EAST MAG
mobil strata casu

4 tipy, ako skrátiť čas strávený na sociálnych sieťach

Upozornenia a množstvo obsahu na čítanie či len obyčajné scrollovanie chodí za nami a s nami všade. Smartfóny máme pri sebe v práci, doma, pri sledovaní televízie, pri čakaní na zastávku a jednoznačne aj na toaletách. Minúty až hodiny, ktoré trávime na sociálnych sieťach, vieme využiť aj lepšie. Ak by ste aj vy chceli získať čas navyše (keďže 24 hodín je málo), prinášame vám 4 tipy, ako skrátiť čas strávený na sociálnych sieťach.

1. Fyzicky nemajte mobil vždy pri sebe

To vie byť veľmi ťažká úloha, mnohí ho potrebujeme mať pri sebe pre prácu či pre akékoľvek nečakané situácie, ktoré si budú vyžadovať okamžitú reakciu. Ale dá sa začať postupne. Prvý krok môže byť nenosiť si mobil na toaletu. Ruku na srdce, nestáva sa vám, že na toalete strávite omnoho viac času, ako by ste ho tam strávili pôvodne?

REKLAMA

Druhou možnosťou môže byť zamedzenie smartfónu v posteli – nastavte si budík, ale netrávte na ňom už žiaden čas. Namiesto toho si prečítajte knihu či pozrite seriál.

2. Vypínajte si upozornenia

Pri tom, ako vykonávate prácu, si vypínajte notifikácie. To asi nie je žiadna novinka, ale ak ju nevyužívate, naozaj vám vie pomôcť. Počas toho, ako sa potrebujete sústrediť, odložte mobil nabok, vypnite si zvuk, vibrovanie a ak máte na počítači otvorenú stránku so sociálnymi sieťami, zavrite si ich.

ako obmedzit upozornenia

Na Facebooku si viete nastaviť a naplánovať tichý režim, kedy budete mať vypnuté notifikácie.

3. Nastavte si limity

Ak nemáte dostatok sebazaprenia a čas strávený na sociálnych sieťach vám uteká ako šialený, nastavte si časové reštrikcie pre sociálne siete. Povedzte si, koľko času z dňa na nich strávite – či už spoločne na všetkých, alebo jednotlivo.

Môžete začať väčším časovým rozhraním a postupne ho znižovať. Len pre ilustráciu – ak si nastavíte denný limit strávený na sociálnych sieťach na 3 hodiny, za týždeň to bude dokopy 21 hodín – skoro jeden celý deň.

Facebook aj Instagram majú možnosť zapnúť si upozornenie, ktoré sa vám objaví, až v rámci dňa strávite na sociálnej sieti čas, ktorý si sami nastavíte.

4. Obmedzte to, čo sledujete

Sledujte si nielen čas, ktorý trávite na sociálnych sieťach, ale aj to, ako ho trávite – čo sledujete. Na Facebooku aj Instagrame si viete nastaviť, koho novinky chcete vidieť. Rovnako si môžete urobiť inventúru v tom, aké stránky sledujete, akých máte priateľov či koho followujete.

Keď budete sledovať len obsah, ktorý vás ozaj zaujíma – a aj vás v čomsi obohacuje – strávite na sociálnych sieťach menej času, keďže nebudete prechádzať príspevkami, ktoré vám nič nedávajú.

spravovanie obsahu na socialnych sietach

Máte vlastný trik na to, ako skrátiť čas strávený na sociálnych sieťach, ktorý funguje? Podeľte sa v komentári.

K tomuto článku nás inšpiroval Michal Truban, ktorý si obmedzenie sociálnych sietí vyskúšal sám na sebe. Absolútnym opakom oproti väčšiny ľudí je speváčka Sima Martausová, ktorá má klasický tlačidlový mobil a smartfón vezme do ruky len občasne, aby čosi odfotila.

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1