EAST MAG
hacker AltumCode/pexels
Foto: AltumCode/pexels

Takmer 80 hackerov z piatich krajín. Inovatívny Hack Kosice Marathon nezastavila ani pandémia

Mladá skupina Slovákov sa rozhodla zúžitkovať svoje skúsenosti zo štúdia v zahraničí pre pokrok našej krajiny v oblasti informačných technológií. Cieľom bolo bolo predstaviť slovenskému publiku udalosť svetovej úrovne. Súťaž hackathon Hack Košice je jediný akreditovaný medzinárodný hackathon na Slovensku. Výzva pre hackerov ako vyšitá.

Kvôli pandemickej situácii sme sa rozhodli tento rok neorganizovať hackathon s osobnou účasťou.

REKLAMA

 „Rozhodli sme sa pre inovatívny Hack Kosice Marathon. Vďaka online priestoru sme sa mohli opäť tešiť rozmanitej medzinárodnej účasti. Zároveň išlo o niečo úplne nové a nepoznané, čo nám pomohlo prilákať pomerne veľké množstvo účastníkov,” povedala Mária Komová z Hack Košice. Druhý ročník by sa mal konať už priamo v Košiciach. 

hackerov
Inovatívny Hack Kosice Marathon.

79 hackerov z piatich krajín

HK Marathon sa teda konal výhradne v online priestore po dobu 10 týždňov, a to  od 29. marca do 6. júna 2021. Online sféra bola sprostredkovaná Hack Kosice Discord serverom, kde boli súťažiaci vždy ohodnotení.

„Pravidelne sme s nimi komunikovali aj na našich sociálnych sieťach a webovej stránke. Dohromady sa zapojilo 44 tímov so 79 „hackermi“, ktorí pochádzali z krajín ako Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Česko a India.”

Maďarský tím na prvom mieste

Do celkového vedenia sa nakoniec dostal tím zo susedného Maďarska, ktorý si zo súťaže odniesol krásnu výhru v podobe 1 000 eur určených na ďalší rozvoj ich zručností a možností v oblasti informatiky.

Slovenskí programátori obsadili druhé a tretie miesto a ich odmenou boli napríklad tablety, 3D tlačiareň či vouchery na nákup technológie, ktorá im pomôže na ich ceste za programovaním.

hackerov
Dohromady sa zapojilo 44 tímov so 79 „hackermi“.

Ak by mali urobiť profil účastníka Hack Kosice Marathonu, išlo by s najväčšou pravdepodobnosťou o študenta/študentku vysokej či dokonca strednej školy, ktorý má chuť využiť naplno zvyšný čas počas lockdownu, naučiť sa niečo nové, spoznať inšpiratívnych ľudí s podobnými záujmami či si skrátka len potrénovať svoje už nadobudnuté zručnosti. 

„Vďaka rôznym socializačným stretnutiam nesúcim sa vo veľmi priateľskom duchu sme mali možnosť mnohých „hackerov“ naozaj spoznať, čo bol jeden z obrovských benefitov takejto dlhodobej súťaže. Jeden súťažiaci sa dokonca po skončení marathonu stal súčasťou organizačného tímu.,” dodáva Komová.

Inšpiratívne výzvy pre hackerov

Celé podujatie trvalo presne 10 týždňov. Pre účastníkov bolo pripravených 5 inšpiratívnych a zaujímavých výziev.  „Snažili sme sa o rozmanitosť, preto si súťažiaci prešli ako otvorenými kreatívnymi úlohami bez jedného správneho riešenia, kde si na svoje prišli najmä tí kreatívne zmýšľajúci, až po programátorské zadania pre technickejšie typy.”

Odlišné formy súťaže

Hackathon je 24-hodinová udalosť pre všetkých nadšených študentov inovátorov. V malých tímoch zdieľajú svoje nápady a riešenia na informatické problémy rôznej náročnosti, ktoré konzultujú s mentormi, a súťažia o skvelé ceny. Jeho hlavným cieľom je podporiť inovatívne a nekonvenčné nápady rôznych študentov po celom svete a tak dosiahnuť pokrok v oblasti IT, kvality vzdelávania a šírenia nadšenia pre technológie. Každoročne sa úspešne koná už od roku 2019. 

Hack Kosice Marathon je 10-týždňový „hackathon“ prebiehajúci výhradne v online prostredí. Ide o úplne nový formát súťaže a teda aj o jej historicky prvý ročník. Jeho hlavným cieľom bolo motivovať mladých ľudí v oblasti IT. Dať im možnosť vzdelávať sa, spoznať nových ľudí, a v prípade maratónu ešte aj vyhrať skvelé ceny.

Viac o hackathone sa dočítaš aj na www.indexmag/marketing

Michaela Luxová

Písanie je pre mňa umenie, ktoré sa tvorí každým ťuknutím do klávesnice. Je to však aj hra so slovami, ktoré dokonale vystihnú daný moment, alebo opíšu situáciu. Možno aj preto ma osud pred rokmi priviedol k dokonalej profesii, ktorá ma vystihuje — copywritingu.

Pridajte komentár