EAST MAG
elektrokolobezky

Ako si vybrať elektrokolobežku?

Premýšľate nad tým, ako sa rýchlo a efektívne prepravovať v meste bez toho, aby ste strácali čas v zápchach? Nielen v Košiciach citeľne vidieť trend elektokolobežiek ako obľúbenej formy prepravy. Pomáhajú k tomu aj zdieľané kolobežky, no na pravidelnú prepravu sa určite zíde vlastný dopravný prostriedok. Pozrime sa teda spolu na to, ako si vybrať elektrokolobežku.

Ako dopravný prostriedok je ideálna predovšetkým v meste – na kratšie aj dlhšie vzdialenosti so spevneným povrchom. Je šikovná a skladná, preto sa ňou dostanete rýchlo kdekoľvek potrebujete.

REKLAMA

Elektrokolobežka je vhodná pre všetky vekové kategórie. Jej ovládanie nie je náročné, k dispozícii sú modely pre deti, dospelých aj seniorov. Vďaka jednoduchej manipulácii je ideálnou zábavou aj pre rodiny, aj pre mladých ľudí. Elektrokolobežky jednoducho spomaľujete aj zrýchľujete s páčkami na riadidlách. Čo sa týka brzdenia, často sa využíva nášľapná brzda na zadnom blatníku, elektrická brzda či klasická kotúčová brzda na riadidlách ako na bicykli.

Parametre, ktoré zavážia

1. Ako plánujete elektrokolobežku využívať? Ak na dennej báze, zvoľte si kvalitnejší model, ktorý ma vyššiu kapacitu batérie. Ak chcete tento spôsob dopravy vyskúšať a využívať obasne, napríklad cestou z pivka (ale pozor na promile), tak nepotrebujete najnovší najvýkonnejší model.

2. Väčšina elektrokolobežiek má nosnosť hmotnosť dospelého človeka, nezabudnite si však skontrolovať tento parameter.

3. Pri elektrických dopravných prostredkoch je dojazd často riešeným parametrom, ktorý vie aj odhovoriť. Ako inak, najväčší dojazd nájdete pri najdrahších modeloch. Všeobecne sa pohybuje od 10 do 40 kilometrov. Pri výbere si preto zvážte vaše možnosti, plánované využívanie, diaľku a nezabudnite na to, že elektrokolobežku môžete večer po príchode domov dobíjať. Batéria sa však môže viac vybíjať – závisí to od terénu, hmotnosti aj spôsobu jazdy.

Malý tip: Čím väčšiu má batéria kapacitu, tým dlhší dojazd má elektrokolobežka.

4. Poskladať môžete skoro každý model tohto dopravného prostriedku, niektoré sú jednoduchšie na manipuláciu, iné si zas vyžadujú viac času. Ak chcete elektrokolobežku využívať na dennej báze a mať ju šikovne stále po ruke, siahnite po ľahko skladnom type.

5. Kolesá sú najčastejšie nafukovacie, na ktorých hrozí defekt ako na bicykli, ale ktoré sa lepšie prispôsobujú nerovným povrchom, a bezdušové z pevného materiálu, napríklad ako na korčuliach, ktoré po opotrebovaní potrebujú vymeniť. Pokojne môžete nájsť aj kolobežku s kombináciou kolies.

Malý tip: Pre väčšiu stabilitu a pokiaľ viete, že máte po ceste do práce zlý povrch, si vyberajte typovo väčšie kolesá. Nesiahajte však po najväčších kolesách, tie sú zas náročnejšie na ovládanie.

6. Výkon motora súvisí s kapacitou batérie. Obvykle sa odporúčaju elektrokolobežky s výkonom do 100 W pre menšie deti, pre využívanie po meste pre klasických jazdcov sa hodia elektrické kolobežky s výkonom do 350 W a nad túto hodnotu by mali siahnuť jazdci, ktorí sú nároční a vyžadujú vysokú rýchlosť.

Kolobežka či bicykel?

Pri výbere musí rozhodovať to, čo pasuje vám. Ak z práce chodíte často na nákupy, cvičenie a máte so sebou viac vecí, praktickejší je bickel, na ktorý viete naložiť väčšiu záťaž. Na druhej strane sú kolobežky – a je jedno, čo elektro, či nie – spratnejšie a napríklad pri neočakávanom daždi ich jednoducho zložíte a vezmete do autobusu či auta, kým bicykel by ste niekde museli nechať alebo na ňom zmoknúť.

Malá výhoda elektrickej kolobežky: ženy ju môžu bez problémov využívať v akomkoľvek outfite, čo neplatí pri bicykloch.

Na záver…

Ak zvažujete kúpu elektrickej kolobežky, netreba zabúdať na jej ekologický rozmer. Vzhľadom na to, že využíva elektrickú energiu, je jednoznačne zelenším variantom než presun autom, čím prispievate k menšiemu znečisteniu ovzdušia. A navyše robíte čosi aj pre seba – aj keď na kolobežke poháňanej motorom nepodávate výnimočný športový výkon, minimálne ste na čerstvom vzdchu a prekysličujete si celý organizmus.

Pridajte komentár