EAST MAG
european women tech awards

Na European Tech Women Awards boli ocenené dve Slovenky

V stredu 2. septembra 2020 prebehol v Londýne prvý ročník European Tech Women Awards.  Za úspechy v technologickom sektore bolo ocenených 24 žien. Medzi víťazkami boli aj 2 Slovenky – Mária Virčíková zo spoločnosti Matsuko a Petra Kotuliaková z organizácie Aj Ty v IT. 

24 žien z 12 krajín

Cieľom European Tech Women Awards je podporiť rozmanitosť, otvorenosť a ochotu žien byť súčasťou revolučných projektov vo Veľkej Británii a Európe. Rovnako je aj formou podpory mladých talentov pre budúce generácie úspešných žien v technologickej oblasti.

REKLAMA

Britské ministerstvo medzinárodného obchodu (DIT) uskutočniloEuropean Tech Women Awards po prvýkrát, bolo online a prebiehalo v rámci eventu London Tech Week. Ocenenie získalo 24 žien z 12 krajín: z Veľkej Británie, Nemecka, Slovenska, Švajčiarska, Španielska, Maďarska, Dánska, Talianska, Rakúska, Českej republiky, Írska a Izraela. Čo sa týka odborných oblastí, záber bol široký – od matematiky a informatiky, IT, umelej inteligencie, technologických aplikácií, IoT, strojárstva, udržateľnosti až po energetiku, telekomunikácie, vedu a výskum, mobilitu, 3D technológie a umiestňovanie špecializovaných talentov.

Ceny European Tech Women Awards sú pre DIT nesmierne dôležité ako ukážka našej podpory pre líderky ženského biznisu, ako aj technológie ako kľúčový motor rastu hospodárstva pre Veľkú Britániu. Tieto ceny prezentujú 24 pozoruhodných príbehov úspešných žien podnikateliek v 12 európskych krajinách vrátane Veľkej Británie. Pripojte sa k nám a počúvajte inšpiratívne príbehy ich úspechov,“ vyjadril sa komisár pre obchod Richard Burn. 

Úspech pre Slovensko

Slovenskú republiku prezentovali na oceňovaní žien zo sveta technológií hneď dve dámy z dvoch najväčších miest. Petra Kotuliaková, ktorá je riaditeľkou neziskovej organizácie Aj Ty v IT, získala ocenenie Tech Inclusion Award.

Petra Kotuliaková

Toto ocenenie vnímam tak, že sme s Aj Ty v IT prekročili hranice Slovenska a naše výsledky vidia a hodnotia aj v zahraničí. To je veľká radosť. Zároveň to svedčí o práci a 100%-nom nasadení celého tímu. A radosť je dvojnásobná, keďže za Slovensko získala cenu aj Mária Virčíková, s ktorou dlhodobo spolupracujeme. Veľká gratulácia ide teda smerom aj k nej,” zhodnotila Petra Kotuliaková.

Ocenenie One to Watch Award smerovalo do Košíc spoluzakladateľke spoločnosti Matsuko Márii Virčíkovej

View this post on Instagram

European Tech Women Awards 2020 ?‍? I have just received the ‘One to Watch Award’ as a part of the ‘European Tech Women Awards 2020’. I am very happy and proud to be part of this campaign, celebrating women in tech. We should meet during the Milano Digital Week and I imagined the big ceremony, meeting other inspirational leaders from all Europe … but the Covid-19 closed the borders. However, we will meet virtually during the London Tech Week 2020 and I welcome the opportunity to increase collaboration with new partners all around Europe. Thank you to the Department for International Trade for this Award. #DIT #DepartmentforInternationalTrade #EuropeanTechWomen #WomenInTech #LondonTechWeek2020 #mariavircikova #marivircik #matsuko #matsukocompany #holographiccommunication #experiencerealpresence #broadenyourperception #techmeetshuman #beyondcommunication

A post shared by Maria Vircikova (@girlandtherobot) on

Pre Slovensko je to pekný úspech, že sme v silnej konkurencii žien zaoberajúcich sa technológiami z celej Európy, uspeli až dve Slovenky. Veľmi sa teším, že ocenená so mnou je práve Petra, pretože ako líderka organizácie Aj Ty v IT už dosiahla výnimočné výsledky, veľmi ju obdivujem, dlhodobo spolupracujeme a vidím aspoň sčasti, ako tvrdo pracuje na tom, aby rozvíjala záujem dievčat o IT a podporovala ženy v kariére. Mne ocenenie pomôže v medzinárodných kontaktoch a teším sa najmä preto, že ide o ocenenie európskeho formátu. Slovensko sme reprezentovali na London Tech Week ako inovatívnu a modernú krajinu.”

Veľmi sa teším, že boli ocenené tieto dve výnimočné Slovenky, ktoré som nominovala ako riaditeľka Department for International Trade na Slovensku. Máriu Virčíkovú som nominovala, pretože je to inovátorka, ktorá vytvára niečo jedinečné a prelomové v oblasti technológií a umelej inteligencie. Je vzorom pre mladé dievčatá študujúce IT. Petru Kotuliakovú som nominovala za jej angažovanosť a podporu dievčat aj žien v IT. Založila Aj Ty v IT, odstraňuje rodové stereotypy v IT sektore a pomáha ženám uplatniť sa na technických pozíciách,” vysvetlila nominácie Ivana Winbladh z Britského veľvyslanectva na Slovensku.

  Víťazky European Tech Women Awards ocenenie krajina
1 Anne-Marie Imafidon, STEMettes Career Recognition Award  UK 
2 Sheila Flavell, FDM Group Career Recognition Award  UK 
3 Sara Boutall, Innovation Disrupt House Business Revolution Award  Czech Rep 
4 Maya Gura, Missbeez Visionary Tech Leader Award  Israel 
5 Camilla Ley Valentin, Queue-it Data Innovator Award  Denmark 
6 Petra Kotuliakova, Aj ty v IT  Tech Inclusion Award  Slovakia 
7 Laura LozanoLominchar, Chargy Technology Leadership Award   Spain  
8 Lisa-Marie Fassl, Female Founders  Start Up Founder Award  Austria 
9 Amanda Heslop, Rolls Royce STEM Pathway Award  UK 
10 Hillary Harel, Serenus.AI   Leadership for Change Award  Israel 
11 Sabrina Malpede, ACT Blade International Clean Energy Award  Italy 
12 Natasha Friis Saxberg, IT-Branchen The Danish ICT Industry Association Innovation for Change Award    Denmark   
13 Elisabetta Romano, Telecom Italia Sparkle Corporate Innovation Award  Italy 
14 Sophie Martinetz, Northcote.Recht/Future-Law  Professional Tech Services Award   Austria  
15 Iseult Ward, Foodcloud Social Responsibility Award  Ireland 
16 Orit Hashay, Brayola  Disruptive Digital Entrepreneur Award Israel 
17 Graziella Pellegrini, Holostem Terapie Avanzate  Academic and Research Award   Italy  
18 Tamy Ribeiro, Wunder Mobility  Future Mobility Award  Germany 
19 Maria Vircikova, Matsuko  One to Watch Award  Slovakia 
20 Eva Ratti, Find your Doctor Talent Booster Award  Italy 
21 Inna Braverman, Eco Wave Power  Green Innovation Award  Israel 
22 Laura Fauqueur, CEU IAM Business School   Legal Tech Award   Spain  
23 Andrea Pánczél, Women in Energy inHungary Association (WONY) and White Paper Consulting   Tech Good Award     Hungary    
24 Anne Mellano, Bestmile Smart Solution Innovator Award  Switzerland 

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1