EAST MAG
precious plastic slovakia

V harichovskej garáži menia plasty na využiteľné veci

Problém s plastom, ktorý znečisťuje našu planétu, je potrebné dlhodobo riešiť a predchádzať mu. Snaží sa o to celosvetová komunita Precious Plastic. Založil ju Dave Hakkens z Holandska a na mapu sveta sa do tejto komunity môže pridať každý, koho téma plastov a ich recyklácie zaujíma. Tak sa ku komunite v roku 2017 dostal aj východniar Martin Brenvasser, ktorý spoločne s Martinom Vaskom a Samuelom Ruščákom založil Precious Plastic Slovakia.

V tom čase žil Martin Brenvasser na ostrove Jersey. Pridal sa na mapu Precious Plastic, kde našiel ďalšieho nadšenca Martina Vaska, ktorý v tom čase študoval aj so Samuelom Ruščákom na Technickej univerzite v Košiciach. Spojili sa a tak sa začal príbeh Precious Plastic Slovakia.

REKLAMA

Cieľom Precious Plastic je zníženie plastového odpadu prostredníctvom podpory recyklácie, nových biologicky odbúrateľných materiálov či prijatím životného štýlu s nulovým odpadom. Precious Plastic spája ľudí, stroje, platformy a znalosti a vytvára alternatívny globálny systém recyklácie.


Martin, ako si sa dostal k Precious Plastic? 

Na internete som sa dostal k videu Davea, kde popisoval Precious Plastic, čo ako robí a čo všetko sa dá s plastom robiť. Išiel som sa pozrieť do Eindhovenu na Dutch Design Week 2017, kde sa v tom čase predstavovala už tretia verzia tohto projektu. Videl som naživo stroje, stretol som skvelú komunitu ľudí a práve vtedy som si povedal, že by bolo skvelé spraviť podobnú vec doma na Slovensku.

Kto tvorí Precious Plastic Slovakia? 

Sme tím mladých ľudí, ktorých trápi plastový problém a chcú ho aj reálne riešiť. Na začiatku sme boli traja – Martin Vasko, Samuel Ruščák a ja. Po pár mesiacoch sme uverejnili výzvu na Facebook, že potrebujeme pomoc s marketingom a dizajnovou stránkou sociálnych sietí projektu. Tak sa náš tím rozrástol a pripojila sa k nám Miška Hricková, Joži Košár a naposledy čerstvo aj Mirka Mariňaková, začo sme im veľmi vďační, keďže momentálne nám pomáhajú na dobrovoľnej báze. Vlastne, všetci sme momentálne zamestnaní a robíme celý projekt len popri práci vo voľnom čase. Aj keď, samozrejme, plánujeme, aby bol projekt aj našou skutočnou prácou.

Vráťme sa k vašim začiatkom. Ako to vyzeralo? 

Všelijako, vtipne a chvíľami aj ťažko. Koľkokrát sa niečo pokazilo, ale nikdy nas to neodradilo a stále sme pokračovali ďaľej. Skvelé je, že zakladateľ Dave Hakkens zdieľa voľne prístupné všetky materiály a podklady. My sme stroje začali skladať v garáži v Harichovciach, kde sídlime zatiaľ doteraz. Na prvotný rozbeh 2 až 3 strojov sme kupovali súčiastky a minuli sme od 1 500 – 2 000 eur. 

Ako sa plasty riešia v súčasnosti? 

Keďže žijem vo Švajčiarsku, vidím, ako to funguje tam. Zbierajú všetky plastové fľaše, čiže sa recykluje vyše 80 % PET fliaš, ale iný plast vyhadzujú do košov a každé väčšie mesto má pri sebe spaľovňu, kde ho potom pália. Plastový problém na Slovensku je všade mimo Košíc a Bratislavy, pretože iné mestá nemajú spaľovne a tento problém sa rieši iba formou skládok, ktoré ale nemôžu svoju kapacitu navyšovať do nekonečna. A aj práve preto sme zakladali tento projekt. Prečo plast vyhadzovať, ak ho môžeme opätovne využiť? Ak by sme to mohli robiť vo väčšom, z plastu sa dajú vyrábať obrovské veci, ako napríklad mosty či cesty. 

A ako vyzerá proces, ktorý s plastom robíte vy?  

Do drviču ide plast, ktorý ho rozdrví na granulát. Potom ho strekolis pri 220 stupňoch rozhreje a vznikne niečo ako plastelína. Následne ju vstrekujeme do formy, ktorú sami navrhneme v 3D programe a vyrobia nám ju v Spišskej Novej Vsi. Takto sa vytvorí výsledný produkt.

precious plastic slovakia recyklacia

Čo všetko viete vyrobiť? 

Pomerne pestrú škálu produktov. Kľúčenky, kvetináče, motýliky, náušnice, brošne, stojany na mobily, karabiny, obklad na stenu, podpivníky a chceli by sme začať vyrábať aj kvetináče. Zapojili sme sa už napríklad do súťaže o výrobu suvenírov pre Košice, chceli sme vyrábať aj medaily z recyklovaného plastu pre rôzne bežecké súťaže, ale to sme zatiaľ nedotiahli do konca.

Koľko materiálu potrebujete na svoje výrobky? 

Na kľúčenku 4 až 5 vrchnákov, ktoré vážia len 8 gramov. Na kvetináč potrebujeme cca 150 vrchnáčikov a on potom váži približne 300 gramov. 

Pri výrobe využívate plasty, ktoré nevyužijete doma? 

Nielen. Treba najprv povedať, že nie každý plast sa hodí na recykláciu pomocou Precius Plastic strojov a na ďalšiu výrobu. My využívame plasty HDP2, to sú rôzne vrchnáky, a PP polypropylen číslo 5 – obaly od šampónov, jogurtové tégliky. Na tvorbu využívame aj plast z plastovej banky, je to náš nápad a spočíva v tom, že dobrovoľník, ktorému nie je budúcnosť plastu, ktorý vyhadzuje, ľahostajná, nám ho môže doniesť – plast typu HDPE2, PP5 – a my ho za to odmeníme naším produktom. Najlepšie je odovzdávať umytý plast bez nálepiek a polepov.

precious plastic slovakia

Ako sa môže človek zapojiť do komunity a pomôcť vám?

Precious Plastic má model, ako sa zapojiť a ponúka viac možností. Každý sa môže angažovať v rámci svojich možností:

  • collection point (zberné miesto plastu) – oficiálna plastová banka, kde by dochádzalo aj k jeho triedeniu, ktoré je veľmi dôležité
  • ponúknutie miesta na recykláciu
  • community point – komunitné miesto, kde sa stretávajú ľudia, ktorých zaujíma téma,  vedia plast využiť, poznajú miesto, kde sa ho nachádza veľa
  • výroba strojov a ich následný predaj
  • zber plastu a jeho následné triedenie
  • predajné pointy – malé predajne, kde by sa ponúkali výrobky, prospekty, vymieňajú sa vrchnáky za produky, zapojiť sa môže akákoľvek prevádzka, v každej sa používa plast… My máme prospekty v Biotrende v Košiciach, kde pre nás zbierajú aj vrchnáčiky.  
Biotrend Košice a precious plastic slovakia Martin Brenvasser

Máme aj účet na patreon.com ,kde nás môže človek podporiť každý mesiac a neodísť pritom z domu. Ako vďaku mu zašleme aj produkty.

Dostatok plastu asi nebude problém, zápasite však s niečím iným? 

Áno, plastu máme dostatok. Problémy máme momentálne s priestorom a plastu začina pribúdať v pivnici z každého z nás 🙂 . Priestor sa však rieši a aj keď sme veľmi vďační za množstvo prineseného materiálu, tak ho máme tak akurát.

Hľadáš priestory na spoluprácu aj pri reklamných predmetoch?

Tešili by sme sa aj z väčších zákaziek. Na predmety vieme gravírovať aj názvy firiem a taká spolupráca by pre firmu znamenala preukázanie podpory recyklácie.

Pomohla by dotácia štátom?

Určite by pomoc štátom pomohla, ale myslím si, že sila je práve v jednotlivcoch. Štát by mal viac dbať na poukázaní plastového problému a zaradiť viac učiva práve do škôl.

Venujete sa plastovému problému aj mimo recyklácie? 

Áno, venujeme sa edukatívnej činnosti na školách či konferenciách, kde sa snažíme ľuďom ukázať, aké stroje používame na recykláciu plastov a čo z toho vytvoríme. Tomu sa chceme určite venovať aj do budúcna. Okrem toho sa venujeme aj upratovacím akciám. V Levoči sme sa minulý rok zapojili do iniciatívy Upracme Slovensko, kde sme upratali nelegálnu skládky so žiakmi základnej školy a dobrovoľníkmi. 50 ľudí vyzbieralo vyše tonu odpadu… Aj v tom chceme pokračovať.

Akú máte víziu do budúcna?

Tak okrem toho, aby sme vedeli z Precious Plastic urobiť naše zamestnanie a nielen hobby, by sme chceli odoberať väčšie množstvo plastu a posielať ho v novej forme ďalej. Na to potrebujeme aj väčšie stroje – prácu by nám uľahčila hydraulická pec aj 3D stroj. 


Ak vás zaujal rozhovor o Precious Plastic Slovakia, pozrite si našu rubriku Rozhovory a pustite sa do ďalšieho čítania 🙂

komentáre 2