EAST MAG
facerehab

Slovenský startup FaceRehab získal 2. miesto na EIT Health InnoStars Awards

Víťazom najprestížnejšej „healthtech“ súťaže v Európe sa v roku 2020 stal startup Ligence z Litvy. Druhú priečku obsadil startup FaceRehab zo Slovenska a tretie miesto získal PhoenixOrthosis z Maďarska.

Cieľom súťaže EIT Health InnoStars Awards, ktorá sa v roku 2020 konala 4-krát, je pomôcť startupom rozvíjajúcim riešenia pre zdravotníctvo, ktoré majú sídlo v krajinách Európy s miernou úrovňou inovácií. Do súťaže bolo prihlásených spolu 96 vynikajúcich projektov z 13 krajín. Odborná porota vybrala 15 semifinalistov, potom 10 finalistov. Finále sa uskutočnilo virtuálne 26. októbra 2020.

REKLAMA

25 000 pre semifinalistov

Každý z vybraných semifinalistov získal 25 000 eur, individuálny mentoring a možnosť zúčastniť sa 2 európskych bootcampov. Desať tímov, ktoré sa dostali do finále, vybrali na konci štvormesačného programu, a tieto tímy dostali možnosť zabojovať o jednu z troch hlavných výhier.

Víťaz získal odmenu 25 000 eur, druhé miesto 15 000 eur a tretie miesto 10 000 eur. Zároveň získali prístup do siete podporovateľov a investorov EIT Health’s Investor Network, EIT Health Living Labs a Test Beds Network.

Víťazi EIT Health InnoStars Awards 2020


Ligence

Víťazom súťaže EIT Health InnoStars Awards je litovská startup firma Ligence, ktorá pracuje na softvérových inováciách, ktoré pomáhajú znížiť pracovnú záťaž zdravotníckych tímov. Skupina uplatňuje technológiu „deep learning“ a vyvinula softvér, ktorý je schopný automaticky segmentovať a funkcionálne vyhodnotiť anatomické charakteristiky srdca a zároveň je schopný vytvoriť pre lekárov štruktúrovanú správu. Vďaka ich vývoju sa diagnostika a liečba kardiovaskulárnych ochorení stane rýchlejšia, nákladovo efektívnejšia a presnejšia. Ligence poskytuje ešte viac štandardizácie, dôslednosti a podpory pre diagnostiku ochorení srdca založenú na zobrazovaní. Ich vývoj je mimoriadne dôležitý v čase ochorenia Covid-19. Svoje zariadenia používajú na to, aby pomohli vyhodnotiť ultrazvukové záznamy funkcie srdca pacientov s ochorením Covid-19 a aj klinické príznaky kardiovaskulárnych ochorení.


FaceRehab

Slovenský startup FaceRehab, ktorý sa umiestnil na druhom mieste, sa sústredí na inovatívnu liečbu tvárovej paralýzy, ktorá sa v súčasnosti v zdravotníckom sektore zanedbáva. Po terapeutickom cvičení, ktoré je vykonávané pod dohľadom lekára nasleduje to domáce. Je preto nevyhnutné pokračovať v cvičení aj v domácom prostredí – vykonávať tzv. gymnastiku tváre. Doteraz nebolo možné nijakým spôsobom zapisovať údaje a takmer v každom prípade dochádzalo k tvorbe synkinézy. Skúsenosti ďalej poukazujú na to, že pozerať sa do zrkadla a sledovať dané postihnutie môže u pacientov viesť k depresii. Spoločnosť FaceRehab ponúka riešenie, ktoré sleduje pohyby tváre pacienta a zapisuje údaje o progrese s použitím mobilnej aplikácie a hĺbkovej kamery, ktorá vytvára 3D obraz modelu tváre.

Veľmi sa tešíme takémuto oceneniu na celoeurópskej úrovni. Programu sa zúčastnilo viacero vedeckých tímov z rôznych krajín s inovatívnymi produktami v oblasti zdravotníctva. Získané druhé miesto si o to viac ceníme a sme pripravení naše riešenie ponúknuť na slovenský aj európsky trh,” vyjadrila sa Veronika Hudzíková, členka tímu FaceRehab.

facerehab


PhoenixOrthosis

Cieľom maďarského startupu je uľahčiť život ľuďom, ktorí prekonali mozgovú porážku, a zároveň pomáha pri tom, aby bola ich rehabilitácia účinnejšia vďaka liečbe pretrvávajúcej patologickej strnulosti svalov. Ich riešenie uplatňuje revolučnú technológiu a pomáha čiastočne obnoviť chýbajúce funkcie otvárania svalov. Cieľom skupiny je, aby pacienti získali naspäť čo najskôr čo najvyššiu mieru kvality života pomocou nástroja, ktorý je možné naplno prispôsobiť potrebám jednotlivcov.

Do súťaže o získanie ceny InnoStars sa môžu prihlásiť už registrované mikropodniky a malé podniky, spinoffy a startupy, ktoré disponujú prototypom alebo MVP (minimum viable product) a chceli by využiť materiálnu a mentoringovú pomoc. Okrem toho je cieľom EIT Health InnoStars aj snaha pomôcť víťazným startupom nájsť investorov a pomôcť im skrátiť čas potrebný na uvedenie obchodných nápadov na trh.

FaceRehab začína pracovať na klinickej štúdii

FaceRehab, ktorý v súťaži získal 2. miesto, vyhral celoeurópske kolo Innovation Day 2019 po tom, čo oslovil porotu počas košického kola. Veronika Hudzíková nám priblížila aj to, v akom štádiu sa FaceRehab nachádza:

Vyvíjame digitálneho rehabilitačného terapeuta pre ľudí s obrnou lícneho nervu. Najprv algoritmom diagnostikujeme pacienta a na základe toho aplikácia zostaví interaktívny cvičebný plán. Súčasťou FaceRehab je rozšírenie softvéru pre zdravotnícky personál, progres svalovej aktivity, liečby a zdravotného stavu pacienta. Aj vďaka európskemu inštitútu zdravia aktuálne začíname pracovať na klinickej štúdii.

Už 19. novembra 2020 je naplánovaný Innovation Day 2020.

komentár: 1