EAST MAG
kava jej pribeh

Káva z Hondurasu rozprávajúca príbeh celého dodávateľského reťazca

Aký príbeh ukrýva vaša káva? S technológiou blockchain to už nebude tajomstvo. Spoločnosť Segafredo Zanetti predstavuje Segafredo Storia, ktorý prerozpráva svoj príbeh od pestovania až po samotnú šálku kávy.

100% transparentnosť a sledovateľnosť

Segafredo Storiakt prevedie milovníkov kávy celým príbehom od pestovania, praženia, spracovania atď. Pomocou QR kódu na balení sa môže zákazník dozvedieť všetko o produkte a jeho histórii, o presnom pôvode, odrode, čase výsadby a zberu, preprave, pražení a o balení. Zistíte, aké sociálne projekty prebiehajú v krajine pôvodu a dozviete sa aj o aktivitách udržateľného rozvoja v danom kraji.

REKLAMA

Prehľad o všetkých oblastiach je získaný vďaka platforme „Farmer Connect“, podporovanej IBM Blockchain, ktorá je k dispozícii aj prostredníctvom QR kódu na obale. Vychutnať si šálku kávy tak môžete aj s odpoveďou, kto sa konkrétne podieľal na procese výroby a v akých podmienkach.

Na obale sú reálni ľudia z výroby

Spoločnosť Segafredo Zanetti sa rozhodla pre kompletnú transparentnosť pomocou technológie blockchain. Ide o najbezpečnejší certifikovaný spôsob, ako zabezpečiť úplnú sledovateľnosť v celom dodávateľskom reťazci, kde každý účastník procesu zadá svoje informácie do verejného registra. Výsledkom je celkový obraz, ktorý prepojí čiastočné dáta, ktoré sú distribuované a celosvetovo šifrované a sú tak zabezpečené pred zneužitím. Podrobnosti sú ale k dispozícii všetkým a môžu sa zdieľať bezpečným spôsobom.

„Predstavte si, že blockchainová technológia je ako „balenie kufra“. Každý účastník dodávateľského reťazca si zabalí svoju časť. Ďalší vidí, čo je už v kufri, ale nemôže nič odstrániť ani zmeniť, len pridať svoju časť, svoj príspevok a potom to odovzdať ďalej. Nakoniec sa zhromaždia všetky podrobnosti a výrobok je 100 % sledovateľný a transparentný pre všetkých,” vysvetľuje Petra Knapová, Marketing Manager CZ&SK zo Segafredo Zanetti CR.

cesta kavy

Rodinná spoločnosť sa vďaka novému produktu zaviazala k transparentnosti, udržateľnosti a k dodržiavaniu spravodlivých pracovných podmienok. Obal kávy zdobia fotografie ľudí, ktorí sa skutočne podieľali na jej tvorbe – od Hondurasu, oblasti, z ktorej káva pochádza, po Fínsko, kde sa káva praží vo vlastnej pražiarni. Segafredo Storia spolupracuje s 51 pestovateľmi kávy z honduraských oblastí Lempira a Intibuca, v Hondurase už niekoľko rokov podporuje mnoho miestnych iniciatív, ktoré zabezpečujú väčšiu udržateľnosť a kvalitu v teréne, spravodlivé odmeňovanie, vyššiu úroveň vzdelania a lepšiu kvalitu života farmárov.

Pozrite si naše rozhovory so startupmi z Univerzitného vedeckého parku TECHNICOM.

Pridajte komentár