hru Sims). Prostredníctvom neho sa budeme v rôznych virtuálnych prostrediach stretávať napríklad s kolegami na poradách, brainstormingoch či na teambuildoch. Predstava je neuveriteľná, no pre mňa na druhej strane aj príliš desivá.

Spoločnosť Microsoft zatiaľ hovorí o vytvorení virtuálneho pracovného prostredia, rovnako to uviedol aj Mark, že metaverzum bude miesto, kde budú môcť ľudia komunikovať, pracovať a tvoriť. Všetci vieme, že to len pri práci neostane. Viete si predstaviť, že namiesto live koncertu Red Hot Chilli Peppers pôjdete na ich virtuálny, ktorý nebude fixovaný na miesto a na konkrétny štadión? Aj pri tejto predstave je metaverse pre mňa bomba. 

Ak sa však zamyslím, ako človek, ktorému za posledné takmer dva roky (a určite nie som sama) chýbala akákoľvek sociálna interakcia s rodinou, priateľmi, kolegami, trošku sa týchto kybernetických vesmírov obávam. Budeme všetci ako Lisina a Milhousova dcéra, ktorá sa skrývala pred reálnym svetom, reálnymi problémami, reálnou komunikáciou vo svojom ideálnom kyber svete? 

Páčila sa vám táto téma? Prečítajte si naše editoriály, ktoré nájdete v sekcii TÉMY.

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár