EAST MAG
lebo madved

Traja Slováci začali lokálne vyrábať drevené Mapucle

Hrať sa je prirodzená túžba každého dieťaťa. Najlepšia možnosť je, ak sa zábava dá spojiť aj so vzdelávaním a rozširovaním vedomostí. Prečo? Lebo Mädveď 🙂 Slovenská značka vyrába lokálne puzzle – Mapucle, ktoré si vás získajú svojou jedinečnosťou, láskavosťou a kreatívou.

Lebo Mädveď tvorí trojica nadšencov zo Slovenska. Ich Mapucle, teda spojenie slov mapy a pucle, vznikli podľa Juraja Horňáka, zakladateľa značky, v minulosti veľmi spontánne. „Bol to môj darček pre brata Tomáša, ktorý strávil veľa rokov v Ázii a už precestoval polku sveta. Preto som mu chcel vyrobiť niečo, z čoho sa naučí niečo o Slovensku, lebo to až tak precestované nemal,” spomína Juraj. V tom čase bol študentom architektúry a pri výrobe darčeka využil svoje skúsenosti s prácou s laserom. 

REKLAMA

Rozrezanie mapy laserom

„Využívali sme ho na výrobu modelov budov. Napadlo mi, že keď rozrežem mapu Slovenska na jednotlivé okresy, vznikne z toho hravý náučný predmet. Prvý prototyp mal na sebe napísané iba Fest dobrá hra,” dopĺňa Juraj. Podľa jeho slov nemal v pláne žiaden väčší projekt z darčeka pre brata, rozhodol až úspech a záujem blízkych a okolia. 

Vtedy sa začala kreovať značka Lebo Mädveď s prvým produktom Mapucle Slovensko okresy. Potom nasledovali Mapucle regiónov, Vysokých Tatier, prvé pexeso – dokopy dnes má táto slovenská značka 15 rôznych produktov. 

Bez pozitívnych ohlasov by nebolo nič

„Keby nebolo pozitívnych ohlasov od blízkeho okolia a neskôr aj od širšieho publika na trhoch asi ťažko by som venoval svoj voľný čas popri škole tomuto projektu. Na začiatku je veľmi dôležité dostávať spätnú väzbu a cítiť, že projekt je zmysluplný. Tak napríklad si už dlhšie ľudia pýtali Mapucle celého sveta. Keď sa celý svet počas korony zastavil, rozhodli sme sa konečne pustiť práve do tohto produktu. Momentálne sú Mapucle Svet už von a beží na ne crowdfundingová kampaň, kde si ich ľudia môže predobjednať.

Mapucle sa hodia ako darček pre zanieteného cestovateľa, ale aj pre deti, ktoré sa učia geografiu či precvičujú jemnú motoriku. 

Mapucle sú výnimočné v tom nenútenom spojení hry a vzdelávania. Sú presne to, čo mali byť pri vzniku – náučná hra. Človek sa pri hraní prirodzeným spôsobom učí geografické súvislosti a ani si to úplne neuvedomuje. Celkovo verím v zmysel hravého učenia a v Lebo Mädveď sa tomu chceme venovať a rozvíjať jeho potenciál,” vysvetľuje Juraj.

Lokálna výroba

Pri výrobe hier si pritom tím dáva záležať na lokálnosti aj ekológii. Naše výrobky sú z drevovláknitého materiálu, s ním sa dobre pracuje pri vyrezávaním laserom, je cenovo dostupný a zároveň relatívne odolný prírodný materiál. Pri výrobe laserom vzniká minimálne množstvo odpadu, ale aj to, čo vzniká, nie je škodlivé. Hry momentálne vyrábame vo firme 4frommedia v Prievidzi.” 

Lebo Mädveď má do budúcna veľké plány – výrobu nových produktov aj na základe dopytu.  „Najbližší plán je do Vianoc vyrobiť skladacie rámy pre jednotlivé Mapucle, ktoré si ludia môže zavesiť na stenu. Je to jedna z vecí, ktoré si od nás ľudia pýtajú, lebo sa im Mapucle páčia vizuálne a chcú ich mať ako doplnok do interiéru.”

Ak chcete slovenskú značku Lebo Mädveď a ich dizajnové Mapucle podporiť, môžete tak urobiť v crowdfungovej kampani.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár