EAST MAG
udolie smrti vychodne slovensko

Kvíz: Východné Slovensko z rôznych strán

Ako sme už spomínali pri kvíze o Prešove, východ Slovenska, to nie sú len Košice. V tomto duchu sme sa rozhodli pokračovať a pripravili sme si ďalší kvíz v podobnej tematike – východné Slovensko. Trošku geografie, trošku histórie, trošku zaujímavostí… veď uvidíte v samotnom kvíze!

Na východe Slovenska sa nachádza najnižší bod Slovenska, pri akej obci?

Correct! Wrong!

Najnižší bod našej krajiny - 94,3 m n. m. nájdete na zníženine pri rieke Bodrog neďaleko obce Klin nad Bodrogom.

REKLAMA

V ktorom roku prebiehala prvá rekreačná sezóna na Zemplínskej šírave?

Correct! Wrong!

Zemplínska šírava bola postavená v rokoch 1961 – 1965. Jej primárnym účelom mala byť ochrana pred záplavami a zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy. S rekreáciou sa rátalo iba okrajovo. Hneď po prvej sezóne v roku 1966 však priehrada pritiahla ďaleko väčší počet rekreantov, ako predpokladal plán. V roku 1968 návštevnosť prekročila pol milión osôb, v druhej polovici 70. rokov presiahol jeden milión.

Kto naspieval pieseň Domaša, Domaša, ty ši pýcha naša?

Correct! Wrong!

V ktorom národnom parku na východe žije zubor hrivnatý?

zubor Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Zubor hrivnatý je najväčší európsky suchozemský cicavec a žije v národnom parku Poloniny, ktorý sa nachádza na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou. Územie spadá pod Karpatské bukové pralesy, ktoré sú zapísané na zoznam UNESCO.

Ktoré 3 mestá predstavujú tzv. trojuholník smrti?

trojuholnik
Correct! Wrong!

Ide o mestá Mestá Humenné, Strážske, Vranov nad Topľou a, samozrejme, desiatky ďalších obcí. Môžu za to závody Chemko Strážske aj Bukóza v obci Hencovce pri Vranove nad Topľou. V minulých rokoch bolo potvrdené, že zhruba 500 ton toxického a karcinogénneho odpadu z výroby PCB látok z čias bývalého režimu v závode Chemko Strážske sa stále nachádza v danom areáli.

Ktorá jaskyňa nie je zapísaná v zozname UNESCO?

Correct! Wrong!

Ktoré z miest na východe Slovenska nie je dostupné vlakovým spojením?

vlak
Correct! Wrong!

V ktorom meste/obci sa koná alternatívny festival Skapal Pes Fest?

Correct! Wrong!

Festival sa od orku 2013 koná v Trebišove formou DIY.

Na východe sa nachádza aj vodná nádrž s najchladnejšou vodou, ktorá to je?

studena voda
Correct! Wrong!

Na východe začína aj najslávnejšia turistická značka - červená, tzv. Cesta hrdinov SNP. Kde?

Correct! Wrong!

Ktoré z označení nepatrí medzi tradičné názvy tokajských vín?

tokaj Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Ktorá z týchto návrhárok nepôsobí na východe Slovenska?

Correct! Wrong!

Koľko vysokých škôl nájdete na východe? Pozor, nepočítajú sa detašované pracoviská.

Correct! Wrong!

Konkrétne: Prešovská univerzita v Prešove, Technická univerzita v Košiciach, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach a Vysoká škola medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove.

Aký vysoký je Hanušovský viadukt?

Correct! Wrong!

Takmer 390 metrov dlhý Hanušovský viadukt s 27 metrov vysokými stožiarmi dokončili stavitelia - inžinieri Lozovský a Štefanec v roku 1943. V dôsledku Viedenskej arbitráže bolo štátnou hranicou prerušené jediné železničné spojenie s východnou časťou Slovenska, keďže Košice a súčasná trať z Košíc do Čopu pripadli Maďarsku. Smutnou škvrnou je fakt, že viadukt stavali väzni z neďalekého koncentračného tábora a slávnostne ho otvoril prezident fašistického štátu Jozef Tiso.

Čo sa skrýva pod názvom Sivá brada, ktorú nájdete v okolí Spišského hradu?

spissky hrad Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Sivá Brada je travertínová kopa nachádzajúca sa neďaleko Spišského Podhradia. Na vrchole vyviera minerálny prameň vytvárajúci malé jazierko, ďalšie minerálne pramene vyvierajú v okolí. V súčasnosti je to národná prírodná rezervácia.

Poznáš východné Slovensko?
Znalec východu!

potlesk

Aj si, aj niesi východniar...

brooklyn nine nine

Niekto potrebuje prázdniny na východe!

pan prstenov sam

Vedeli ste, že:

  • V Sabinove pri Prešove sa natáčal film Obchod na korze, ktorý je náš jediný držiteľ Oscaru? V centre mesta doposiaľ nájdete danú budovu aj pripomienku tohto výnimočného úspechu.
  • To, že v Medzilaborciach nájdete Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW), veríme, že nie je pre nikoho novinka. Múzeum vzniklo ako prvé na svete, ktoré sa zameralo na tohto kráľa pop-artu. Bolo to presne pred 20 rokmi v roku 1991.
  • Mestský park v Trebišove je považovaný za najrozľahlejší mestský park v strednej Európe. Rozprestiera sa na ploche 62 hektárov. Ide o bývalý grófsky park, z čias, nachádza sa v ňom mauzóleum so sarkofágmi jedného z najvýznamnejších majiteľov trebišovského kaštieľa – Júliusa Andrássyho s manželkou Katarínou.
  • V okrese Snina, pri obci Stakčín, sa nachádza vodná nádrž Starina. Je to najväčšia vodná nádrž na pitnú vodu v krajine a zároveň je najväčším zdrojom pitnej vody v strednej Európe.
  • Jedna z postáv, ktoré preslávila východné Slovensko, je aj samozvaný kráľ Zemplína – Mikuláš Vareha, ktorý bol odsúdený za krátenie dane. V súčasnosti bol prepustený na slobodu. Za zmienku stojí jeho minizoo, ktoré mal za obcou Veľaty, kde mal pštrosy, poníky či lamy.
  • Okrem Hanušovského viaduktu je omoho slávnejší, minimálne fotogenicky, jeho súrodenec pri obci Telgárt. Chmarošský viadukt patrí medzi najkrajšie technické stavby a je stále aktívnou súčasťou železničnej trate.
  • Na východnom Slovensku, prípadne na jeho hraniciach, sa nachádza vysoký počet národných parkov. Okrem Polonín to sú aj Pieniny, pri hraniciach s Poľskom, čiastočne je na východe aj Tatranský národný park. Muránska planina sa nachádza na východnom aj strednom Slovensku a už nám chýbajú len Slovenský raj a Slovenský kras.
  • Vihorlatské vrchy ukrývajú Morské oko – 3. najväčšie prírodné jazero na Slovensku po Štrbskom plese a Veľkom Hincovom plese vo Vysokých Tatrách.
  • V obci Herľany nájdete studený gejzír. Je aktívny nepretržite od roku 1872. Čas erupcie sa predpokladá podľa poslednej známej erupcie a je vypočítavaný v intervale 34 až 36 hod. Dĺžka erupcie je  25 minút.

Na čo sme zabudli?

Do pozornosti vám dáme reportážnu knihu Slon na Zemplíne, ktorú zozbieral zo svojich ciest Andrej Bán.

Východ Slovenska je veľké územie a ponúka naozaj zaujímavé miesta, ktoré sa nám do jedného kvízu ani nepodarilo dať dokopy. Zároveň je východ plný inšpiratívnych ľudí – napríklad Laura Dittel, ktorá vedia Karpatskú nadáciu, či ultrabežec Belo Špišák.

Inšpirácie na výlety vám môžu dať oblastné cestovné organizácie – Košice Región Turizmus či Severovýchod Slovenska.

Ktorá lokalita či zaujímavosť východného Slovenska mala v našom kvíze určite byť? Dajte nám vedieť v komentári.

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1