EAST MAG
lokalpatriotizmus tema

Mám obrovské šťastie, že som sa narodila práve tu

Mám rada cestovanie. Spoznávanie nových krajín, miest, dediniek. Ochutnávanie, ovoniavanie, zoznamovanie sa s históriou aj súčasnosťou. Spoznávanie ľudí, tradícií, ich príbehov.

V detstve som túžila po živote v Austrálii. Chcela som byť spisovateľka, ktorá sa presťahuje na opačnú stranu zemegule, kde bude slnko, teplo a klokany. V Tescu som si kúpila videokazetu o tomto vzdialenom kontinente a videla som ju hádam aj stokrát, na skrini v detskej mi visela veľká mapa.  Predstavovala som si, aké to tam asi je a jediné, čo ma vtedy odrádzalo, boli hady a pavúky.

V nasledujúcich rokoch som v rámci štúdia, práce a dovoleniek precestovala viacero krajín – niekde som strávila pár dní, niekde pár týždňov či mesiacov a chvíľku som žila aj v Bratislave. Všade som sa cítila dobre, spoznala som úžasných ľudí a našla som si tam „to svoje“, čo mi prinášalo radosť a pohodu. Všetky miesta majú v sebe svoje krásno, ten dôvod na úsmev poskladaný z miliónov maličkostí. A špeciálny dôvod majú tí, ktorí sa tam narodili. Tak ako ho mám aj ja tu v Košiciach.

Ten pocit, keď poznám každé zákutie sídliska, na ktorom som vyrastala, keď sa postavím na začiatok Hlavnej a usmejem sa, aj keď mám ťažký deň. Keď vidím, ako tu rastú mladé firmy, aké aktivity robia neziskovky, ako tu rozkvitajú školy, kultúra a šport. Aj keď je to často ťažké, dokážeme urobiť zo Slovenska, z východu, z nášho mesta, úžasné miesto. Miesto plné príležitostí, vzájomnej pomoci a úcty, radosti. Možno je to náročná cesta, ale určite stojí za to.

Témou lokálpatriotizmus

Viem, že mám obrovské šťastie, že som sa narodila práve tu. Vo vyspelej krajine, v mieri, v meste, ktoré je obklopené prírodou. Košice sú pre mňa miestom, kde chcem budovať hodnoty, kam som sa napriek iným príležitostiam vrátila, aby som si mohla vyhrnúť rukávy a budovať príležitosti pre seba aj pre iných, robiť s láskou to, čo ma baví, pomáhať komunite. Miesto, kam sa chcem stále vrátiť a tešiť sa z toho, že som doma.

Aktuálne sa v Index Magu naladíme na tému lokálpatriotizmu. Pozrieme sa na to, ako vnímajú východ a Košice miestne firmy, čo hovoria rodáci a čo si myslia o metropole východu tí, ktorí sa tu rozhodli presťahovať zo zahraničia či z iných slovenských miest. Slovensko a Košice sú totiž úžasným miestom na život.

Prečítajte si o úspešných IT riešeniach, ktoré vznikli v Košiciach, spoznať môžete aj startupy v UVP TECHNICOM, ktoré majú biznisový potenciál.

Jana Beerová

Projektová manažérka magazínu EastMag.

komentáre 2