EAST MAG
kasel

Umelá inteligencia vie rozoznať koronavírus z kašľa

Na americkej univerzite Massachusetts Institute of Technology (MIT) začali využívať pri diagnostikovaní koronavírusu u asymptomatických pacientov umelú inteligenciu.

Jedným z problémov, ktoré napomáhajú šíreniu Covid-19, je, že u nietorých ľudí môže prebiehať bezpríznakovo. Asymptomatickí ľudia tak šíria vírus ďalej bez toho, aby o tom vedeli, keďže oni sami sa cítia normálne.

REKLAMA

Najnovšie štúdie výskumu MIT prichádzajú s riešením, ktoré využíva moderné technológie.

Všetko je v kašli

Podľa výskumu sa aj symptomatickí ľudia vedia prejaviť ako pozitívni, je to však pre ľudský sluch nedešifrovatešné. Vie to však zachytiť a vyhodnotiť umelá inteligencia. Vedci využili model AI, ktorý vyškolili na desaťtisícoch vzoriek kašľa a hovorených slov.

Po vyškolení vedel model AI identifikovať s presnosťou 98,5 % vrátane asymptomatických ľudí, ktorí uviedli, že nemali príznaky, ale mali pozitívny test na vírus.

Tím z MIT už pracuje na schvaľovacom procese v USA, aby sa AI stala bezplatným, pohodlným a neinvazívnym nástrojom na predbežnú kontrolu a identifikáciu ľudí, u ktorých je pravdepodobné, že budú pre Covid-19 asymptomatickí. Ak všetko pôjde ako má, čoskoro sa bude stačiť na telefón vykašľať a okamžite vedieť, či by nemohol byť infikovaný a následne pristúpiť k testom.

Aj to je príklad, ako vedia inovatívne riešenia pomáhať. Umelá inteligencia vie byť nástrojom v rôznych oblastiach života.

Autormi modelu Ai sú Brian Subirana, Jordi Laguarta a Ferran Hueto.

komentár: 1