EAST MAG
kiuub

Rado Hankovský z Kiuub: Inovácia ako taká nemá nikdy koniec

Rado Hankovský je jedným z 3 zakladateľov inovačného štúdia Kiuub. S Adamom Brockom a Slavom Tuleyom sa poznali zo stredoškolských čias, potom sa každý orientoval v inej oblasti. Po návrate do Trnavy sa rozhodli využiť svoje know-how a založiť na Slovensku inovačné štúdioKiuub

Čo si má čitateľ predstaviť pod inovačným štúdiom?

Naším cieľom je pomáhať klientom hľadať nové obchodné príležitosti alebo zlepšovať ich produkty a služby. Pracujeme na základe princípov service designu, vďaka ktorému sa snažíme vylepšovať zákaznícku skúsenosť alebo optimalizovať už existujúce riešenia. Orientujeme sa na celý life-cycle produktu, od úplného nápadu až po jeho launch.

Často sa stáva, že klient má nejaké „šuflíkové nápady”, ktoré ešte nerealizoval. Nemal finančné, ľudské či časové kapacity. To je častým problémom firiem všetkých veľkostí, ktoré chcú prichádzať s novými riešeniami. Vtedy im vieme pomôcť my a náš tím ľudí. Z nápadov vytvoríme jednoduchú biznisovú logiku, pripravíme prototyp a otestujeme potenciál produktu na trhu.

Vedel by si priblížiť princípy service designu?  

Marc Fonteijn, ambasádor service designu z Holandska, svoju prácu prirovnáva nasledovnému rozdielu: „Na ulici vidíš dve identické kaviarne s rovnakou kávou, ale predsa do jednej chodí viac ľudí. Do tej, ktorá pracuje so service designom.” Service design je odborne definovaný okruh tém a zručností. Laicky môžeme povedať, že je to spojenie finančných kalkulácií, marketingových stratégií a produktových riešení orientovanách na koncového užívateľa. To všetko sa snažíme v našich službách zákazníkom zohľadňovať tak, aby ich služby boli aj biznisovo schopné, aj finančne udržateľné. 

kiuub rado hankovsky
Rado Hankovský

Spomínal si hľadanie nových príležitostí aj zlepšovanie služieb. Ako konkrétne firmám pomáhate? 

Myslím, že každá firma sa snaží robiť svoje služby alebo produkty čo najlepšie. Našou výhodou však je, že ponúkame out of box thinking. Sme nestranný pozorovateľ, ktorého si naši klienti často vyžadujú, keďže oni premýšľajú v zaužívaných vzorcoch a môžu čeliť prevádzkovej slepote.

A čo sa týka zlepšovania existujúcich služieb, ako pracujete v tomto smere?

V tomto prípade je na rade hĺbkový audit, kvalitatívny, prípadne kvantitatívny výskum. Aj tu ide o šetrenie kapacít u klienta. Auditom nájdeme priestor, kde môže byť služba maržová. Zistíme, kde je o ňu najväčší záujem a aké doplnkové pridané hodnoty by mohla ponúkať. Naši biznis dizajnéri prichádzajú s riešeniami, ktoré testujú na základe patternu tak, aby nestáli veľa financií a času. Zisťujeme, či navrhované riešenia majú šancu na úspech. 

Máte nejaký overený nástroj, ktorý vám slúži na audity a výskumy?  

Všetky výsledky, priebeh výskumov a rozhovorov zaznamenávame v nástroji Miro. Podľa mňa je dnes len na začiatku svojho potenciálu. Je to skvelý kolaboratívny nástroj, ktorý na jednom mieste pomáha riešiť potreby produktového, projektového, marketingového… skrátka, akéhokoľvek tímu. 

Je multifunkčný, čo sa týka práce s dátami, ale aj vizualizácie či projektového riadenia. Dokonca sa v ňom dá aj telefonovať. Pracujeme s ním my, v Kiuub, ale odporúčame ho aj našim klientom. Pripravujeme aj Miro školenia pre všetkých, ktorí majú chuť sa zoznámiť s týmto nástrojom. Stačí nás kontaktovať mailom, formulárom na webe či prostredníctvom sociálnych sietí

Miro kiuub

Na akých projektoch ste ako Kiuub pracovali?

Pre Raiffeisen banku a Tatra Banku sme napríklad organizovali hackathon. Riešil otázky digitalizácie a práce s dátami, ako aj otázky zelenej ekonomiky v bankovníctve. Firma ním dokáže prísť k relevantným návrhom riešení za pomerne krátky čas. Potrebuje naň tiež kvalitnú prípravu a dobré štruktúrovanie výziev, čo je našou úlohou. Výsledné návrhy hackathonu môže implementovať alebo hľadať odpovede na otázky, ktoré ešte nemá zodpovedané. 

Pre logistickú firmu sme navrhovali B2B a B2C platformu, ktorá dokáže zefektívniť obsluhu rádovo stoviek až tisícov zákazníkov naraz, automatizovane a s informáciami o stave v reálnom čase.  

