EAST MAG
ako sa dostat do it

Ako sa dostať ku kariére v IT?

To, ako sa stať programátorom, konzultantom, testerom, manažérom či dizajnérom v IT, môže mať viacero podôb. Neustále vzdelávanie, samoštúdium, absolvovanie pohovoru a výber tej správnej firmy, kde sa budete cítiť ako doma, je síce náročná cesta, ale o to krajšia.

Základ je štúdium

Ku kariére v IT a hlavne k programovaniu sa dá dostať štúdiom technického odboru – informatiky, alebo aj samoštúdiom, usilovnou prácou na sebe, skúšaním, vzdelávaním, workshopmi aj online kurzami. Dôležité je si precvičiť si naučené poznatky v praxi. V GlobalLogic Slovakia máme veľmi dobré skúsenosti s Trainee Programom, ktorý umožňuje získať prax, učiť sa v produkčnom prostredí na reálnych projektoch a komunikovať s reálnym klientom. 

REKLAMA

Počas Trainee Programu tak získate prvé pracovné skúsenosti, prehĺbite si teoretické vedomosti a získate nové technické zručnosti. To všetko pod vedením skúseného mentora, ktorého individuálny prístup vám pomôže všetko úspešne zvládnuť. Po úspešnom absolvovaní Trainee Programu budete mať možnosť pokračovať u nás ako naši noví kolegovia. Tento program je ideálny pre ľudí, ktorí už majú za sebou  technické štúdium zamerané na IT (bakalárske, inžinierske štúdium, prípadne iné formy vzdelávania zamerané na programovanie, testovanie, …), majú základné znalosti programovania alebo testovania a dobrú znalosť anglického jazyka. Vlastné projekty alebo kurzy sú veľkou výhodou.

Ďalšou z možností je napríklad bezplatné trojročné štúdium v rámci Košice IT Valley – Košická akadémia softvérového vývoja. V akadémii vás za rok a pol naučia programovať a počas praxe získate skúsenosti priamo in-house pri práci na zaujímavých projektoch. Ak budete úspešný, po štúdiu si veľmi ľahko nájdete skvelé zamestnanie v jednej z TOP svetových firiem pôsobiacich v Košiciach. 

globallogic slovakia sa dostat do it

Čo vás čaká a neminie na pohovore?

Ak už je cesta získavania prvých skúseností za nami, prichádza čas na pracovný pohovor. Ako by mal vyzerať? Nikto nemá presný recept na dokonalý výberový proces. Ani my. Ale nám nejde o to, aby sme boli dokonalými. Našou úlohou a cieľom je, aby ste vy ako kandidáti spoznali, kto sme a čo robíme. V rámci času, ktorý spoločne strávime, vás prevedieme naším svetom, projektami, technológiami a víziou, ktorú rozvíjame už siedmy rok.

Máme radi otvorený dialóg, humor, konštruktívnu debatu a nie sme urážliví. Zvládneme aj preklenovaciu diskusiu o počasí. Chceme kandidáta spoznať po technickej stránke aj osobne. Má to svoje čaro. Keď sedíme a diskutujeme. O tom, aké má predstavy kandidát a o tom, či mu to vieme ponúknuť. Bez ohľadu na to, či sa počas ďalších dní budeme vídať ako kolegovia, budeme radi, ak od nás budete odchádzať s pocitom, že by ste sa ním stať chceli.

A prečo si vybrať IT?

Lebo v IT je skrátka dobre. Je tu široká paleta, z ktorej si je možné vyberať. Či už ide o výber technológií, projektov alebo odvetví. V GlobalLogic Slovakia máme projekty v rôznych doménach, ako sú zdravotníctvo, biomedicína, automobilový priemysel, farmakológia, médiá či e-commerce. Je len na vás, ktorá oblasť vás zaujíma. Participujeme na riešeniach, ktoré menia svet – produkty budúcej generácie, medzinárodné projekty a zákazníci, koncepty v oblasti IoT, ML, AI.

Nechýba možnosť sebarealizácie – vlastné zodpovednosti; nezávislosť rozhodovania; priestor pre kreativitu a experimentovanie s novými myšlienkami. V IT je veľký priestor na kariérny a osobnostný rast – rozvoj mäkkých a tvrdých zručností, rozmanitosť ľudí a myslenia, podpora kolektívnych inovácií. Pre GlobalLogic Slovakia je dôležitá aj rovnováha medzi pracovným a súkromným životom – dni voľna navyše, flexibilný pracovný čas, možnosť pracovať z pohodlia domova, ale aj priestor oddýchnuť si v našich relaxačných zónach s herňami alebo v knižnici s odbornou literatúrou i dennou tlačou. U nás sa oslavuje výnimočnosť v kategóriách Star Performer a Kudos Recognition. Preto ak je niekto z tímu šikovný, pochválime ho.

IT je je veľmi živé a rozmanité. Ponúka veľa príležitostí na osobnostný a technický rozvoj. Neustále učenie sa patrí prirodzene k tomuto odvetviu, čo je príležitosť pre každého, lebo nikdy nie je neskoro začať. Aká bola tá vaša cesta do IT sveta? Kráčate vpred a chcete sa posunúť?

Prečítajte si viac z aktuálneho diania v GlobalLogic Slovakia v našom magazíne – napríklad o digitalizácii náborového procesu či virtuálnych teambuildingoch.

GlobalLogic Slovakia

GlobalLogic, líder v oblasti digitálneho inžinierstva a súčasť a Hitachi Group Company, pomáha zákazníkom na celom svete navrhovať a prinášať inovatívne produkty, platformy a najnovšie digitálne vymoženosti. Na Slovensku má GlobalLogic centrálu v Košiciach a pôsobí aj v Banskej Bystrici a v Žiline.

komentár: 1