EAST MAG
klávesové skratky

Klávesové skratky pre každodennú prácu

Čoraz viac ľudí v súčasnosti pre svoju prácu potrebuje počítač. Aj keď je pravda, že niektoré pracovné úkony už zvládneme vykonať aj na smartfóne či tablete, stále sa určite nájde množstvo ľudí, ktorým vyhovuje klasický počítač. Práve pre tých máme tipy na klávesové skratky.

Efektívna práca, ktorá ide od ruky a ktorú predovšetkým nespomaľujú zanedbateľné prekážky. Takými môže byť aj hľadanie skratiek, prípadne ich neznalosť a dlhšie vyhľadávanie príkazov v menu.

REKLAMA

Ctrl+C a Ctrl+V sú skratky, ktoré poznáme všetci, niektorí už od dávnych školských čias 🙂 … K tejto klasike sa pridávajú aj skratky ako CTRL + X na vystrihnutie a CTRL + A na označenie všetkých súborov v priečinku.

Poďme sa však spolu pozrieť na ďalšie klávesové skratky, ktoré nám môžu uľahčiť prácu.

SHIFT

Podržte tlačidlo Shift a označte hromadne všetky súbory v priečinku.

CTRL + ALT + šípky

Toto je skvelá klávesová skratka, ak chcete napríklad niekoho napáliť. Jednoducho mu pár tlačidlami prevrátite obraz a on nebude vedieť, čo s tým 🙂

F2

Najjednoduchší spôsob, ako premenovať súbory stlačte F2 pri označenej položke.

ALT + SHIFT + NUM LOCK

Ak potrebujete ovládať kurzor bez myši, pretože vám náhle prestala fungovať, dá sa to. Kurzorom budete pohybovať pomocou čísel na klávesnici, len je to obtiažnejšie a náročnejšie než klasická myš.

Ako si zamknúť obrazovku

Toto je asi klávesové skratka, ktorá sa zíde každému – v práci aj v domácnosti. Pre Windows platí na uzamknutie obrazovky tlačidlo Windows + L.

Pre notebooky a počítače značky Apple zas Option-Shift-Command-Q.

Skratky pre prehliadač

Čo sa týka prehliadačov, treba povedať, že vzhľadom na ich množstvo nemusia platiť všetky klávesové skratky rovnako. Isto sa ale nájde správny variant aj pre ten váš prehliadač 🙂

CTRL + 1, 2, 3…

Vedeli ste, že pomocou skratky Ctrl+ číslo sa viete jednoducho preklikávať pomedzi množstvo otvorených stránok?

CTRL + T

Ak potrebujete otvoriť novú kartu v prehliadači, môžete to urobiť jednoduchou kombináciou CTRL+T.

CTRL + O

Ak potrebujete otvoriť nové samostatné okno prehliadača, využite túto skratku.

CTRL + „+“ / „-“

Meniť veľkosť obrazovky si viete pomocou tlačidla CTRL a posúvaním kolieska myšky, prípadne to viete rovnako urobiť aj bez myšky len s využitím klávesových skratiek.

CTRL + F

Ak potrebujete vyhľadať hocičo na internetovej stránke, nemusíte si ju celú čítať. Klávesová skratka CTRL + F automaticky otvorí vyhľadávač, do ktorého zadáte hľadaný výraz a ochvíľu ho máte. Pomocou tejto kombinácie viete na stránke vyhľadávať slová.

CTRL + W

Ak potrebujete rýchlo zatvoriť otvorenú kartu, použite skratku CTRL + W. Ak však potrebujete zatvoriť celé okno prehliadača, pridajte do skratky tlačidlo shift – CTRL + SHIFT + W.

CTRL + SHIFT + T

Ak sa vám v Google Chrome stane, že si omylom v zhone a pri sprehľadnení kariet zavierete aj stránky, ktoré ste zavrieť nechcelo, nevadí. Jednoducho ich obnovíte touto skratkou, prípadne aj skratkou CRTL + H.

CTRL + P

Najrýchlejší spôsob, ako sa dostať k vytlačeniu stránky – ak teda máte pripojenú tlačiareň 🙂

F5

Klávesová skratka asi nebude pre nikoho novinkou – najmä pri spomalení internetu či očakávaní niečoho nového na webe zvykneme refreshovať stránku v jednom kole.

Textový editor

CTRL+B/I/U

Pre variovanie písma – kurzívu, tučný textu či podčiarknuté slová.

CTRL + šípky

Pre rýchlu kontrolu textu, slovo po slove, slúži skvele orientácia v texte pomocou klávesovej skratky CTRL + šípka doprava, ak chcete pokračovať v smere textu, a doľava, ak sa chcete vrátiť k niečomu, čo ste už čítali.

CTRL + Backspace

Skratka, pomocou ktorje viete vymazať celé predchádzajúce slovo a nie znak po znaku. To isté s mazaním slova, ktoré nasleduje po kurzore, zvládnete pomocou skratky CTRL + Delete.

Klávesové skratky pre špeciálne znaky

symbol © – ALT + CTRL + C

symbol € – pravý ALT + E

symbol @ – pravý ALT + V

symbol ° – pravý ALT + 5

symbol # – pravý ALT + X

symbol „ (úvodzovky dole) – ALT + 0132

Ktorú zo skratiek využívate najčastejšie?

Prečítajte si zaujímavosti zo sveta technológií v našej rubrike Technológie.

Pridajte komentár