EAST MAG
serialy

Slovenské seriály – pamätáte na ne?

Najsledovanejším médiom na Slovensku je ešte stále televízia. Diváci majú na výber 3 programy, ktoré zaberajú najväčší podiel na trhu – RTVS (jednotka), TV Markíza a TV JOJ. Každá z týchto televízií pripravuje spravodajské aj publicistické relácie, talkshow a, ako inak, slovenské seriály.

Možno ani nebudete veriť, koľko seriálov bolo v našich pomeroch vyprodukovaných – vyše 50. Otestujte svoju pamäť v našom kvíze.

REKLAMA

V ktorom roku sa začal vysielať seriál Panelák?

panelak foto: TV JOJ
Correct! Wrong!

Panelák vysielala TV JOJ. Od 18. februára 2008 sa vysielal ako denný seriál až do 17. júna 2015. Neskôr sa vrátil s ďalšou sérioua seriál bol vysielaný do 30. augusta 2017. Prvá séria Paneláku sa vysielala aj na českej stanici Prima TV.

Koľkých sérií sa nakoniec Panelák dožil?

Correct! Wrong!

17. júna 2015 bola odvysielaná finálna epizóda 15. série, v roku 2017 sa seriál vrátil so 16. sériou, ktorá sa vysielala do 30. augusta 2017. Seriál tak s prestávkou fungoval 9 rokov.

Ako sa volajú hlavné ženské postavy seriálu Susedia?

Correct! Wrong!

Manželky hlavných mužských postáv - Františka Stromokocúra (Peter Marcin) a Lászla Komárom (Andy Kraus) - Zuzanu Stromokocúrovú a Idikó Komárom hrajú Zuzana Tlučková a Viki Ráková.

Markíza v roku 2011 nasadila seriál Zita na krku. Ktorá herečka v ňom mala hlavnú rolu?

zita na krku foto: TV Markíza
Correct! Wrong!

Zita na krku bol slovenský humoristický seriál, ktorý vysielala TV Markíza v roku 2011. Seriál mal jednu sériu. Okrem Heleny Krajčiovej v ňom hral Dušan Cinkota, Jana Oľhová, Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný.

V roku 1997 vznikol na Slovensku seriál Duchovia. Ako sa volala rodina, ktorá vyvolávali duchov a tí sa k nej potom nasťahovali?

Correct! Wrong!

Rodina Pačmagovcov začne vyvolávať duchov. Po úspešnom pokuse sa z hlavného mesta duchov Duchny nasťahuje domov celá ich rodina, ale duchovia nebudú strašidelní, budú veľmi smiešni. A začne sa bojisko medzi živými a mŕtvymi. Duchovia mali dokopy 34 dielov, minutáž jedného bola 25 minút. V seriáli si hrali: Zdena Studenková, Ján Kroner ml., Dana Dinková, Zuzana Haasová, Miroslav Noga, Marián Zednikovič, Filip Tůma, Ľudovít Moravčík, Ivan Krivosudský, Mária Kráľovičová a ďalší.

Ktorý herec hral hlavnú postavu v seriálu Dr. Ludsky?

premyslanie giphy
Correct! Wrong!

Dr. Ludsky je seriál TV JOJ z prostredia súdneho lekárstva., nakrúcať sa začal 12. júna 2010. Hlavnú postavu - MUDr. Daniela Ludskeho, patológa a súdneho znalca, hral Tomáš Maštalír, ktorý kvôli tejto postave odišiel zo seriálu Ordinácia v ružovej záhrade. Názov seriálu bol kvôli súdnemu sporu zmenený na Dr. Dokonalý od 22. októbra 2012.

Markíza natočila vlastnú verziu Komisára Rexa. Aký herec bol partnerom nemeckého ovčiaka?

Correct! Wrong!

Slvoenská verzia seriálu sa volala len Rex. Vznikla v roku 2017 s celkovo 13 epizódami. Okrem Juraja Baču si v seriáli zahral napríklad aj Lukáš Latinák.

RTVS produkovala seriál Tajné životy. Ktorá speváčka stojí za jeho titulnou skladbou?

tajne zivoty RTVS
Correct! Wrong!

Dramatický seriál RTVS vysielala na Jednotke v roku 2015, prvá séria mala 13 častí. 2. séria v roku 2017 mala tiež 13 častí. V seriáli hrali Zuzana Mauréry, Gabriela Marcinková, Szidi Tobias či Anna Šišková. Titulná pieseň seriálu od Simy Martausovej sa volá Dobrý deň, to som ja

V roku 2017 vznikol v koprodukcii TV JOJ a Českej televízie seriál o policajtovi, ktorý sa prebudí v nemocnici v minulosti, v roku 1982. Ako sa volá tento seriál?

Correct! Wrong!

Kriminálna miniséria Svet pod hlavou bola odvysielaná na JOJ 2. januára 2017, od 9. januára sa presunula na stanicu Plus, kde bola posledná časť odvysielaná 6. marca 2017. Seriál je inšpirovaný britským seriálom Life on Mars.

Koľko detí majú aktuálne dokopy hlavné postavy seriálu Oteckovia? (máme na mysli 4 hlavné mužské úlohy, ktoré sú v seriáli od začiatku)

oteckovia foto: FB Oteckovia
Correct! Wrong!

Štvorica hercov majú aktuálne v seriáli dokopy 10 detí: Braňo Deák (2), Vlado Kobielsky (3), Filip Tůma (4) a Marek Fašiang (1). Oteckovia je denný seriál TV Markíze, je adaptáciou argentínskej telenovely Señores Papis. Seriál sa u nás vysiela od roku 2018. Aktuálne patrí medzi najobľúbenejšie slovenské seriály.

