EAST MAG
afb slovakia marek antonak

Marek Antoňák, AfB Slovakia: Pri repasovaní techniky nám dôveruje aj rakúska banka, únik dát nehrozí

Medzi členov klastra Košice IT Valley patrí aj spoločnosť AfB Slovakia, ktorá má oproti klasickým firmám trošku iný koncept fungovania. V IT sektore hľadá partnerov pre svoje služby, o ktorých nám viac porozprával Marek Antoňák, konateľ spoločnosti.  

Čomu sa venuje Vaša spoločnosť? 

Sme sociálny podnik, ktorý sa venuje repasovaniu a renovácii výpočtovej techniky. Ide prevažne o počítače, notebooky, ale aj tablety, telefóny, monitory a servery… Máme partnerov, od nich po dohode preberáme výpočtovú techniku, ktorú už partner nechce využívať, ide o vyradený aj poškodený hardvér. Po repasovaní ide technika buď priamo na predaj, alebo, ako máme napríklad dohodu s Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, časť zariadení ide ako dar nejakej organizácii. Zjednodušene by sa dalo povedať, že sa snažíme zariadenia dať do poriadku, aby boli znovu použiteľné, a posunúť ich ďalej. 

REKLAMA

Aký je príbeh AfB?

Spoločnosť AfB vznikla v roku 2004 v Nemecku s cieľom vytvoriť pracovné miesta pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Tak sa zrodila myšlienka sociálneho podniku so službou repasovania použitej IT techniky. Z toho je vyvodený aj náš názov, po nemecky Arbeit für Menschen mit Behinderung znamená práca pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Fungujeme v Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, Francúzsku a od roku 2019 aj na Slovensku, v Trnave. Pobočku na Slovensku sme otvorili, pretože partneri AfB vyvíjali dopyt po spoločnosti vo východnej Európe. 

Fungujete ako registrovaný sociálny podnik – čo presne si má človek pod tým predstaviť?

Náš primárny cieľ je vytvárať viac pracovných miest pre zdravotne znevýhodnených. Čiže 100 % zisku reinvestujeme ďalej v spoločnosti. Buď priamo na pracovné miesta, alebo záležitosti s tým spojené, ako zlepšenie prostredia, dokupovanie vybavenia a podobne. 

To je myšlienka, na základe ktorej fungujeme a dostali sme za ňu aj niekoľko ocenení. To posledné bolo v roku 2020 za najlepší sociálny podnik v rámci Európy. 

afb slovakia

Vedeli by ste priblížiť, čo ponúkate partnerom? 

Od partnerov preberáme techniku, ktorú už vo firme vyradili z používania. Každé zariadenie sa zaregistruje, dostane čiarový kód, pod ktorým ho vo firme vedieme a mažú sa z neho dáta. Následne sa zariadenia testujú – funkčnosť komponentov, stav a potom sa čistia. 

V prípade zistených chýb sa opravujú, inštaluje sa nový operačný systém a sú určené na ďalšie využitie – predaj, ktorý pokrýva naše fungovanie, alebo darovanie. Závisí to od zmluvy s partnerom. Ponúkame tú výhodu, že spoločnosť nemá s vyradenou technikou žiadne problémy či náklady, a navyše pri našich činnostiach dávame dôraz na ochranu životného prostredia.  

Čo sa týka mazania dát, v prípade potreby to vieme robiť aj priamo vo firme skôr, ako techniku vezmeme. Robíme to certifikovanými metódami, na základe licencie od spoločnosti Blancco, z každého mazania máme záznam. Nás počítač nepustí ďalej, kým sa z neho nezmažú dáta. Ak sa stane, že disk sa nedá vymazať, tak ho skartujeme. Je úplne zaručené, že my sa k dátam partnera nedostaneme, rovnako nehrozí, že by mohli uniknúť. Koniec koncov, jedným z našich partnerov je banka Erste v Rakúsku a keď už takýto typ inštitúcie nemá problém, tak to je záruka. 

Koľko máte v súčasnosti zamestnancov? 

Momentálne máme 14 zamestnancov, plus ja ako konateľ. Zamestnávame 11 zdravotne znevýhodnených ľudí, ktorých znevýhodnenia sa od seba líšia. Máme kolegu, ktorý má silnú cukrovku od 4 rokov, kolegov s pohybovými či pamäťovými problémami. Okrem nich našu firmu tvorí prevádzkový riaditeľ, E-commerce špecialista a odborný asistent. 

Čo si najviac ceníte na tíme, ktorý tvorí AfB Slovakia?

To, že napriek svojim diagnózam, ktoré sú nezvratné, chodia do práce veselí. Už keď sme robili nábor prvých zamestnancov v máji 2019, bolo inšpiratívne vidieť na ľuďoch, ktorých zdravotný stav musíme poznať, ich chuť pracovať a robiť niečo, čo ich baví, v ich prípade to je IT technika. Každý mesiac sa snažím s každým porozprávať, aktualizovať si informácie o zdravotnom stave, či sú spokojní, ako im vieme pomôcť. Naši zamestnanci fungujú tak, až sa občas zarazím, ak potrebujem od nich niečo, čo nie sú schopní splniť. Na vytváranie predsudkov u nás nie je priestor. Zároveň sú naši zamestnanci certifikovaní pre svoju prácu s hardvérom. V rámci tímu sa sami vyšpecifikovali do oblastí, ktoré ich bavia, keďže si prešli všetkými procesmi repasu a renovácie techniky. Niektorí chcú rozoberať, opravovať a zisťovať, čo je nefunkčné, iní sa zas našli v odstraňovaní dát. Napríklad inštaláciu, posledný krok, sa nikomu nechcelo až tak robiť, no medzi novými kolegami, ktorých sme prijali v októbri, máme jedného, ktorého práve toto najviac baví a cíti sa v tom najlepšie.

Spomínali ste aspekt ochrany životného prostredia, vedeli by ste to priblížiť?

Na našom webe máme spracované ušetrené emisie za 15 rokov fungovania v rámci všetkých pobočiek. Samozrejme, samotné čísla toho veľa nepovedia. Ušetrili sme 280-tisíc megawattov hodín, čo je spotreba 7 500 dvojčlenných domácností po dobu 15 rokov, alebo emisie 87-tisíc ton predstavujú 25-tisíc letov z Berlína do New Yorku 15 rokov denne. Tým, že používané zariadenia dávame dokopy a posúvame ich na ďalšie využitie, nekončia na skládkach. Každý náš partner dostáva certifikát spoločensko-ekologickej angažovanosti – vystavujeme ho ročne s konkrétnymi dátami, koľko zariadení partner odovzdal, koľko energií a emisií sme spoločne ušetrili. 

Samozrejme, ak ide o zariadenia, ktoré sa nedajú ďalej využívať, sú recyklované odborne. Jediný problém je zatiaľ s batériami, pretože na Slovensku nie je ani jedna prevádzka, ktorá by vedela spracovať použité batérie, preto sa zatiaľ len skladujú. 

Ktorý z úspechov firmy si vážite najviac? 

Tých úspechov je viac, ako sociálny podnik zameraný na inklúziu zamestnancov aj enviro tému ich dostávame pomerne často. Ja sa priznám, že pre mňa je osobným úspechom už len to, že sa nám podarilo na Slovensku rozbehnúť a fungovať tie dva roky, ktoré za sebou máme. Ale každodenným úspechom je, keď vám príde poďakovanie za počítače, či už sú to školy, neziskovky alebo jednotlivci, ktorým sme predali počtače. Škôl, ktoré potrebujú vybavenie, je množstvo, v septembri sme s Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia odovzdali cca 150 zariadení. Skvelé je aj vidieť, ako sú počítače využívané, v spolupráci s nadáciou Pontis sme darovali vybavenie na vzdelávanie detí zo sociálne slabších rodín a na online prezentácii nám deti samy ukazovali, čo sa učia.

afb slovakia

Ovplyvnila Vaše fungovanie súčasná pandemická situácia? 

Výrazne nás pandémia ovplyvnila po stránke partnerstiev, od ktorých je náš chod závislý. Rok 2020 nám neumožnil stretávať sa s potenciálnymi partnermi, vysvetľovať im našu myšlienku a nadväzovať partnerstvá pre dobrú vec. To bolo skutočne veľmi náročné, získali sme len 1 partnera. Fungujeme aktuálne hlavne vďaka zariadeniam, ktoré k nám na spracovanie posielajú z Nemecka a Rakúska. Naším cieľom však je spracovávať zariadenia na slovenskom trhu.

Ako vidíte budúcnosť podniku? 

Uvažujeme nad tým, že ak by sme na východnom Slovensku mali viac partnerov, tak by sme tam zriadili zberné miesto. Naša kapacita by, vzhľadom na slovenský trh, mohla byť do 50 zamestnancov. S ohľadom na pandémiu som presvedčený o tom, že ako firma prežijeme. Koronakríza nám na jednej strane neumožňovala vytvárať nové partnerstvá, ale na druhej strane v Nemecku a Rakúsku rástli predaje, pretože všetci zrazu potrebovali počítače, vďaka čomu máme prostriedky. 

Problém však vidím v tom, že je nižší počet zariadení od partnerov, pretože sú doma a prehodnocujú investície. Naše zariadenia majú budúcnosť, pretože ich ľudia budú vždy potrebovať a nie každý si môže dovoliť kúpiť nové zariadenie za 600 – 700 eur, ale stačí mu aj 3-ročné za 300 eur a je s ním spokojný. 

Pre nás je budúcnosť v tom dať ľuďom so zdravotným znevýhodnením možnosť pracovať. Pokiaľ sa nám podarí ich zamestnávať, tak to bude dobré. Ako sociálny podnik máme aj podporu zo štátu, je to veľká pomoc, aj keď vždy je priestor na zlepšenie. 

afb slovakia

Viac si o AfB Slovakia prečítajte na ich webstránke. Spoznajte aj ďalšieho člena Košice IT Valley – LYNX. O darovaní zariadení si môžete prečítať aj v našom článku zo septembra.

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 4