EAST MAG
presov

Mesto Prešov bojuje o titul Európske hlavné mesto kultúry 2026

Prešov kandidoval o titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) už v minulosti, v súboji s Košicami však prehral na druhom mieste. Svoj zámer kandidovať o titul EHMK 2026 predstavilo mesto ešte v lete 2020.

Titul EHMK bude v roku 2026 hostiť okrem Slovenska aj Fínsko. Okrem Prešova sa o titul EHMK 2026 uchádzajú aj ďalšie mestá, napríklad Trenčín, Trnava, Hlohovec či Žilina.

REKLAMA

Investície pre Prešov

Zapojenie sa do projektu EHMK môže priniesť Prešovu a regiónu niekoľko významných benefitov vo všetkých oblastiach. Pre víťazné mesto sú pripravené investície v desiatkach miliónov eur, vrátane investícií v oblasti infraštruktúry a finančná cena vo výške 1,5 milióna eur. Vďaka tomuto projektu taktiež môžu vzniknúť stovky nových a udržateľných pracovných miest v oblasti kultúry. 

Kandidatúru Prešova odklepla mestská radnica, pretože titul EHMK už pomohol viacerým európskym mestám, príkladom sú Košice. EHMK môže byť mimoriadnou príležitosťou na kultúrny reštart celého mesta a regeneráciu mestských kultúrnych centier. S kandidatúrou Prešovu pomáhajú aj členovia tímu, ktorý stál za košickým titulom. Jedným z nich je aj Michal Hudák z OZ Východné pobrežie.

Príprava projektu

Cieľom realizačného tímu je pripraviť projekty s európskym rozmerom, ktoré budú aplikovateľné v ďalších veľkých mestách. „Je najvyšší čas spojiť sily mesta a súkromného kultúrneho sektora. Teraz máme šancu ukázať celému Slovensku, že môžeme byť lídrom v oblasti kultúry,“ uviedol hudobník Miro Tásler.

Na projektovej príprave sa podieľa užší realizačný tím v zložení Matúš Binc, Peter Migaš, Lukáš Garbera a Erik Muľ. „Momentálne pracujeme na nosných projektoch, ktoré budú tvoriť kostru kandidatúry mesta Prešov. Všetky projekty predstavíme v bid booku, ktorý odovzdáme do konca roka 2020,“ uviedol konzultant projektu EHMK 2026 Peter Migaš.

V rámci kandidatúry EHMK 2026 vznikla webová stránka, ktorá slúži ako oficiálna stránka pre prihlasovanie projektov a podujatí, ktoré by sa mali realizovať počas nasledujúcich piatich rokov, a taktiež počas samotného roka 2026.

Otvorená výzva pre všetkých

Našou ambíciou je spracovať kvalitný projekt, ktorý nadviaže na kultúrne tradície našich predkov a tvorbu súčasných umelcov. Zároveň chceme zapojiť do prípravy čo najširšiu verejnosť, ktorá sa bude môcť vyjadriť k otázke kam by mala smerovať kultúra v našom meste,“ uviedol viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba, poverený zástupca mesta pre projekt Prešov Európske hlavné mesto kultúry 2026.

Zámer a víziu EHMK 2026 v Prešove prezentoval člen realizačného tímu Matúš Binc aj na Townhallmeetingu 8. 10. 2020, na ktorom sa hľadali nové impulzy pre región. Meeting iniciovala Americkáobchodná komora (AmCham), zúčastnili sa ho aj zástupcovia najväčšej IT firmy na východe Slovenska Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia. Cieľom bolo identifikovať aktuálne úskalia a problémy kľúčových firiem pôsobiacich v regióne Prešova v kontexte ekonomickej krízy.

Mesto Prešov sa uchádza o prestížny titul EHMK 2026, ktorý môže priniesť do mesta miliónové investície a v neposlednom rade vytvoriť stovky nových pracovných miest v oblasti kultúry, na ktoré sú naviazané ďalšie odvetvia a pracovné miesta aj v rámci súkromného sektora,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

MHD v duchu EHMK

Od 23. októbra 2020 po Prešove premávajú 2 autobusy, ktoré už na prvý pohľad upriamia pozornosť cestujúcich na kandidatúru mesta Prešov na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026.

O EHMK

EHMK je jedným z najambicióznejších a najznámejších európskych kultúrnych projektov. Napĺňajú sa ním viaceré ciele – chrániť a podporovať bohatstvo a rozmanitosť kultúr v Európe, zvyšovať medzi občanmi pocit príslušnosti k spoločnému kultúrnemu priestoru, nabádať ich na medzikultúrny dialóg a poukázať na spoločné kultúrne dedičstvo. Pomáha tiež zvyšovať medzinárodnú popularitu miest a posilňuje kapacitu kultúrneho sektora. Európske hlavné mestá kultúry predstavujú kultúrnu iniciatívu Európskej únie, ktorú jej obyvatelia poznajú a aj najviac oceňujú. Zároveň ide o jednu z najdlhšie prebiehajúcich aktivít EÚ.

komentáre 3