EAST MAG
ako si chranit zrak

Ako si chrániť zrak pri práci na počítači?

Zrak je jedným z najdôležitejších zmyslov, aké máme. Zároveň sú oči takmer nonstop používané a namáhané – oddýchnu si len počas spánku. Čoraz viac ľudí pracuje na počítačoch a iných digitálnych zariadeniach. To, samozrejme, nie je zlé. Tieto zariadenia však vyžarujú špeciálny typ modrého svetla, ktoré pri dlhodobom žiarení negatívne ovplyvňuje naše oči. Otázku Ako si chrániť zrak? sme položili Eve Kaščák z Očnej optiky PESO v Košiciach.

Ako vplýva na oči každodenná práca za PC?

Zrak sa vplyvom modrého žiarenia z obrazoviek monitorov rýchlejšie zhoršuje, ako keby sa zhoršoval vekom. Už po jednej hodine práce na počítači človek začne pociťovať únavu a sucho v očiach. Z dlhodobého hľadiska si človek nemusí všimnúť zhoršovanie zraku hneď, mal by si však všímať indikátory – migrény a suché oči. Syndróm suchého oka sa prejavuje pálením či rezaním očí, zhoršeným videním, nadmerným slzením či poblémami pri žmurkaní.

REKLAMA
ako si chranit zrak

Čo odporúčate na ochranu zraku?

Pred modrým žiarením z monitorov a displejov je dobré sa chrániť aj v prípade, ak konkrétny človek nenosí okuliare. Pre ľudí, ktorí nosia okuliare, potrebujú dioptrie, je vhodné siahnuť po sklíčkach, ktoré sú špeciálne upravené na filtráciu modrého svetla. Tieto sklíčka – ale bez dioptrií, odporúčam zvážiť aj pre tých ľudí, ktorí nepotrebujú nosiť okuliare, aby si chránili svoj zrak.

V akých cenových reláciách sa pohybujú tieto sklíčka?

Od 40 eur, cena sa mení aj v závislosti od špecifík, ktoré osoba potrebuje – či sú jednoohniskové šošovky, multifokálne a podobne.

sosovky

Majú tieto špeciálne upravené sklíčka želaný efekt – ochranu zraku?

Na základe referencií od našich zákazníkov môžeme povedať, že áno. Ľudia, ktorí využívajú sklíčka so špeciálnou filtráciou si nemusia dávať časté prestávky od práce, neštípu ich oči, dokážu sa dlhšie sústrediť na svoju prácu. Rovnako nemávajú časté bolesti hlavy a nie sú takí unavení z práce, ako boli predtým.

Musí človek, ak chce túto ochranu zraku, najprv navštíviť očného lekára?

Nie, nemusí, ide len o špeciálnu úpravu šošovky, ktorá chráni zrak a je dobrovoľná a iba odporúčaná. Nie sú pre ňu potrebné žiadne špeciálne vyšetrenia. Ak človek nosí dioptrie pravidelne, môže si zakúpiť nové šošovky so špeciálnou úpravou. Ak zas nenosí žiadne dioptrie a chce si chrániť zrak, môže mať okuliare bez dioptrií, ale napríklad my našim zákazníkom odporúčame meranie zraku, ktoré robíme bezplatne priamo v optike.

Dajú sa takto upraviť už existujúce sklá?

Žiaľ, nie. Je potrené si zakúpiť nové sklíčka s toutu špeciálnou úpravou, samozrejme, s tým, že ich vieme nasadiť do rámu, aký zákazník má.

Aký je záujem Košičanov o špeciálne sklíčka na ochranu zraku?

Záujem o tieto sklíčka každým dňom vzrastá. Veľa ľudí ani nevie o takejto možnosti, ako si chrániť zrak, no keď to vyskúšajú na našej predajni, sú milo prekvapení. Žiaľ, veľa ľudí je aj oklamaných, že klasický antireflex (odlesk dozelena) je tá špeciálna úprava na počítač.

Máte nejaký tip, ako predchádzať preventívne vplyvu modrého žiarenia?

Okrem špeciálnych šošoviek sa odporúča pri práci na počítači v pravidených intervaloch zdvinúť zrak od obrzovky a zapozerať sa na nejaký objekt v miestnosti, precvičiť si zrak a nachvíľu vypnúť mozog.

ako si chranit zrak

Aplikácie pre ochranu zraku

Ďalším spôsobom, ako si môžete zrak chrániť pred modrým žiarením, je aj množstvo aplikácií priamo v počítači či mobile. Vyskúšať môžete f.lux, Blue Light Screen Filter či Twilight. Máte skúsenosť s inou aplikáciou? Dajte nám o nej vedieť 🙂

Ak sa chcete inšpirovať aplikáciami pre každodenné využívanie, navštívte našu rubriku Moje TOP aplikácie, kde vám tipy na využívané apky dajú osobnosti z rôznych oblastí.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár