EAST MAG
kviz_zvierata

KVÍZ: Zvieracia ríša je plná kuriozít. Vyznáš sa v nich?

Zvieracia ríša je plná tajomstiev. Niektoré zvieratá sú skutočnými rekordmanmi, aj keď o ich úspechoch sa nehovorí tak ako o najrýchlejších ľudských bežcoch. Napriek tomu môžeme zvieratám niektoré ich výkony len tíško závidieť…

V dnešnom kvíze si môžeš otestovať svoje znalosti zo zoológie.

REKLAMA

Gepard je najrýchlejšie zviera planéty. Pri behu dosahuje rýchlosť až...

Correct! Wrong!

Ktorému zvieratku bije srdce najrýchlejšie - až 60 úderov za sekundu?

Correct! Wrong!

Najväčším spachtošom v zvieracej ríši je ...

kviz_zvierata
Correct! Wrong!

Ako dlho žije vážka?

Correct! Wrong!

Koľko kilogramov potravy zje slon denne?

Correct! Wrong!

Ako dlho trvá gravidita u škrečka?

Correct! Wrong!

Ktoré tvrdenie o mačkách je správne?

Correct! Wrong!

Ktorý vták ako jediný dokáže lietať aj dozadu?

Correct! Wrong!

Skupina akých zvierat, ktoré spolu žijú, sa nazýva „sprisahanie"?

Correct! Wrong!

Ktoré zvieratká sa v spánku držia za labky?

Correct! Wrong!

Najlepším skokanom živočíšnej ríše je...

Correct! Wrong!

Žalúdočné šťavy ktorého živočícha dokážu rozložiť oceľový klinec?

Correct! Wrong!

Dokážete si tipnúť, akou rýchlosťou sa slimák v skutočnosti pohybuje?

Correct! Wrong!

Zvieratá
Múdra hlavička!

Skvelé, do ktorej svorky patríš?
Not bad!

playstation_kviz

Nie zlé, ale vo svorke drsných surikat či lemurov by si asi neprežil...
Ojoj.

Dúfame, že aspoň o ľudskom tele o tom vieš viac ako o zvieratkách.

Zvieracia ríša je ohromujúca. Stále nás dokáže nejako prekvapiť. Jeden by si myslel, koľko toho o zvieratách veľa vie. V skutočnosti však toho o zvieratách stále veľa nevieme. Určite by si nepovedal, že žirafa vie syčať alebo že holuby a vrany si dokážu pamätať ľudí a ich tváre. My sme si dnes preto pripravili 10 zaujímavých faktov zo zvieracej ríše, ktoré určite prekvapia.

1. Vrany a sovy sú dokonalými rivalmi. Od prírody sa jednoducho nemajú radi. Hneď, ako sa tieto dva druhy stretnú, už sú v sebe a to aj keď sa predtým vôbec nevideli. Ich pudy im jednoducho kážu nenávidieť sa.

2. Tigre majú na šelmy veľmi dobrú pamäť. V ich hlave utkvie najmä myšlienka na nepriateľa. Tigre sú známe svojou pomstychtivosťou. Preto ak im niekto niekedy ublíži, nezostane len tak bez povšimnutia. Tiger si ho nájde…

3. Slony sa dokážu spoznať v zrkadle. Znamená to, že majú určitú úroveň sebauvedomenia, ktorá sa preukázala aj u niektorých opíc alebo delfínov.

4. Kravy majú svoje najlepšie kamošky. Dokážu si totiž vytvoriť s inými kravami blízky vzťah. Trávenie času s kamošmi im znižuje stres. Ak sa z nejakých príčin tento vzťah rozdelí, môžu trpieť veľkým stresom. Priateľské vzťahy po takejto strate už nedokážu opätovne obnoviť.

5. Vedel si, že ťava má tri páry očných viečok a uzatvárateľné nozdry? Niečo musí ochrániť jej zrak v prípade púštnej búrky. Ťavou by sme však v lete chceli byť asi všetci, pretože sa v horúcich dňoch na piesočnatej púšti vôbec nepotí.

6. Poznáš rybku, ktorá sa v nebezpečenstve nafúkne? Áno, štvorzubec je extrémne jedovatá ryba. V tele má toľko jedu, že by dokázal zabiť až 30 ľudí. Najhoršie na tom je, že vedci ešte stále nevyvinuli žiadnu protilátku.

7. Vieš, koľko kvetov musí včela navštíviť, aby nám dodala 1 lyžičku medu? Je to až neuveriteľných 4 000 kvetov. Možno si aj po tomto fakte uvedomíme, aké sú usilovné a dôležité.

8. Slony, aj napriek svojej veľkosti a majestnátnosti, sú veľmi empatické a citlivé stvorenia. Vedia sa smiať, a dokonca aj plakať. Pre členov skupiny v stáde vedia pripraviť aj pohreby. Kto by však o týchto láskavých zvieratkách povedal, že zrejme ako jediné cicavce na svete nevedia skákať. Nuž, slona trampolínou zjavne nepotešíte.

9. Tak ako má každý človek unikátne odtlačky prstov má aj každý pes unikátny odtlačok ňufáčika.

10. Najpáchnucejšia záhada sveta je vyriešená. Austrálsky vombat totiž kaká kocky. Vedcov táto zaujímavosť natoľko zaujala, že ju jednoducho museli vyriešiť. Hranaté exkrementy týchto milučkých zavalitých vačkovcov sú v prírode jedinečné. To, že výkaly majú rovné strany, znamená, že sa len tak jednoducho neodkotúľajú zo spadnutých kmeňov stromov alebo kameňov, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že prilákajú pozornosť partnera na párenie.

Neprešla vás chuť testovať svoje vedomosti? Tak potom skočte do naše rubriky Kvízy, kde nájdete široké možnosti na overenie svojich vedomostí z rôznych oblastí.

Simona Ďurkovič

komentár: 1