EAST MAG
tatry

Vysoké Tatry pre každého – 4 túry pre rôznu úroveň turistiky

Naše veľhory sa toto leto stali vyhľadávanou destináciou nielen Slovákov, ale už aj tradične Čechov či Poliakov. Vytipovať si ideálny deň na počasie a predovšetkým na menší počet turistov môže byť náročné, no mnohých neodrádza ani to. Preto sme sa rozhodli pripraviť vám 4 tipy na túry vo Vysokých Tatrách.

Pri ich výbere sme vychádzali z našej osobnej skúsenosti – je teda ozaj možné, že to, čo sme označili ako stredne ťažké, môže byť pre niekoho ozaj náročná túra. Pri návšteve horských štítov majte preto na pamäti to, že cesta tam nie je konečná – musíte mať dosť síl aj na návrat dole 🙂

REKLAMA

Ľahká túra

Ak sa chcete najprv rozchodiť v Tatrách, ideálna je nenáročná túra, ktorá však ponúka krásne výhľady aj bez námahy. Vyberte sa zo Štrbského plesa na Popradské pleso a užite si necelé 4 hodinky túru v tieni aj po skalách.

Nenáročnosť tejto túry potvrdzuje aj to, že je prístupná aj počas zimných mesiacov.

Stredne ťažká

Za stredne ťažkú túru označíme celodennú túru, ktorá vám dá zabrať, no ponúka krásne výhľady. Konkrétne ide o túru k Zelenému plesu. Začína v Tatranskej Lomnici, po výstupe na Skalnaté pleso nasleduje cesta po Tatranskej magistrále až k Sedlu pod Svišťovkou, kde začnete pomaly klesať do doliny Zeleného plesa. K Zelenému plesu sa dá ísť aj z Tatranskej Kotliny cez Veľké biele pleso, táto túra je kratšia.

Náročný výstup

Keďže sme pri stredne náročnej túre zdvihli latku, tip na ozaj náročný výstup je na túru, ktorá vraj preverí odhodlanie každého turistu. Priečne sedlo vo výške 2 352 metrov nad morom je celodennou túrou, na ktorú sa oplatí vybrať už skoro ráno, keďže trvá približne 10 hodín. Už len samotný výstup na Téryho chatu vie potrápiť, nieto ešte z Téryho chaty pokračovať ďalej za Priečnym sedlom. Poriadne stúpanie do výšok otestuje váš strach z výšok – ak ho nemáte, možno ho získate.

View this post on Instagram

and we’re happy ?

A post shared by Magda Matejka (@magdamatejka) on

Pre deti

Pre malých turistov nemusíte vymýšľať túry a teperiť sa s nimi na najvyššie slovenské štíty. S tými najmenšími zvládnete ľavou-zadnou prechádzku okolo Štrbského plesa, ktorú môžete ukončiť člnkovaním sa.

Ako sme spomínali v úvode článku – Vysoké Tatry sú ozaj vyhľadávané, potvrdilo sa to najmä počas posledného júlového týždňa, keď sa internetom šírili fotografie aj videá z toho, ako preplnené sú nielen ľahko dostupné tatranské ciele, ale napríklad aj Rysy.

Preto si okrem kondície nezabudnite zbaliť so sebou na výlet aj dostatok trpezlivosť 🙂

Samozrejme, náš výber túr je len úplne malinká množina možností – Vysoké Tatry, ale aj ďalšie slovenské pohoria, ponúkajú široké možnosti na turistiku.

Ak preferujete skôr výlety v okolí, máme pre vás tipy na výlety v okolí Košíc aj Prešova.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár