EAST MAG
presov

Ako dobre poznáte Prešov? Zistite v našom kvíze!

Metropola Šariša je 2. najväčším mestom na východe Slovenska a s približne 90 000 obyvateľmi je zároveň aj 3. najväčším mestom na Slovensku. To, že Prešov je označovaný aj ako mekka hudobníkov či slovenský Seattle, je všeobecná vedomosť, ktorá traduje v spoločnosti a určite sa dostala aj k vám.

Koľko ďalších informácií o tomto meste viete? Overte si svoje vedomosti v našom kvíze:

REKLAMA

Prečo sa Prešovčania označujú prezávkou „koňare"?

kone Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Prešovský žrebčinec počas svojej existencie zohral nezastupiteľnú úlohu pri plemenitbe koní pre vojenské a národohospodárske potreby. Stál na veľkej ploche ( v priestore vedľa terajšej Spojenej školy Pavla Sabadoša v Prešove) za murovaným plotom, ktorý stojí dodnes. Hlavnou úlohou žrebčinca bolo povzniesť úroveň zemského chovu v najsevernejších okresoch Uhorska. Ako samostatný subjekt zanikol v roku 1962, v roku 1971 bol presťahovaný do Veľkého Šariša a 25. januára 1975 silná detonácia ukončila existenciu dominanty Sabinovskej ulice – Štátneho žrebčinca v Prešove.

Prešovu patrí európske prvenstvo v oblasti očkovania proti kiahňam. Ako sa volal lekár, ktorý v Prešove očkoval?

ockovanie Zdroj: Shutterstock
Correct! Wrong!

Rodák Rayman v roku 1720 vykonal na vlastnej dcére očkovanie proti pravým kiahňam vmasírovaním hnisu z kiahničky jej chorého brata do kožného rezu na ramene. Očkovanie v nasledujúcich rokoch s úspechom opakoval na viacerých pacientoch. Svetové prvenstvo je však v medicínskej literatúre priznávané anglickému lekárovi a fyziológovi Edwardovi Jennerovi, ktorý tieto pokusy vykonal nezávisle od J.A. Raymana o 76 rokov neskôr, v roku 1796. Jenner zaviedol aj pojem vakcinácia a vakcína, prvý použil termín vírus a prvý úmyselne vpichol predtým očkovanému dieťaťu infekčnú dávku vírusu, aby dokázal, že očkovaný človek na kiahne neochorie. Po Raymanovi sa v Prešove volá Reimanova ulica v Prešove (spája Masarykovu a Východnú), Fakultná nemocnica J. A. Raymana, Gymnázium J. A. Raymana a súkromné zdravotnícke stredisko Reimanus.

Ktorý pápež navštívil Prešov?

papez
Correct! Wrong!

Pápež Ján Pavol II. v rámci svojej druhej apoštolskej návštevy Slovenska (prvej v samostatnej republike) navštívil Prešov 2. júla 1995.

V ktorom roku sa začala v Prešove ťažiť soľ?

korenenie
Correct! Wrong!

Éra hlbinného dolovania soli začala už v roku 1570, kedy na historickú Soľnú Baňu prišli odborníci z Nemecka, ktorí následne začali robiť prieskumné práce. V roku 1572 sa po dvojročnej námahe podarilo preraziť povrchové vrstvy a nadložené horniny nad ložiskom kamennej soli na mieste terajšej jamy Leopold. Od tohto roku začína proces výstavby banských diel a ťažobných zariadení. Je to prevratný rok v dejinách Solivaru a v dnešnom ponímaní aj mesta Prešov, ktorým sa začína vyše 400 ročná éra slovenského solivarníctva.

A v ktorom roku sa prestala ťažiť v Prešove soľ?

Correct! Wrong!

Prešovská spoločnosť Solivary zanikla v máji 2009. Slovenská soľ sa v prešovskom Solivare prestala ťažiť po tom, ako firmu kúpil zahraničný majiteľ.

Prešov nazval podľa legendy Belo II. Slepý Eperiesom. Prečo?

jahoda
Correct! Wrong!

Podľa legendy je pôvod názvu mesta Prešov ukotvený v 12. storočí, keď sa uhorský kráľ Belo II. Slepý zdržiaval v tomto kraji a stratil sa svojej družine. Hľadajúc cestu si smäd i hlad zaháňal jahodami, ktoré v týchto končinách rástli v hojnom množstve. Keď ho našli rytieri z družiny, kráľ sa rozhodol z vďačnosti pomenovať neďalekú dedinu podľa jahôd. Ide však o nepodloženú legendu. Pomenovanie „Prešov“ sa objavuje od 16. storočia.

Ktorý z hudobníkov nie je z Prešova?

spevak
Correct! Wrong!

Presne tak, Peter Bič je Košičan.

V ktorom roku vznikla prešovská kapela IMT Smile?

Correct! Wrong!

Kapelu v roku 1992 založili bratia Miro a Ivan Táslerovci, ktorí ju aj dodnes tvoria spolu s ďalšími členmi.

V ktorom roku vznikla prešovská kapela Chiki liki tu-a?

Correct! Wrong!

Chiki liki tu-a, slovenská alternatívna skupina, vznikla v Prešove v roku 1995. Kapela v súčasnosti pozostáva z basgitaristu/speváka Martina Višňovského, gitaristu Ľuboslava Petrušku a bubeníka Tomáša Višňovského.

Koľko titulov získali prešovskí hádzanári v slovenskej lige?

Correct! Wrong!

Tatran Prešov získal 15 titulov v ére samostatnej SR (2004, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 a 2019). Celkovo však má 18 titulov - 3 ešte z federálnych čias (1969, 1971 a 1993).

15. augusta 2020 sa v Prešove konali majstrovstvá Slovenska v špecifickom športe. Akom?

Correct! Wrong!

Armwrestling, teda pretláčanie rukou, sa konali 15. augusta 2020 v obchodnom centre Eperia.

V Prešove sa nachádza aj jediné divadlo na Slovensku, ktoré hrá v rusínskom jazyku. Ako sa volá?

divadlo
Correct! Wrong!

Korene divadla siahajú do polovice 20. storočia, v roku 1945 bolo v Prešove založené Ukrajinské národné divadlo. V roku 1990 bolo divadlo pomenované po Alexandrovi Duchnovičovi, vedúcej osobnosti národného obrodenia na východnom Slovensku a Podkarpatsku. Divadlo Alexandra Duchnoviča má na Slovensku ojedinelé postavenie. Jeho činnosť je zameraná na rozvoj a šírenie kultúry Rusínov a Ukrajincov na Slovensku, preto pôsobí najmä ako zájazdové divadlo. Od polovice 90. rokov hrá Divadlo Alexandra Duchnoviča rusínsky – ako jediné divadlo na Slovensku a na svete.

Na sútoku akých dvoch riek leží Prešov?

Correct! Wrong!

Čo označuje slovné spojenie prešovské jatky?

Correct! Wrong!

Prešovské jatky sa odohrali v roku 1687 v čase, kedy mesto ovplyvnili šíriaca sa reformácia a protihabsburské povstania. Na výstrahu bolo kruto popravených 24 mešťanov za podporu Imrichovi Tökölimu, vodcovi protihabsburského povstania.

Ktorá z týchto kapiel nevystupovala na Festivale zlej hudby?

Correct! Wrong!

Festival zlej hudby sa každoročne konal v čase štefanskej zábavy. Za hlavných organizátorov festivalu sa pokladá prešovská alternatívna art-rocková skupina Chiki liki tu-a. Festival ponúkal počas jedného večera vystúpenia ,,viacerých interpretov" rôznych hudobných žánrov, boli to imaginárne skupiny, ktorých členov, repertoár, hudobné zameranie i filozofiu tvoria práve členovia Chiki liki tu-a, príležitostne ich hostia. V minulosti tak vzniklo cez 24 projektov.

Mestom ako jediným na Slovensku prechádza jedna rovnobežka - ktorá?

49. rovnobezka
Correct! Wrong!

49. rovnobežka meria 26 263 km. Okrem Prešova prechádza mestami ako České Budějovice, Regensburg, Karlsruhe, Chalons-en-Champagne, predmestím Paríža Roissy s letiskom Charlesa de Gaulla, mestom Sarcelles. Pokračuje na územie kanadského ostrova Newfoundland, pretína mestečko Gander. V Kanade sa rovnobežka vnára do jazera Lake of the Woods a v dĺžke 2000 km tvorí až po tichooceánske pobrežie pri Vancouveri štátnu hranicu medzi Kanadou a USA. Po prekročení Tichého oceánu narazí na severnú časť súostrovia Kurily, pokračuje cez Ochotské more, južnú časť ostrova Sachalin a Tatársky prieliv, prechádza ruským mestom Sovetskaja Gavan a mestom Birakan v Židovskej autonómnej oblasti Ruska. Po prekročení rieky Amur sa pohybuje najprv po čínskom území a potom sa pokračuje do Mongolska – konkrétne do miest Érdénet a Olgij. Na rozhraní s Kazachstanom prekoná vyše 4000 m vysokú bariéru pohoria Altaj. Po dlhej ceste cez Kazachstan sa dostáva späť do Ruska a opäť pokračuje v Európe. Pri Dubovke severne od Volgogradu prekročí rieku Volgu a vstúpi na Ukrajinu do miest Severodoneck, Rubižne, Komsomoľsk a Kaluš. Na Slovensko sa vracia cez severný okraj Sniny opäť do Prešova.

Ako dobré poznáš mesto Prešov?
Paráda, si srdcom Prešovčan!

potlesk

Nie zlé!

brooklyn nine nine

Hm, ty si asi Prešov obchádzal!

plac

Vedeli ste že:

  • V meste nájdete Vodárenskú vežu, ktorá v minulosti slúžila ako rezervoár. Dnes je objekt vyhliadkou na mesto a okolie so 135 krokmi.
  • Za pekného počasia sú z Prešova z istých miest (napríklad Vodárenskej veže) viditeľné Vysoké Tatry.
  • Konkatedrála sv. Mikuláša priamo v centre pešej zóny patrí medzi najvýraznejšie dominanty mesta. Je to najstaršia budova a jediná zachovalá gotická sakrálny stavba v Prešove.
  • V prešovskej Záhrade umenia rastie botanický skvost – ginko dvojlaločné.
  • Mestská radnica s mestským zastupiteľstvom 27. januára 2021 zakázali v Prešove hazard, teda schvlili zákaz umiestnenia herní a kasín na území mesta.
  • V Prešove vzniko prvé židovské múzeum svojho druhu na Slovensku. Bolo to v roku 1928.
  • Prešov začal v roku 2020 s kandidatúrou na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026. Finálne výsledky budú známe až v decembri 2021.
  • Prešov už v minulosti kandidoval na titul EHMK, v roku 2008, kedy titul nakoniec získali susedné Košice

Prešov – slovenský Seattle

Pre tých, ktorí neveria, respektíve nechápu, prečo sa Prešov označuje ako mekka hudobníkov, sme pripravili zoznam interpretov a kapiel, ktoré pochádzajú z Prešova – a to ešte určite nie sú všetky.

  • Katarína Knechtová
  • Groovin’ Heads
  • Chiki liki tu-a
  • Katka Koščová
  • Heľenine oči
  • Mloci
  • Peter Lipa
  • David Kollar
  • Hrdza
  • Komajota
  • Nuda
  • Peter Nagy
  • Grand Band
  • Frown
  • Raindown
  • Strecha
  • AMC Trio
  • IMT Smile
  • Edo Klena
  • Papyllon
  • Kandráčovci
  • Atlantída
  • Petijee
  • No Brake
  • Fúzy Múzy
  • Madison gentlemen
  • ….a mnoho ďalších

Ak nemáte dosť, v našej sekcii Kvízy nájdete ďalšie tematicky rôzne zamerané testy.

komentár: 1