EAST MAG
it riesenia z kosic

Významné IT riešenia z Košíc

Svet technológií sa vyvíja každým rokom väčšou rýchlosťou. Samotný progres a vývoj prináša so sebou aj technologické riešenia, ktoré sú zaujímavé a inovatívne, no najmä uľahčujú ľuďom život. Pozrite sa spolu s nami na takéto IT riešenia z Košíc. O niektorých ste už možno počuli, iné vás možno milo prekvapia.

Aplikácia Sám v múzeu

Aplikácia pomáha zrakovo hendikepovanému návštevníkovi múzea v samostatnom prehliadaní a interakcie s exponátmi. Vznikla na Hackathone ako projekt troch študentov TUKE, následne na ňom spolupracovali s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska a Východoslovenským múzeom v Košiciach.

Dnes je Sám v múzeu smart zariadením s aplikáciou, ktorá identifikuje polohu návštevníka múzea, hlasovým odkazom ho informuje o expozícii a prináša mu aj interaktívne spoznávanie múzea. Aplikácii sa podarilo aj získať ocenenie nadácie Via Bona – Sociálna inovácia roka 2018.

Holografická komunikácia

Medzi významné IT riešenia z Košíc patrí určite aj práca spoločnosti Matsuko, ktorá sa venuje komunikácii budúcnosti – prostredníctvom inteligentných okuliarov umožňuje holografickú komunikáciu. Už teraz dokáže zrekonštruovať hornú časť ľudského tela a premietnuť ju v reálnom čase. Demo verziu vie zobraziť na zariadeniach Magic Leap, Hololens, Oculus, Nreal a na smartfónoch.

Aplikácia SM denník

Aplikácia SM denník potvrdzuje, že na TUKE vznikajú naozaj výnimočné projekty. Riešenie vzniklo ako výsledok bakalárskej práce Alžbety Bučkovej, študentky Informatiky na KPI FEI TUKE, a je určená pre pacientov s diagnostikovaným ochorením skleróza multiplex.

Jej cieľom je uľahčiť týmto pacientom spravovanie liečby 3 hlavnými funkciami – generovaním harmonogramu liečby, sledovaním stavu a správou lekárskych kontrol. Obsahuje ponuku všetkých dostupných liečiv na Slovensku a umožňuje vytvoriť pripomienku na užitie lieku. Všetky dáta z aplikácie sú ukladané iba lokálne do zariadenia a nikto okrem majiteľa k ním nemá prístup.

Aplikácia Košice Región

Aplikácia Košice Región je spoľahlivým a na používanie veľmi jednoduchým sprievodcom na cestách po Košickom kraji. Spoľahlivosť spočíva aj v možnosti využívať aplikáciu plnohodnotne aj offline bez pripojenia. Poskytuje prehľadný zoznam turistických inšpirácií na základe konkrétnych záujmov užívateľa s informáciami o otváracích hodinách, prístupnosti a samotnej polohe miesta, ktorá sa zobrazí aj v rámci mapy. Vďaka aplikácii môžu návštevníci spoznávať úžasné pamiatky svetového dedičstva UNESCO, ktoré sú v rámci východného Slovenska dostupné maximálne do 100 minút cesty autom.

Celý obsah aplikácie je dostupný v 5 jazykových mutáciách. Navyše ak sa už návštevník nachádza na konkrétnom turistickom mieste, aplikácia mu po načítaní QR kódu poskytne ďalšie zaujímavé informácie o lokalite. Systém QR značenia v prepojení na aplikáciu je dostupný naprieč celým krajom.

kosice region it riesenie z kosic
zdroj: KRT

Covid automat

Digitálny Covid automat z dielne Slovensko IT, a.s. pomôže komukoľvek správne sa orientovať v aktuálnych opatreniach, čo je zakázané a čo automat umožňuje pre každý okres Slovenska. Covid automat je prístupný na automat.gov.sk pre mobilné zariadenia aj pre klasické počítače. Slovensko IT, a.s. založilo v septembri 2020 Ministerstvo informatizácie, regionálneho rozvoja a investícií SR.

covid automat it riesenie z kosic
zdroj: covid automat

ANTIK Health Zone Checkpoint

Zariadenie z firmy ANTIK telecom pozostáva z termo senzoru pre bezkontaktné meranie teploty ľudského tela s presnosťou merania ± 0.5°C na vzdialenosť 0.7 metra a inteligentnej kamery na rozpoznanie tváre s rúškom alebo bez rúška. Pri vstupe zariadenie rozdeľuje návštevníkov na tzv. bezpečné a rizikové osoby:

  • rizikové osoby hlasovými povelmi upozorní na zvýšenú teplotu a zároveň ich upozorní na nasadenie si rúška,
  • bezpečným osobám dá hlasový povel na vstup.

Ak raz zariadenie vyhodnotí osobu pri vstupe do Vašej spoločnosti ako rizikovú, uloží si ju do pamäte a upozorní Vás na ňu pri jej ďalšom vstupe.

antik it riesenie z kosic
zdroj: Antik

Pôvodný článok pre Košice IT Valley pripravila Patrícia Olšavská, študentka informatiky TUKE.

Medzi ďalšie IT riešenia z Košíc patria určite aj startupy, na ktorých pracujú v UVP TECHNICOM alebo FaceRehab, ktorý podporuje EIT Health.

Košice IT Valley

Klaster Košice IT Valley zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia v košickom regióne. Združenie bolo založené v roku 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, štátnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa združenie pretransformovalo na klaster. V roku 2015 bol klaster certifikovaný na “Cluster Management Excellence Label GOLD” ako prvý v strednej Európe a je jedným z troch certifikovaných klastrov v oblasti informačných a komunikačných technológií. V súčasnosti má 83 členov.

komentáre 2