Jednému hráčovi na trhu so softvérmi sme pomáhali s návrhom a testovaním nových online riešení pre účtovný segment. Tiež s identifikovaním potrieb zákazníkov, potenciálu zlepšení súčasných služieb, príp. úplne nových propozícií. 

Aké oblasti potrebujú podľa teba inovovať? 

Digitalizáciu prioritne potrebuje verejná správa. Nie je to naša primárna oblasť, aj keď v menšom pracujeme aj v tejto sfére. Aktuálne napríklad na téme digitalizácie štátnej správy pre mesto Bratislava. Z biznisového pohľadu je digitalizácia a inovácia ako taká pomaly súčasťou každého odvetvia – retail a všetko, čo sa týka predaja, služby tradičnejšieho charakteru, ako banky, telekomunikácie či energetické firmy, výrobný sektor, softvérové či stavebné firmy. Vidíme aj v Kiuub rast záujmu firiem, ktoré si dlhodobo uvedomujú, že potrebujú inovovať a robiť svoje služby kvalitne a možno trochu inak, ako ich robili doteraz. 

kiuub
zakladatelia inovačného štúdia Kiuub

Čo by ste vedeli ponúknuť zákazníkom východoslovenského regiónu?

Napríklad aj to, čo sme realizovali pre našich doterajších klientov z východu. Spomeniem Swida Innovative, kde sme pracovali na novom online nástroji v špedičnom prostredí. Samozrejme, naše služby vieme prispôsobiť podľa potrieb klienta. Spájame digitalizáciu, service design a technologický vývoj, čo vidíme, že sa na trhu veľmi nevyužíva.

Je veľa IT riešení spojených s produktom alebo službou, ktoré sú postavené z pohľadu: najprv to vyrobíme a uvidíme, ako to bude fungovať. Najprv by sme sa však mali pozrieť na to, ako to má celé fungovať a potom to urobme. Veľa financií je investovaných do riešení, ktoré majú drahý vývoj, ale nemajú až taký kvalitný prínos. Testovanie udržateľnosti, konkurencieschopnosti a získavanie spätnej väzby ešte predtým, ako sú produkty uvedené na trh, sú oblasti, v ktorých sme dobrí a vieme s nimi výrazne pomôcť.  

Je jednoduché prísť s inováciou? 

Určite to nie je ľahké, aj keď niekedy môže vzniknúť jednoducho, z brainstormingu. Treba však povedať, že to je len vznik idey. Inovácia ako taká prichádza až vtedy, keď je absorbovaná trhom, až keď ju prijmú koncoví zákazníci. Je to dlhodobý proces vzniku a vývoja, uvedenie na trh je len jeho krátka časť.

Príkladom sú tlačidlové mobily, keď vznikla prvá inovácia v podobe dotykového mobilu, bol to dlhoročný proces, kým sme sa dostali do fázy, že smartfón máme vo vrecku všetci. Na druhej strane treba povedať, že úspešná inovácia ako taká nemá nikdy koniec. Čo dnes ukončíme, o rok musíme inovovať, aby sme nestagnovali. Každá úspešná firma na našom aj globálnom trhu inovuje a snaží sa neustále zlepšovať svoje služby.

Čím sa podľa teba odlišujete na trhu? 

Sú dve veci, ktoré sú pre nás unikátne. Je to určite osobný prístup, s ktorým pristupujeme k projektu. Vnímame ho, ako náš vlastný, snažíme sa ho dostať na trh a dávame spolu s ním aj „svoju kožu na trh”. V rámci našej práce konkurujeme firmám Veľkej štvorky (pozn. red.: Deloitte, EY, KPMG, PricewaterhouseCoopers) našimi službami, aj keď nie veľkosťou ani celoplošným pôsobením. 

Druhou vecou je zloženie nášho tímu, samotná firemná kultúra a know-how, ktoré máme. To je kľúč k tomu, aby sme veci robili inak ako ostatní, robili ich kvalitne a s dôrazom na relevantnosť toho, čo ponúkame a čo dokážeme dodať zákazníkom.

Pozrime sa teda na talent sources. Aký tím tvorí Kiuub?

Podľa mňa je v biznise, aký robíme, kľúčová multidisciplinarita. Tá je u nás aj z pohľadu majiteľov, keďže sa všetci traja orientujeme na iné témy. Snažíme sa mať celý tím diverzifikovaný, aby sme spájali rôzne know-how na jednom mieste. Máme technicky zameraných ľudí, kreatívnych ľudí, ale aj takých, ktorí kvalitne pracujú s dátami a ich vyhodnocovaním. A čo je tiež kľúčové, aj ľudí, ktorí sa na biznis pozerajú cez princípy behaviorálnej ekonómie. Čoraz viac sa venujeme IT projektom, preto do budúcna určite posilníme naše kapacity o developerov a IT projektových manažérov. Máme firemnú kultúru, ktorá podporuje aj remote prácu. Napríklad, máme dizajnérku v Taliansku a seniorného kolegu v Prešove. Pre prípad, že by sa niekomu Trnava zdala ďaleko 🙂 

Spoznajte spoločnosti, ktoré tvoria klaster Košice IT Valley – prečítajte si o nich v našej rubrike Predstavujeme členov KEITVA.

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1