EAST MAG
softvérový dom

Štátny softvérový dom má vyrásť v Košiciach

Vláda Slovenskej republiky má záujem založiť v Košiciach štátny softvérový dom. Štátna IT spoločnosť by mala pracovať pre potreby štátu a jej primárnym cieľom bude zásadné zlepšenie služieb občanom.

Základ štátneho IT podniku by mali tvoriť predovšetkým špecialisti z košickej pobočky spoločnosti Wirecard. Softvérový dom by bol prvým štátnym podnikom v klastri Košice IT Valley. Uviedol to premiér Igor Matovič spoločne s Veronikou Remišovou – ministerkou pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu SR, po stretnutí so zamestnancami spoločnosti v Košiciach.

REKLAMA

„Aj tým, že sme tu, priznávame úmysel založiť štátny softvérový dom s cieľom, aby pre štát robili tí najlepší programátori, akí na Slovensku k dispozícii sú. V tomto prípade sa nám ponúka možnosť, že by sme dokázali prebrať v podstate komplet všetkých zamestnancov jednej špičkovej softvérovej firmy a mohli by tvoriť základ, povedal by som, takej softvérovej obnovy štátu,“ uviedol premiér Igor Matovič.

matovič_štátny softvér

Premiér podotkol, že štát platí stovkám firiem ročne 700 miliónov eur za softvér. Tým, že by štát priamo zamestnal špecialistov a nemusel by si na digitalizáciu prenajímať externé firmy, by sa mohli ušetriť obrovské peniaze. Podľa premiéra by mal byť tento projekt financovaný zo zdrojov Európskej únie.

Štátne systémy a ich spravovanie

Veronika Remišová spomenula, že v minulosti štát zaplatil dodávateľom za naprogramovanie systému, ale nevlastnil k nemu duševné práva a ani samotný systém.

„Takáto prax musí skončiť, chceme, aby si to štát v konečnom dôsledku spravil, vlastnil a na konci aj spravoval. A to bude tá úspora, ktorú si myslíme, že dokážeme dosiahnuť internými kapacitami veľmi rýchlo,“ uviedla Veronika Remišová.

V IT štátnom podniku by mali pracovať predovšetkým tímy z dotknutej spoločnosti Wirecard, ktorá má pobočku aj v Košiciach. Tá sa dostala do neľahkých finančných problémov. Nemecká spoločnosť, ktorá poskytuje digitálne platobné služby, zamestnáva na východe okolo 300 ľudí, prevažne v IT a vývoji.

Výkonný riaditeľ združenia Košice IT Vallley Pavol Miroššay vyjadril spokojnosť s tým, že prvé kroky Igora Matoviča počas jeho prvej premiérskej návštevy v Košiciach viedli práve do združenia Košice IT Valley.

„To, že štát uvažuje nad takýmto softvérovým domov v Košiciach, je veľmi jasný signál, že Košice sú IT centrom Slovenska. Vďaka vzájomnej spolupráci tu vyrástlo mnoho skvelých IT odborníkov, ktorí dnes môžu byť veľmi prospešní pre našich občanov, uviedol Miroššay.

Ministerka podotkla, že vynaložia všetko úsilie na to, aby celé tímy z dotknutej firmy Wirecard mohli na štátnych IT projektoch pracovať čo najskôr.

Štátna IT firma by mala podľa jej slov vzniknúť v Košiciach najneskôr 1. septembra 2020.

Viac informácií zo sveta IT v Košiciach nájdete na portáli Indexmag.sk

Simona Ďurkovič

komentár: 1