Z akého prostredia je seriál Kolonáda?

kolonada foto: RTVS
Correct! Wrong!

Kolonáda je slovenský seriál RTVS, vysielaný od januára 2014. Prvá aj druhá séria, ktorá skončila v roku 2016, mali po 13 častí. RTVS pri seriáli na svojom webe uvádza: Slovenský seriál z prostredia kúpeľov, kam si pacienti chodia liečiť nielen telo ale aj dušu.

Ktorá televízia produkovala seriál Mesto tieňov?

premyslanie
Correct! Wrong!

Pôvodný slovenský kriminálny seriál s 2 sériami, ktoré vysielala TV Markíza v rokoch 2008 a 2012. Jednotlivé epizódy boli inšpirované skutočnými príbehmi, ktoré sa odohrali na Slovensku. Seriál získal cenenie Televízna udalosť roka od filmových kritikov. V seriáli hrali Pavol Višňovský, Soňa Norisová, Róbert Jakab, Ivan Romančík st., Anton Vaculík, Jana Majeská, Táňa Radeva a ďalší.

V akom seriáli mala herečka Dominika Kavaschová hlavnú rolu?

foto: TV Markíza
Correct! Wrong!

Rodáčka z Košíc mala hlavnú úlohu v seriáli Chlapi neplačú, ktorý sa vysielal na TV Markíza od roku 2013 do 2015, mal dokopy 4. série.

Ktorá televízia produkuje nový historický seriál Slovania?

premyslanie
Correct! Wrong!

12-dielný historicko-dobrodružný seriál s prvkami fantasy je inšpirovaný slovanskou mytológiou. Podľa portálu FilmNewEurope pripomína seriál Game of Thrones. Dej sa odohráva na prelome 6. a 7. storočia. Seriál bude mať na JOJ premiéru 10. marca 2021.

Ako sa volali hlavné postavy seriálu Milenky?

milenky foto: TV Markíza
Correct! Wrong!

Milenky mali premiéru 2. marca 2018. Seriál je slovenskou adaptáciou britského formátu Mistresses. Po 1 sérii mal seriál pokračovanie v podobe filmu Šťastný nový rok. Rozdelenie postáv: Gabriela Marcinková ako Zuzana - úspešná právnička a manželka majiteľa reštaurácie Zuzana Norisová ako Michaela - žena v domácnosti a matka dvoch detí, ktorej manžel tragicky zahynul Antónia Lišková ako Kristína - lekárka a „osudová žena" hneď pre niekoľko mužov Táňa Pauhofová ako Sandra - nezávislá mladá žena, živí sa organizovaním eventov pre bohatých ľudí

slovenské seriály
Niekto je tu skutočný znalec slovenských televízií!

potlesk

Prehľad máš, ale už asi viac sleduješ Netflix.

Niekto tu nie je fanúšik domácej seriálove scény, ale že vôbec!

plac

Tento kvíz nebol jeden z tých lepších? V sekcii Kvízy máme na výber široký okruh tém, napríklad aj o seriáloch streamovacích služieb.

Slovenské seriály a pár zaujímavostí…

  • Seriál Slovania, ktorý produkuje TV JOJ, má byť doposiaľ najdrahším a najvýpravnejším seriálom, aký sa kedy na Slovensku točil. Aspoň to o ňom tvrdí televízia. Pravdou však je, že producentka seriálu potvrdila rokovanie s Netflixom o možnom vysielaní seriálu.
  • Veľký úspech zožal aj seriál RTVS Hniezdo v roku 2020. Seriál približoval životy 3 manželských párov s rôznymi problémami. Zahrali si v ňom Soňa Norisová, Alexander Bárta, Marek Geišberg, Katarína Šafaříková, Marián Mitaš, Andrea Karnasová, Pavel Višňovský, Zuzana Frenglová, Anna Javorková, Zuzana Kubovčíková Šebová, Ján Jackuliak alebo Daniel Heriban.
  • Slovenské seriály neostávajú len v našich zemepisných šírkach. Niektoré sa predávajú do Česka (ako napríklad Dr. Ludsky či Za sklom), iné ešte ďalej. Vysielacie práva na Divoké kone (v hlavných úlohách Monika Šagátová a Ján Dobrík) boli predané do Argentíny, Francúzska a Maďarska. Seriál sa vysielal aj v Poľsku či Rumunsku. Maďarská verejnoprávna televízia si zakúpila práva aj na seriály ZOO (v hlavných úlohách Ján Koleník a Táňa Pauhofová) a historickú detektívku 1890 (Ján Koleník).
  • Za zmienku určite stoja aj slovenské dokumentárne seriály, ktoré produkuje RTVS: Najväčšie kriminálne prípady Slovenska, Mafiáni, Mafiáni II – Súmrak bossov, Najväčšie tragédie Slovenska či Fetiše socializmu.
  • Pamätáte si na seriál Bratislava – Deň a noc? Bol to žánrovo odvážny počin soap-dokumentárneho seriálu, ktorý mapoval skupinu ľudí žijúcic vo veľkometrážnom byte. Vychádzal z nemeckého seriálu Berlin – Tag und Nacht, mal 2 série v roku 2013.

Slovenské seriály sú síce často kritizované pre svoju kvalitu či stále sa opakujúce herecké obsadenia, stále však majú svojich skalných fanúšikov. Príkladom je aktuálny seriál Oteckovia, ktorý má k dnešnému dňu cez 500 častí, vyhral ocenenia OTO a hercov, ktorí v ňom účinkujú, zviditeľnil vo vysokej miere.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár