EAST MAG
signal

Signal verzus WhatsApp – kto zvíťazí?

Signal je komunikačná platforma, ktorá v poslednom období zaujala väčšie množstvo ľudí, dokonca ju odporučili aj inovátor Elon Musk či hacker Kevin Mitnick. V Obchode Play sa nachádza vo výbere najlepších aplikácií a má už viac ako 10 miliónov stiahnutí.

Na čo vlastne slúži Signal?

Ide o bezplatnú platformu na komunikáciu, ktorá ponúka podobné vymoženosti ako iné aplikácie – textové správy, hlasové a video správy. Avšak vďaka otvorenému protokolu Signal Protocol ponúka komunikáciu s vyššou ochranou súkromia a koncovým šifrovaním. Ponúka aj možnosť nastaviť mazanie správ po istom čase. Navyše oproti neslávne známemu Facebooku Signal zaručuje „pocit slobody” – žiadne reklamy, žiadne sledovanie.

REKLAMA

Ku kauze Facebooku a Cambridge Analytica sme pripravili tému Ako môže online svet meniť výsledky volieb.

Je potrebné povedať, že vzostup Signalu spôsobili aj nové pravidlá WhatsAppu. Do platnosti majú vstúpiť 8. februára 2021 a užívatelia sa musia zmieriť s tým, že aplikácia bude zdieľať dáta s Facebookom. Konkrétne bude WhatsApp zdieľať telefónne číslo, čísla kontaktov a vaše lokality. To sa, ako inak, mnohým používateľom nepáči, a preto hľadajú alternatívy, akou je aj Signal.

Zaujímavosťou je aj fakt, že za platformou s pocitom slobody stojí jeden z autorov WhatsAppu Brian Acton. Ten však z dlhodobo obľúbenej platformy odstúpil po tom, čo ju kúpil Facebook v roku 2017.

Alternatívy, ktoré poznáte

Ak zvažujete aj vy odchod z WhatsAppu, na výber máte okrem Signalu napríklad aj Threemu, Viber či Telegram.

foto: Viber

Práve generálny riaditeľ platformy Viber Djamel Agaoua sa k avizovaným zmenám vo WhatsAppe vyjadril: „Najnovšia aktualizácia v podmienkach ochrany súkromia WhatsApp úplne potláča význam slova súkromie. Poukazuje nielen na to, ako málo súkromie používateľov pre WhatsApp znamená, ale je tiež dôkazom, že takéto správanie voči používateľom môžeme očakávať aj v budúcnosti. Dnes som viac ako kedykoľvek predtým hrdý na to, akú ochranu súkromia ponúka Viber a rád by som všetkým ponúkol, aby svoju komunikáciu presunuli na Viber, kde sú viac než obyčajným zdrojom dát, ktoré sa predajú tomu, kto ponúkne najviac. “

K porozumeniu celého problému pre používateľov WhatsApp Viber odporúča rozhovor s Brianom Actonom z roku 2018.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár