EAST MAG

Koľko LEGO kociek sa doposiaľ vyrobilo? Otestujte sa v našom kvíze

Obľúbené LEGO kocky, ktoré sme ako deti všetci chceli. Dnes ako dospeláci sa z nich tešíme najmä preto, že nám zdobia naše steny či police. Okrem toho, ak ide o limitované edície, tešíme sa ešte viac, pretože v budúcnosti budú mať vysokú hodnotu (alebo už aj majú…).

V poslednom čase však môžeme vidieť, ako sa spoločnosť rozrastá a vytvára nové zaujímavé edície, ktoré sú lichotiace nielen oku, ale aj našej peňaženke. Okrem malých nadšencov si LEGO týmito edíciami získava aj pozornosť dospelých, čím rozširuje pole pôsobnosti. Môžeme spomenúť napríklad spoluprácu s nábytkárskym gigantom IKEA či reláciou Top Gear.

REKLAMA

Ako dobre poznáte zákulisie tejto spoločnosti, ktorej sa podarilo podmaniť si svet hry a zábavy? Otestuj sa.

Názov LEGO vznikol spojením dvoch dánskych slov LOG a GODT. Čo tieto slová znamenajú?

lego kviz
Correct! Wrong!

Kto ako prvý vytvoril LEGO kúsky, ktoré majú podobu dnešnej skladačky?

lego_kviz
Correct! Wrong!

Ole Kirk Christiansen síce založil spoločnosť LEGO, no v tom čase sa venovala prevažne výrobe drevených hračiek. Ako prvý vytvoril prototyp dnešných LEGO kociek Brit Hilary Fisher Page.

Z akého materiálu boli vyrábané prvé LEGO kocky?

Correct! Wrong!

Prvé kocky boli vyrábané z dreva. Neskôr sa začali vyrábať z plastu, ale stále to nebolo ono. Nakoniec našla firma ideálny materiál - polymér, z ktorého sú vyrábané aj dnešné LEGO kocky.

V ktorom roku LEGO predstavilo svoju prvú ikonickú postavičku?

lego_kviz
Correct! Wrong!

V ktorom meste má spoločnosť svoju centrálu?

Correct! Wrong!

Koľko merala najvyššia veža postavená z LEGO kociek?

lego kviz
Correct! Wrong!

A z koľkých kociek pozostávala táto najvyššia veža?

Najvyššia veža poskladaná z tejto stavebnice na svete mala výšku 35 metrov a vyrobená bola z 550 000 kúskov. Túto vežu pomáhali stavať tisícky detí v Miláne.
Show hint
Correct! Wrong!

K stavebniciam určite patria aj rôzne komponenty, ktoré si spoločnosť vytvára sama. Koľko pneumatík vyprodukuje LEGO ročne?

Correct! Wrong!

Spoločnosť LEGO je najväčším producentom pneumatík na svete. Dokonca vyprodukuje ročne viac kusov pneumatík ako spoločnosť GoodYear.

Koľko parkov je doposiaľ otvorených po celom svete?

lego_kviz
Correct! Wrong!

Momentálne ich je 8 a nachádzajú sa v Dánsku, USA (Florida, California), Nemecku, v Spojených arabských emirátoch, v Japonsku, Anglicku a Malajzii-

Tipneš si, ktorá stavebnica si momentálne drží prvenstvo v množstve kociek a je teda najväčšou LEGO stavebnicou?

Correct! Wrong!

Momentálne je na trhu najväčšou stavebnicou Koloseum, ktoré je zložené z neuveriteľných 9 036 kusov LEGO kociek. Vypoklonkovalo tak z prvého miesta Millenium Falcon, ktorý sa s 7541 kockami držal na tomto mieste niekoľko rokov.

Koľko videohier vyvinula spoločnosť LEGO od svojho vzniku?

lego_kviz
Correct! Wrong!

Spoločnosť LEGO sa v posledných rokoch snaží priblížiť rôznym cieľovým skupinám. Možno aj práve preto v roku 2014 vydala svoj prvý film LEGO príbeh. Vráťme sa však naspäť k hrám, v ktorých si môžeš zahrať príbeh Harryho Pottera, Pána prsteňov, Star Wars ságu, Batmana, Pirátov z Karibiku či Avengers a mnoho mnoho ďalších.

Ktorá licencovaná séria LEGO vznikla ako prvá?

Correct! Wrong!

lego kvíz
LEGOmaniak

Priznaj sa, koľko máš doma LEGO stavebníc?

Nie si síce majster, ale je vidieť, že si aspoň jednu stavebnicu za svojho života postavil.
Nič moc

Odporúčame ti, kúpiť si aspoň jednu LEGO stavebnicu. Sám zistíš, že je to mega sranda. BTW hodnota stavebníc rastie rovnako rýchlo ako hodnota zlata 😉

10 ďalších zaujímavostí o LEGO kockách a spoločnosti

  • Existuje už viac ako sto miliárd vyrobených LEGO kúskov.
  • Počas vianočnej sezóny sa každú sekundu predá takmer 28 súprav LEGO stavebnice.
  • Tento fenomén je jedným z mála komerčných hračiek, ktoré nevyrábajú v Číne. Vyrábajú sa v Dánsku, Maďarsku a tiež v Česku.
  • Boba Fett zo Star Wars Cloud City LEGO je jednou z najdrahších minifigúrok na svete.
  • Približne 86 % figúrok sú mužského pohlavia.
  • LEGO a rekordy jednoducho patria k sebe. V roku 2009 James May postavil prvý dom kompletne vyrobený z LEGO kociek. Potreboval na to 3,3 milióna kúskov stavebnice.
  • V roku 2013 bol otvorený prvý LEGO hotel v kalifornskom Legolande. Má 250 izieb, ktoré sú v rôznych tematických okruhoch, ako napríklad piráti, kráľovstvo či dobrodružstvo.
  • Austrálčan Frank Smoes vlastní najväčšiu LEGO zbierku na svete. Zbieraniu sa začal venovať v roku 1980. V roku 2017 jeho zbierka obsahovala 3 837 stavebníc a viac ako 8-tisíc figúrok.
  • Neexistuje žiadna stavebnica, ktorá by mala priamo vojnovú tématiku. Zakladateľ spoločnosti nechcel túto tému deťom nikdy sprostredkovať
  • LEGO pomáha autistickým deťom rozvíjať niekoľko zručností, ako sú neverbálna a verbálna komunikácia či tímová práca.

Nové stavebnice, ktoré vyrazia dych

Spoločnosť čoraz viac expanduje a vyráža dych svojimi novinkami nielen milovníkom tejto skladačky, ale aj verejnosti, ktorá o ňu nejavila veľký záujem. Ak túžite mať doma zelené kvety, no so živými sa vám nedarí, spoločnosť vám ponúka kvety z legokociek vám nikdy nezvädnú. Rovnako sa spoločnosť začala orientovať aj na umenie – po novom si môžete postaviť vlastný plagát s kapelou Beatles alebo so Star Wars tematikou. A aby sme netrochárili, pre milovníkov umelca Vincenta van Gogha je v ponuke jeho Nočná obloha.

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár