EAST MAG
jan hudacek

Funky concerto – svetová premiéra v Košiciach

Štátna filharmónia Košice uvedie 25. februára online koncert SOMMER – BEETHOVEN s fenomenálnym českým fagotistom Janom Hudečkom. Pod taktovkou šéfdirigenta ŠfK Zbyňka Müllera odznie vo svetovej premiére nové inštrumentálne dielo skladateľa Lukáša Sommera Funky concerto pre fagot a komorný orchester. Štvorčasťová skladba má multižánrový charakter a je inšpirovaná rôznymi podobami americkej hudby. Stream sa začína o 19:00 na facebookových stránkach a v TV TelKE. Vstup na podujatie je voľný.

Zaujímavosťou je, že Funky concerto pre fagot a komorný orchester sa malo premiérovať už pred rokom. Kvôli pandémii sa udalosť odsúvala, až sa ju košická filharmónia rozhodla realizovať v online priestore. Špeciálne dielo oceňuje aj sólista večera, uznávaný fagotista Jan Hudeček: „Nový koncert Lukáše Sommera je pro mě velkou výzvou zejména z důvodu, že jsou v něm ve velké míře uplatněny prvky jazzu, kterým se za normálních okolností příliš nezabývám. Zejména díky jazzovému obsahu a faktu, že se prakticky od začátku do konce pohybuje fagot na hranici hratelného, považuji koncert v české oborové literatuře za unikát. Věřím, že bude mít skladba úspěch nejen u posluchačů, ale bude i výzvou pro další fagotisty. I když se premiéra díla uskuteční pouze v online prostoru, věřím, že se nám spolu s kolegy ze Státní filharmonie Košice v čele s panem šéfdirigentem Zbyňkem Müllerem podaří vtisknout do koncertu vše, jako by byl sál plný posluchačů.“

REKLAMA
Štátna filharmónia Košice uvedie 25. februára online koncert SOMMER – BEETHOVEN s fenomenálnym českým fagotistom Janom Hudečkom.

Večer s iskrou

Pozornosť si zaslúži aj dramaturgia podujatia, a to prepojenie súčasnej hudby s obdobím klasicizmu skrz Beethovenovu Symfóniu č. 1. Viac približuje a zároveň pozýva na zážitok šéfdirigent Zbyněk Müller: „Doufám, že tento koncert přinese posluchačům optimizmus a povzbuzení. Hravý, vtipný a virtuózní fagotový koncert mladého skladatele v bravurním provedení Jana Hudečka a svěží mozartovsko – haydnovská První symfonie o dvě stě padesát let staršího, ale ve své době rovněž mladého skladatele. A všimněte si prosím, kolik mladých tváří je v našem orchestru! Snad jim to my “zkušenější”, mezi které se již začínám počítat, nebudeme kazit… Věřím, že se můžeme společně těšit na večer, který bude mít jiskru.“

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár