EAST MAG
natacanie filmu

Natáčanie na Slovensku – poznáte tieto miesta?

O tom, že Slovensko je krajinou, ktorá má čo ponúknuť svojou prírodou, sme sa mohli presvedčiť počas dovolenkovania doma v lete 2020. Dokonca sme o kráse Slovenska mali už aj kvíz. Tentoraz sa pozrieme na to, ako naše prostredie využívajú filmári. Máte prehľad o tom, aké natáčanie na Slovensku prebiehalo napríklad v roku 2015?

Natáčanie na Slovensku

Ktorý z filmov sa nenatáčal na Oravskom hrade?

Correct! Wrong!

REKLAMA

Z ktorého roku je film Drakula - Upír Nosferatu, ktorý sa natáčal aj na Oravskom hrade?

nosferatu
Correct! Wrong!

Klasický horor nemej éry vychádza z románu Dracula, ale pre autorské práva musel Friedrich Wilhelm Murnau zmeniť názov i mená postáv. Oravský hrad vo filme predstavuje hrad hlavnej postavy Orloka. Ako komparz si vo filme zahralo aj pár miestnych obyvateľov.

Ktoré východoslovenské mesto sa stalo kulisou pre oscarový film Obchod na korze?

obchod na korze
Correct! Wrong!

Film Obchod na korze získalv roku 1966 Oscara za Najlepší cudzojazyčný film. Natáčal sa v Sabinove, ale dej románu, ktorý bol jeho predlohou, sa odohrával v Humennom, odkiaľ pochádza autor knihy Ladislav Grosman. V čase natáčania však bolo humenské centrum mesta nevhodné na natáčanie pre nové stavby.

Film Červená volavka s Jennifer Lawrence sa natáčal aj v Bratislave. Kde?

Correct! Wrong!

Hollywoodska hviezda Jennifer Lawrence sa pri natáčaní špionážneho filmu prechádzala medzi petržalskými panelákmi.

Kde sa nakrúcal film Eragon na Slovensku?

Correct! Wrong!

Filmové spracovanie knižnej klasiky z roku 2006 sa nakrúcalo vo Vysokých Tatrách a Slovenskom raji. Vo filme objavili herci ako John Malkovich alebo Jeremy Irons.

V ktorej banskej obci sa natáčal film Postav dom, zasaď strom?

Correct! Wrong!

Film Juraja Jakubiska z roku 1979 sa natáčal v Lubeníku, Zádieli, Rudňanoch, Dobšinej, Strečne, Poprade a Stratenej, ale aj v Lucii Bani, miestnej časti Vyšného Medzeva.

Z akého filmu ostala v dedinke Háj 15-metrová socha anjela?

Correct! Wrong!

Film na Slovensku v roku 2001 nakrúcali Owen Wilson a Gene Hackman. Natáčal sa na rôznym miestach, najmä vo Veľkej Fatre. Pamiatka po filme Za nepriateľkou líniou v obci Háj pri Košiciach zostala v podobe sochy anjela.

Ako sa volá fantazijný film, ktorý: -opisuje príbeh priateľstva z 10. storočia medzi rytierom a drakom ktorý sa na Slovensku natáčal na miestach ako Čachtický hrad, hrad Strečno, Spiš, Tomášovský výhľad v Slovenskom raji či štúdio na Kolibe?

spissky hrad Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Na Slovensku sa točil seriál Marco Polo. Viete, do akých krajín boli zasadené scény natáčané v Súľovských skalách?

Correct! Wrong!

Seriál Marco Polo sa u nás natáčal v roku 2015. Približne 500-členný filmový štáb natáčal vo Vysokých Tatrách na Sliezskom dome, v Slovenskom raji a Súľovských skalách v Bytči, kde sa nakrúcali scény z Mongolska a Číny. Dokopy bolo na nakrúcaní zhruba 20 národností celého sveta, napríklad z Nového Zélandu, Austrálie, Kazachstanu, Číny a Mongolska.

Ktorý slovenský zámok sa objavil vo Fantaghiro?

Correct! Wrong!

Presne tak, rozprávkový Bojnický zámok sa v snímke o odvážnej princeznej Fantaghiro objavil dvakrát. Natáčalo sa na ňom v rokoch 1992 a 1996.

Kde sa na Slovensku nakrúcal film Kull Dobyvateľ?

Correct! Wrong!

Vo filme Kull Dobyvateľ si zahral herec ktorého pozná každý ako Herkula - Kevin Sorba. Nakrúcal sa na Slovensku v roku 1997 najmä na našich hradoch - Devín, Červený Kameň a Spišský hrad.

Kde sa nakrúcalo pokračovanie kultovej Perinbaby, ktoré by malo mať premiéru v roku 2021?

Correct! Wrong!

natáčanie na Slovensku
Ty sa teda vyznáš!

potlesk

Si filmový znalec, ktorý sleduje nielen dej, ale aj okolie 😉
Priemerný výsledok.

aragorn

Čosi vieš, ale nevyznáš sa až tak veľmi.
Tak nič....

premyslanie

Pár faktov o natáčaní

  • V roku 2020 sa Slovenskom niesla skvelá informácia – v našich podmienkach sa mala natáčať 2. séria seriálovej adaptácie Zaklínača, ktorú produkuje Netflix. Nakoniec pre pandémiu filmový štáb na Slovensko neprišiel.
  • Bojnický zámok nebol dejiskom len príbehu princeznej Fantaghiro. Nakrúcali na ňom aj Helena Vondráčková a Václav Neckař Šialene smutnú princeznú. Z novších filmov sa na ňom nakrúcalo Johankino tajomstvo či O liečivej vode.
  • Aj Oravský hrad sa stal filmovou kulisou pre viacero rozprávok. Napríklad Kráľ Drozdia brada, Sokoliar Tomáš alebo Láska na vlásku.
  • Čachtický hrad sa zas, očakávane, stal domovom filmového spracovania legendy o „krvavej“ grófke Alžbete Báthoryovej pod taktovkou Juraja Jakubiska.
  • Okrem filmov s rozprávkovou tematikou sa v slovenskom prostredí točí aj veľa filmov, za ktorými stoja najčastejšie slovensí režiséri či koprodukcie viacerých krajín. Spomenieme napríklad film Tlmočník z roka 2018 (réžia M. Šulík), v ktorom si počas cesty autom po Slovensku zahral jednu z hlavných úloh oscarový režisér Jiří Menzel. Z mainstreamovejších filmov zas spomenieme Šťastný nový rok (2019), ktorý sa odohráva vo Vysokých Tatrách.
  • Bratislavu v roku 1997 navštívil George Clooney, ktorý v meste natáčal film Mierotvorca. V roku 2001 sa zas nakrúcal film Povstanie, v krorom si zahral napríklad David Schwimmer.
  • Prostredie hlavného mesta sa stalo kulisou pre množstvo filmov, ktoré sa často aj dejovo prepájali s Bratislavou – Ostrým nožom, Únos či Kandidát.

Podeľte sa s nami o vaše skóre na našom Facebooku v komentári.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár