EAST MAG
Tomáš Slovinský/Petr Horálek
Tomáš Slovinský/Petr Horálek

Košického astrofotografa ocenila NASA. Nafotil úchvatný meteorický roj

Košičan Tomáš Slovinský patrí medzi najúspešnejších slovenských astrofotografov. Potvrdzuje to aj snímka s názvom „Perzeus a stratené meteory”, ktorú v pondelok 9. augusta ocenil aj Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír NASA.

Autormi tejto fotografie sú spomínaný slovenský astrofotograf a popularizátor astronómie Tomáš Slovinský a český astrofotograf Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave. Nezvyklá kompozitná fotografia, ktorá autorom zabrala stovky hodín práce upozorňuje na maximum každoročného meteorického roja Perzeidy a problém svetelného znečistenia, kvôli ktorému sú podobné úkazy čoraz ťažšie pozorovateľné. 

REKLAMA

NASA ho pravidelne oceňuje

Nejde o prvú snímku, ktorú NASA ocenila. Prvýkrát sa tak stalo v roku 2019, kedy získal ocenenie od Amerického Národného úrad pre letectvo za snímku hviezdami obsypanej zimnej oblohy. Označili ju za fotografiu Štedrého dňa. Panoramatická fotografia vznikla o 2.30 nadránom a tvorí ju 66 záberov, ktoré Tomáš fotil z toho istého miesta v Múzeu oravskej dediny v Zuberci.

NASA každý deň na svojom portáli uverejňuje jednu fotografiu. Pričom ich z množstva zaslaných snímok starostlivo vyberajú experti, ktorí sa v tejto problematike vyznajú. Úspech sa zopakoval aj v apríli 2020, kedy mu NASA uverejnila na svojom portáli ďalšiu jedinečnú fotografiu. Je na nej zachytená reálna panoráma svetelného znečistenia. Snímky vznikli v Košiciach, Košických Olšanoch, Ďurďošíku, v Košickom Klečenove časť Borda, v obci Beňatina a za obcou Runina v Poloninách.

Meteorický roj

Tomáš Slovinský cestuje po Slovensku, ale aj po svete, aby ľuďom ukázal to, čo ľudské oko nedokáže zachytiť. Napriek mimoriadne prísnym reštrikciám kvôli pandémii COVID-19 sú stále udalosti, ktoré priamo nepodliehajú dianiu na Zemi. „Nočná obloha tak bola široko dostupná i počas týchto ťažkých časov. Momentálne na nej pozorujeme letnú časť Mliečnej cesty, dve jasné planéty Jupiter a Saturn a prvé meteory z roja Perzeidy,” hovorí Tomáš.

Dodáva, že práve spomínaný meteorický roj je v nasledujúcich dňoch tým najväčším astronomickým lákadlom. A to nie len pre astronómov a fotografov, ale aj pre vášnivých pozorovateľov, či romantikov.

Meteorický roj vrcholí najmä v noci zo štvrtka, 12. augusta na piatok, 13. augusta. Oplatí sa však sledovať i počas okolitých nocí. Na túto každoročnú nebeskú udalosť upozorňuje aj NASA – snímkom od Tomáša Slovinského a Petra Horálka. Autori však poukazujú na ďalší dôležitý fakt. 

„Kvôli rastúcej miere (dnes už preukázateľne škodlivého) svetelného znečistenia je z blízkosti miest čoraz ťažšie pozorovateľná nie len nočná obloha, ale i meteorické roje a mnoho ďalších úkazov s ňou spojených. Fotografia doslova hovorí o stratených meteoroch, ktoré sa utápajú v silnom a pre všetky živočíchy vrátane ľudí i škodlivom svetelnom smogu.”

Na svetelné znečistenie upozorňuje NASA

Kompozitná snímka vznikla počas minuloročného maxima meteorického roja Perzeidy na dvoch miestach s odlišnou mierou svetelného znečistenia. Tomáš Slovinský zaznamenával meteory z obce Runina v Parku Tmavej Oblohy Poloniny, kde je jedno z najtmavších miest v strednej Európe. Na tzv. Bortleho stupnici svetelného znečistenia (od 1 po 9, pričom 9 je na tom najhoršie) sa toto miesto nachádza na stupni 2.

Petr Horálek fotografoval meteory nad Sečskou priehradou, kde je kvalita oblohy Bortle 4. Rozdiel medzi týmito dvoma miestami je pritom až 1. 00 hviezd, o ktoré je sečská obloha ochudobnená oproti tej v najtmavšom mieste Slovenska –  Poloninách. 

Tomáš Slovinský mohol takto napozorovať až o tretinu viac meteorov, ktoré na presvetlenej sečskej oblohe zanikli. Svetelné znečištenie teda veľmi výrazne okráda pozorovateľov bližšie k mestám o krásu tmavej hviezdnej oblohy a bohatý meteorický roj Perseidy.

Astronomický snímok dňa NASA (Astronomy Picture Of the Day, skrátene APOD) je prestížne ocenenie najzaujímavejšej astronomickej fotografie dňa. Každý deň ju dôkladne vyberajú a následne doplňujú o popis editori prof. Jerry Bonnell (z Michiganskej Technologickej Univerzity) a prof. Robert Nemiroff (z Univerzity v Marylande), spolupracovníci NASA. Mottom APODu je „Objavujte vesmír“ a od roku 1995, kedy bol výber zahájený, sa stal jedným z najuznávanejších svojho typu po celom svete.

Zaujímavé novinky z východného Slovenska si viete prečítať na www.indexmag/spravodajstvo 

Michaela Luxová

Písanie je pre mňa umenie, ktoré sa tvorí každým ťuknutím do klávesnice. Je to však aj hra so slovami, ktoré dokonale vystihnú daný moment, alebo opíšu situáciu. Možno aj preto ma osud pred rokmi priviedol k dokonalej profesii, ktorá ma vystihuje — copywritingu.

Pridajte komentár