EAST MAG
korona skrining

Skríning v Košiciach a Prešove špeciálne stránky

Celoplošné testovanie Slovenska, tzv. skríning, trvá na základe uznesenia vlády od 18. do 26. januára. V tomto čase sa majú obyvatelia krajiny šancu pretestovať antigénovými testami v odberových miestach. Dve najväčšie mestá na východe Slovenska využívajú pri tomto testovaní aj čerstvo vzniknuté webové stránky pre uľahčenie situácie.

Košice aplikáciu najprv testovali

V Košiciach sa začal oficiálne skríning od 19. januára 2021 a postupne sa, s blížiacim sa víkendom, počet odberových miest zväčšoval. Počas týždňa prebiehalo testovanie aj v U. S. Steel Košice.

Mesto sa rozhodlo zlepšiť komfort pri testovaní, zminimalizovať čakanie a zvýšiť tak bezpečnosť občanov pomocou aplikácie eRegistrácia na testovanie. Tú najprv vyskúšali na niektorých odberných miestach počas upynulého víkendu (16. – 17.). Aplikácia bola vytváraná mestskou časťou Sídlisko KVP v spolupráci s Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia.

Po zaregistrovaní sa na webstránke korona.kosice.sk, obdrží záujemca o testovanie overovací kód, po zadaní ktorého vyplní potrebné údaje. Výhodou je, že po absolvovaní testu môže ísť domov, kde mu príde SMS s jeho výsledkom, unikátnym kódom a ďalšími pokynmi. 

korona skrining
ilustračné foto

Primátor Košíc: Testovanie má zmysel

„Odberné miesta aj počty tímov budú pribúdať. Našií cieľom je, aby sme od štvrtka zabezpečili minimálne taký rozsah odberných miest a tímov, aký mali občania k dispozícii počas oboch kôl celoplošného testovania v tomto roku,“ informoval košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý). 

„Aj na základe skúsenosti a počtu pozitívnych testov vidíme, že má zmysel pokračovať v testovaní. Aj teraz chceme pomôcť okolitým obciam s metodikou a organizovaním testovania. Pomôžeme tým nielen obciam a mestám z okresu Košice-okolie, ale aj sebe. Ľudia z okolia Košíc sem chodia za prácou a môžu v meste zvyšovať nielen mieru mobility, ale podieľať sa aj na šírení nákazy. Teší ma, že aj vďaka testovaniu zachraňujeme životy a čiastočne dokážeme odbremeniť aj naše nemocnice, aby sa lekári mohli zaoberať aj pacientami s inými chorobami a diagnózami. Výrazne sme tým spomalili šírenie nákazy nielen v Košiciach, ale aj v okrese Košice-okolie. Som rád, že sme takisto zčasti odbremenili aj zdravotnícky personál v nemocniciach, ktorý v súčasnosti pracuje na hranici svojich možností,“ dodal primátor.

Testovanie prebieha aj v Kasárňach/Kulturpaku, vyťaženosť tohto miesta si môžu ľudia overiť na YouTube.

Prešov dáva certifikáty v elektronickej forme

Prešov spústil v piatok 22. 1. registračný systém na antigénové testovanie, ktoré bude prebiehať počas víkendu (23. – 24. 1. 2021) na 44 odberných miestach. Všetci záujemcovia sa môžu zaregistrovať na test vopred pomocou aplikácie TrustOne. Táto aplikácia umožňuje iba registráciu, nie rezerváciu konkrétneho termínu s časom.

Pre registráciu stačí vyplniť formulár a stiahnuť si aplikáciu do smartfónu. Do samotnej aplikácie sa každý užívateľ prihlási pomocou prístupových údajov, ktoré budú zaslané na e-mailovú adresu uvedenú pri registrácii. Po prihlásení do aplikácie každý užívateľ uvidí svoj vlastný vygenerovaný QR kód, ktorým sa preukáže priamo na odbernom mieste. QR kód umožní pracovníkom na odberných miestach rýchlejšie vybaviť záujemcov o testovanie, vďaka čomu sa skráti aj doba čakania ľudí v radoch. 

korona skrining

Výhodou registrácie bude aj to, že ľudia nemusia čakať na výsledky testu na odbernom mieste, pretože certifikát s výsledkom nájdu krátko po odbere v elektronickej forme vo svojej aplikácii TrustOne. V prípade potreby si môžu užívatelia odoslať svoj elektronický certifikát z aplikácie priamo na mail vo formáte pdf a pohodlne si ho vytlačiť. 

Aplikácia však umožňuje záujemcom o testovanie iba registráciu, nie rezerváciu konkrétneho termínu s časom. Obyvateľom prešovská radnica odporúča skontrolovať približný počet čakajúcich na jednotlivých odberných miestach na web stránke www.somvrade.sk.

Počas 1. vlny pandémie vznikla aj aplikácia Nečakaj v rade, prečítajte si o nej v našom článku.

Pridajte komentár